Στοιχεία – σοκ: Σε έναν μήνα 100 άνθρωποι εξαφανίστηκαν ή ανασύρθηκαν νεκροί στη Μεσόγειο

Στοιχεία – σοκ: Σε έναν μήνα 100 άνθρωποι εξαφανίστηκαν ή ανασύρθηκαν νεκροί στη Μεσόγειο
AP Photo/Andoni Lubaki

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι, που προσπαθούν να περάσουν την Μεσόγειο αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη, δεν κατορθώνουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους.

Η περιοχή αποκαλείται συχνά «υγρός τάφος», ενώ μόνο τις πρώτες ημέρες του 2024, έχασαν τη ζωή τους στην πιο θανάσιμη μεταναστευτική οδό περίπου 100 άτομα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή εξαφανιστεί στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του 2024. Ο απολογισμός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των ανθρώπων που χάθηκαν την ίδια περίοδο το 2023 – χρονιά που αποτέλεσε την πιο θανατηφόρα από το 2016, για τους μετανάστες που διασχίζουν τη θάλασσα προς στην Ευρώπη.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ, Amy Pope, παρευρίσκεται στη Διάσκεψη Ιταλίας-Αφρικής στη Ρώμη για να συζητήσει λύσεις που στοχεύουν στην προστασία των μεταναστών. Στη Διάσκεψη, «Μια γέφυρα για κοινή ζωή», συμμετέχουν περισσότεροι από 20 αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen. Αρκετές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα εκπροσωπούνται, μαζί με ηγέτες από όλη την Αφρική

«Η Διάσκεψη Ιταλίας-Αφρικής είναι μια ευκαιρία για να συζητηθούν ενιαίοι και βιώσιμοι μηχανισμοί ώστε να σταματήσουν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών σε επικίνδυνες διαδρομές και να προστατευθούν οι άνθρωποι που μετακινούνται», δήλωσε η Amy Pope, Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ.

«Έστω και ένας θάνατος είναι πολύς. Η επικαιροποιημένη βάση δεδομένων για θανάτους και εξαφανίσεις υπενθυμίζει ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα περιλαμβάνει ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης – βασικός στρατηγικός πυλώνας για τον ΔΟΜ – είναι η μόνη λύση που θα ωφελήσει τους μετανάστες και τα κράτη».

Η Ιταλία στοχεύει να ενισχύσει τον ρόλο της ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής μέσω ενός μοντέλου συνεργασίας, ανάπτυξης και ισότιμης εταιρικής σχέσης. Θα παρουσιάσει το σχέδιό της για μια πλατφόρμα κοινών ιδεών για συζήτηση με τους εταίρους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Η διάσκεψη έρχεται σε μια περίοδο που ο αριθμός των ανθρώπων που εικάζεται ότι είναι νεκροί ή αγνοούμενοι αυξάνεται. Τρία «αόρατα» ναυάγια από τη Λιβύη, τον Λίβανο και την Τυνησία τις τελευταίες έξι εβδομάδες που μετέφεραν 158 άτομα – δεν έχουν καταχωρισθεί. Στη βάση του ΔΟΜ ωστόσο έχουν καταγραφεί 73 άτομα που θεωρούνται είτε νεκροί είτε αγνοούμενοι.

Την Τετάρτη, οι αρχές διέσωσαν μια ομάδα 62 μεταναστών στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Γκρέκο της Κύπρου, οι οποίοι έφυγαν από τον Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι νοσηλεύονται και περιγράφονται ως βαριά άρρωστοι, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών παιδιών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένα παιδί πέθανε.

Επτά πτώματα που ανασύρθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες πιστεύεται ότι ανήκουν σε μια ομάδα 85 μεταναστών που αγνοούνται από τότε που απέπλευσαν από τον Λίβανο στις 11 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Missing Migrants του ΔΟΜ, ο ετήσιος αριθμός θανάτων και εξαφανίσεων μεταναστών σε όλη τη Μεσόγειο εκτινάχθηκε από 2.048 το 2021, σε 2.411 το 2022 και σε 3.041 μέχρι το τέλος του 2023.

Ο ΔΟΜ, ως Συντονιστής του Δικτύου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, μαζί με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικούς εταίρους, επεξεργάζεται προτάσεις με επίκεντρο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετανάστες που είτε βρίσκονται σε κίνδυνο, είτε καλούνται να διαχειριστούν την τραγωδία όσων ρισκάρουν τη ζωή τους σε επικίνδυνες διαδρομές.

Διαβάστε επίσης: UNRWA: Γιατί κατηγορείται η υπηρεσία – στήριγμα των Παλαιστινίων προσφύγων

Documento Newsletter