Δολοφονούν όσους ξεσκεπάζουν τη διαφθορά

Συνολικά 49 οι δημοσιογράφοι τοπικών Μέσων που έχασαν τη ζωή τους το 2019

Δύο ανησυχητικά συμπεράσματα προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Το πρώτο είναι ότι οι απειλές, η παρενόχληση, η φυλάκιση και οι δολοφονίες δημοσιογράφων δεν απαντώνται πλέον αποκλειστικά σε εμπόλεμες περιοχές. Το δεύτερο είναι πως τα θύματα των επιθέσεων είναι κυρίως δημοσιογράφοι τοπικών Μέσων οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις αρθρογραφούν σχετικά με ζητήματα κατάχρησης εξουσίας, διαφθοράς και άλλα εγκλήματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, εντός του 2019 έχασαν τη ζωή τους συνολικά 49 δημοσιογράφοι. Εξ αυτών οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Λατινική Αμερική (18), την Ασία (12), την Αφρική (9), τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο (8) και την Ευρώπη (2). Μάλιστα από το 1990, όταν ξεκίνησε η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της IFJ, έχουν καταγραφεί συνολικά 2.530 θάνατοι δημοσιογράφων.

Οι δύο θάνατοι που σημειώθηκαν στην Ευρώπη ήταν της Λάιρα ΜακΚί, η οποία πυροβολήθηκε ενώ κάλυπτε διαδήλωση στο Ντέρι στη Βόρεια Ιρλανδία, και του Βαντίμ Κομάροφ, που έχασε τη ζωή του από επίθεση αγνώστων στο κέντρο του Τσερκάσι στην Ουκρανία.

Ατιμωρησία

Μετά το τραγικό ρεκόρ των θανάτων που είχε σημειωθεί στην Ευρώπη το 2015, κυρίως λόγω της επίθεσης στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι, η κατάσταση στην Ευρώπη ως προς τις δολοφονίες δημοσιογράφων φαίνεται να οδεύει προς σταθεροποίηση τα τελευταία χρόνια. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις περιπτώσεις ατιμωρησίας των ενόχων, στις οποίες παρατηρείται μεγάλη αύξηση. Ενδεικτικά, η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέγραψε μέσα στο 2019 συνολικά 38 περιπτώσεις ατιμωρησίας για εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων, εκ των οποίων οι 14 αφορούσαν

δολοφονίες. Πέραν αυτών, ανοιχτές παραμένουν ακόμη οι υποθέσεις της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η οποία σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της, και του Σαουδάραβα Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αύξηση βίας

Ανησυχητική αύξηση καταγράφεται και στα επίπεδα φυσικής βίας σε βάρος των Ευρωπαίων δημοσιογράφων. Το 2019 η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων κατέγραψαν 137 σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, πολλές εκ των οποίων σχετίζονταν με τις επιθέσεις από αστυνομικούς στη Γαλλία στο πλαίσιο των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» και στην Ισπανία στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για την αυτονομία της Καταλονίας.

Η IFJ συνεχίζει τον αγώνα της εναντίον της ατιμωρησίας των υπαιτίων για την άσκηση βίας στους δημοσιογράφους ζητώντας από τις κατά τόπους κυβερνήσεις να αναλάβουν την ευθύνη και να πιέσουν για άμεση διαλεύκανση των υποθέσεων και από τους ιδιοκτήτες των Μέσων να προσφέρουν εκπαίδευση, ασφάλεια και τον απαραίτητο εξοπλισμό στους εργαζόμενούς τους.