Δώρο Πάσχα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Τι θα γίνει με το Έκτακτο Δώρο Πάσχα 2024 και ένα βίντεο… bonus

Δώρο Πάσχα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Τι θα γίνει με το Έκτακτο Δώρο Πάσχα 2024 και ένα βίντεο… bonus

Το Έκτακτο Δώρο Πάσχα είναι διαφορετικό από το Δώρο Πάσχα και όσο πλησιάζουμε τις γιορτινές ημέρες, όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν τους τρόπους και τις προϋποθέσεις για την πληρωμή των συγκεκριμένων ποσών.

Οι βασικές διαφορές είναι οι εξής:

Δώρο Πάσχα:

Πληρώνεται υποχρεωτικά από τους εργοδότες στους μισθωτούς, είτε αμείβονται με μισθό είτε με ημερομίσθιο.
Αντιστοιχεί σε μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Καταβάλλεται έως τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους.
Φέτος, η Μεγάλη Τετάρτη πέφτει στις 1 Μαΐου.

Έκτακτο δώρο Πάσχα:

Δεν είναι υποχρεωτικό.
Χορηγείται από την κυβέρνηση σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Το ύψος και οι προϋποθέσεις χορήγησης του έκτακτου δώρου Πάσχα καθορίζονται από την κυβέρνηση κάθε φορά.
Φέτος, δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση χορήγηση έκτακτου δώρου Πάσχα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις της κυβέρνησης, δε θα δοθεί έκτακτο δώρο Πάσχα το 2024.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για έκτακτη ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών το Πάσχα.

Επίσης, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στις 12 Μαρτίου είχε δηλώσει ότι το έκτακτο δώρο δε θα δοθεί φέτος.

Δώρο Πάσχα: Δικαιούχοι, υπολογισμός, καταβολή

Σε ό,τι αφορά το δώρο Πάσχα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εργασία τους να έχει διαρκέσει έστω και για μία ημέρα κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30ή Απριλίου.

Τρόπος υπολογισμού

Για μισθωτούς που αμείβονται με μισθό: το δώρο Πάσχα αντιστοιχεί στο 1/2 του μηνιαίου μισθού τους.
Για μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο: το δώρο Πάσχα αντιστοιχεί σε 15 ημερομίσθια.
Υπολογισμός με βάση το ωράριο:

Για μισθωτούς με μερική απασχόληση: το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση το ωράριο εργασίας τους σε σχέση με το ωράριο πλήρους απασχόλησης.

Εργαλείο υπολογισμού: Πατήστε εδώ για να υπολογίσετε το ποσό που σας αντιστοιχεί.

Χρόνοι που δε συνυπολογίζονται στο δώρο Πάσχα

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Πότε καταβάλλεται:

Το δώρο Πάσχα οφείλει να καταβληθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους.

Ειδικές περιπτώσεις:

Αποχώρηση από την εργασία: Σε περίπτωση που ο μισθωτός αποχωρήσει από την εργασία του πριν από τη Μεγάλη Τετάρτη, δικαιούται το δώρο Πάσχα αναλογικά με το διάστημα που εργάστηκε.

Γονική άδεια: Η χρονική διάρκεια της γονικής άδειας λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του δώρου Πάσχα.

Η ιστορία του δώρου Πάσχα

Η ιστορία του δώρου Πάσχα στην Ελλάδα ξεκινά από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

  • 1822: Η πρώτη αναφορά γίνεται σ’ ένα έγγραφο που απευθύνουν προς το Υπουργείο Οικονομικών οι εργάτες του Τυπογραφείου της Διοίκησης. Ζητούν “ολίγα γρόσια” για να μπορέσουν να γιορτάσουν το Πάσχα.
  • Μετά την απελευθέρωση: Το δώρο Πάσχα άρχισε να γίνεται σιγά σιγά συνήθεια, με τους εργοδότες να δίνουν δώρα σε είδος ή σε χρήμα στους υπαλλήλους τους.
  • 1946: Με τον αναγκαστικό νόμο 866, καθιερώθηκαν οι έκτακτες ενισχύσεις, όπως ονομάστηκαν τα δώρα, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο μισθό.
  • 1954: Ο νόμος 2756/1954  το καθιέρωσε ως υποχρεωτικό για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα:

Γενικότερα, ισοδυναμεί με μισό μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Πληρώνεται έως τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους.

Αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα για τους μισθωτούς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης και στην τόνωση της αγοράς.

Για να κλείσουμε με πιο ευχάριστο τόνο, δείτε ένα παλιό, αλλά κλασσικό σκετς της θρυλικής σατιρικής σειράς της δεκαετίας του ’90, «ΑΜΑΝ Τα Καθάρματα» με θέμα τι άλλο; Το δώρο του Πάσχα!

Ετικέτες

Documento Newsletter