Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ στο DNA της πολιτικής της ΝΔ

Ένα από τα μεγάλα θεσμικά αλλά και κοινοβουλευτικά θέματα της μεταπολίτευσης, το οποίο απασχολούσε όλες τις πολιτικές παρατάξεις, ήταν η ψήφος των αποδήμων.

Την περασμένη εβδομάδα τα κόμματα είχαν καταφέρει να έρθουν σε μια μίνιμουμ συμφωνία στα τεχνικά ζητήματα που ήταν πολλά και περίπλοκα, κάτι που επετεύχθη με την υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η κυβερνητική παράταξη κυρίως σε αυτό της επιστολικής ψήφου. Υπαναχωρήσεις από τις διακηρυγμένες θέσεις τους έκαναν βέβαια και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, περιμένοντας την κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος το οποίο έχει σχέση με τις δυνατότητες ψήφου των ελλήνων πολιτών.

Η πρώτη εκδοχή του αναθεωρημένου άρθρου 54 του Συντάγματος κατατέθηκε χθες το απόγευμα από την κυβερνητική πλευρά στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αναθεώρησης της Βουλήε.

Μέσα σε συναινετικό κλίμα τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους αναπτύσσοντας το σκεπτικό τους για την ψήφο των αποδήμων αναμένοντας το τελικό κείμενο της νομοθετικής πρότασης που καταρτίζει το υπουργείο Εσωτερικών, στη βάση σημείων που τέθηκαν ως κοινός τόπος κατά τις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των Αποδήμων.

Θεωρείται βέβαια ότι αν η κυβερνητική πλευρά δεν υπαναχωρήσει από τις μέχρι σήμερα διακηρυγμένες θέσεις της υποκύπτοντας στις πιέσεις κυρίως της ακροδεξιάς εθνικιστικής της πτέρυγας , όλα αναμένονται να κυλίσουν ομαλά και η συμφωνία πραγματικά θα είναι μια μεγάλη νίκη του πολιτικού μας συστήματος.

Κάτι όμως που αμαυρώνεται από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη προανακριτική επιτροπή κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Εκεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας παραδοθεί στην σαμαρική και ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και θέλοντας να προφυλάξει τον στενό του φίλο, πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κώστα Φρουζή από την σκληρή εξέταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πολάκη και Τζανακόπουλου επιδίδεται σε συνεχείς αντικοινοβουλευτικές αλχημείες προκαλώντας το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών.

Η Δεξιά ενθυμούμενη για ακόμα μία φορά τις παλιές της συνήθειες και μη μπορώντας να παραμείνει πιστή στις δημοκρατικές διαδικασίες και στο συναινετικό κλίμα που απαιτείται για όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής της χώρας εκτροχιάζεται.

Και ναι μεν από τη μία πλευρά, από την οποία πιστεύει ότι θα κερδίσει πόντους, συναινεί και υποχωρεί, από την άλλη όμως όπου όλα τα στοιχεία είναι εναντίων της δυναμιτίζει το κλίμα.

Αλλά τα καλά και συμφέροντα πάντα κινούσαν τις πράξεις της παράταξης αυτής. Και ποτέ για το καλό του λαού και της δημοκρατίας!

documentonews.gr