Στην τελική απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τη βάναυση δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τo 2018, αναιρέθηκαν οι θανατικές καταδίκες πέντε κατηγορουμένων, οι οποίες μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης 20 ετών. Οκτώ οι καταδικασθέντες στο σύνολό τους.
«Σε πέντε από τους καταδικασθέντες δόθηκαν εικοσαετείς ποινές φυλάκισης και άλλοι τρεις φυλακίστηκαν για επτά με δέκα χρόνια», αναφέρει το πρακτορείο Τύπου του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωση στην οποία δεν αναφέρονται τα ονόματα των κατηγορούμενων.
Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της ποινής πιστεύεται ότι έπαιξε το γεγονός ότι οι γιοι του Κασόγκι δήλωσαν τον περασμένο Μάιο ότι «συγχωρούν» όσους συμμετείχαν στην άγρια δολοφονία του πατέρα τους στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Για απόδοση δικαιοσύνης – κοροϊδία κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η οικογένεια Κασόγκι προχώρησε στη δημόσια «συγχώρεση» μετά από πιέσεις εκ των άνωθεν.
Με την αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA και τον ΟΗΕ να θεωρούν επίσημα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνδέεται άμεσα με τη δολοφονία Κασόγκι, η τελική απόφαση του δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας επιμένει να αγνοεί τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, ο οποίος ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του είχε εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία, εισήλθε στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη για να παραλάβει ορισμένα έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, αφότου στραγγαλίστηκε, διαμελίστηκε από ομάδα 15 επαγγελματιών δολοφόνων μέσα στο προξενείο.
Η απόφαση του δικαστηρίου ότι «δεν επρόκειτο για προμελετημένο έγκλημα» δεν προκαλεί ερωτηματικά, αλλά οργή για το πόσο επιδεικτικά αδιαφορεί για την πραγματική απόδοση δικαιοσύνης για την άγρια δολοφονία που πραγματοποιήθηκε προ διετίας. Η διεθνής κοινότητα θα το «καταπιεί» αδιαμαρτύρητα;