Δώρο στους κλινικάρχες με συνταγή πανδημίας – Απογευματινά χειρουργεία με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και υπερδιπλάσιες επιβαρύνσεις

Και σε ιδιωτικές κλινικές θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό τα 37.000 απογευματινά χειρουργεία που θα καλυφθούν από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού θα εκδοθούν και σχετικά vouchers τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή για ένα χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα η χρέωση στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει με συντελεστή με επιπλέον χρέωση 2,09, που σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις θα είναι υπερδιπλάσιες από αυτές που θα γίνονταν στο ΕΣΥ.

Για την ώρα βέβαια το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποσαφηνίσει ποιοι ασθενείς ακριβώς θα πηγαίνουν για επέμβαση σε ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα και ποιοι θα χειρουργούνται στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν και τις καλύτερες ξενοδοχειακές υποδομές. Το επιχείρημα φαίνεται πως θα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν δραματική έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία θα καλυφθεί με τις επεμβάσεις που θα γίνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Ομως το τοπίο παραμένει θολό αφού η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο του προσωπικού γιατρού δεν δίνει λεπτομέρειες. Το μόνο που καθιστά σαφές η τροπολογία είναι ότι θα προηγούνται οι ασθενείς που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες σε λίστες αναμονής. Ωστόσο δεν αποσαφηνίζεται πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς που θα χειρουργηθούν στις ιδιωτικές μονάδες, αλλά ούτε πώς θα αμειφθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και πώς θα καλυφθούν όλα τα έξοδα. Παράλληλα, δεν δίνονται εξηγήσεις ούτε για το πώς θα επιλέγονται τα περιστατικά που θα προωθηθούν στις ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν το πολυπόθητο χειρουργείο.

 Η επιχορήγηση

Ηδη, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του Documento, ο υπουργός Yγείας Αδωνης Γεωργιάδης έχει έρθει σε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου ένα μεγάλο ποσοστό των 37.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων να διεξαχθεί εκεί. Η πληρωμή τους πάντως θα γίνει με τη μορφή της επιχορήγησης, όπως τονίζεται και στην τροπολογία.

Βέβαια, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο υπουργός Υγείας δίνει τη δυνατότητα και σε γιατρούς του δημοσίου να χειρουργήσουν σε ιδιωτικές κλινικές, εισπράττοντας τα ίδια χρήματα που θα εισέπρατταν εάν τις έκαναν μέσα στο ΕΣΥ. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τις αντιδράσεις και στους νοσοκομειακούς γιατρούς, που συνδικαλιστικά τουλάχιστον από την αρχή είχαν δει με κακό μάτι την έμπνευση του Αδ. Γεωργιάδη να ανοίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και προς τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης με το σύστημα που επιδιώκει να εφαρμόσει ο υπουργός Υγείας ευνοούνται σημαντικά και οι κλινικές μίας ημέρας (one day clinic). Πρόκειται για τις κλινικές που τα περιστατικά τους δεν απαιτούν πολυήμερη νοσηλεία αφού πραγματοποιούν επεμβάσεις με ολιγόωρη παραμονή, όπως είναι οι οφθαλμολογικές. Γι’ αυτό άλλωστε οι κλινικές μίας ημέρας έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα.

 Διοικητές υπό αποχώρηση

Τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία θα πραγματοποιηθούν με διοικητές που βλέπουν την έξοδο από το ΕΣΥ. Αλλωστε μέχρι να διοριστούν οι νέοι τα προβλήματα θα διογκώνονται αφού οι υπάρχοντες είναι υπό αποχώρηση. Ηδη άλλωστε εκδόθηκαν οι πρώτες λίστες με τους 15 επικρατέστερους ανά νοσοκομείο και όσοι υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ και δεν είδαν το όνομά τους να αναγράφεται έχουν αρχίσει να αδρανούν εμφανώς.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι σε αρκετά νοσοκομεία της επικράτειας πολλά στελέχη που είναι δυσαρεστημένα με την κυβέρνηση που δεν τα στήριξε για επανατοποθέτηση –αν και είχε κριθεί ότι παρείχαν ικανοποιητικό έργο– εκφράζουν ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους. Μάλιστα έχουν αρχίσει και διαμαρτύρονται και στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης για τον νόμο Κεραμέως που τους έχει δέσμιους εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Το κλίμα δυσαρέσκειας ενισχύεται και από τη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι έχουν γίνει «μαγειρέματα» στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να προωθηθούν νέα «γαλάζια» στελέχη στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Εξάλλου κυκλοφορούν ήδη από διάφορους χολωμένους υποψηφίους λίστες με ονόματα στελεχών που προκρίθηκαν ενώ δεν θα έπρεπε, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια που περιγράφονται στον νόμο Κεραμέως ώστε να έχουν καταταχθεί ψηλά στη λίστα.

Από την άλλη, οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων, όπου και όποτε διοριστούν, θα έρθουν αντιμέτωποι με δυσκολίες στην οργάνωση των απογευματινών χειρουργείων, ενώ μέχρι να ενημερωθούν για το σύστημα θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος.

Την ίδια στιγμή οι λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο στο ΕΣΥ, για τις οποίες ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δεσμεύτηκε ότι θα είναι online για να ελέγχονται και από το υπουργείο Υγείας αλλά και από τους ασθενείς, φαίνεται ότι καθημερινά θα γεμίζουν με νέους ασθενείς. Αλλωστε τα δωρεάν 37.000 απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να καλύψουν τον όγκο των περιστατικών που περιμένουν για χρόνια.