Documento, λίστα Πέτσα και αστυνομική αυθαιρεσία σε αφιέρωμα ιταλικού ΜΜΕ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Documento, λίστα Πέτσα και αστυνομική αυθαιρεσία σε αφιέρωμα ιταλικού ΜΜΕ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Το Professione Reporter «ανοίγει» τον φάκελο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Τι λέει για τις διώξεις στον Κώστα Βαξεβάνη, τις οικονομικές πιέσεις στο Documento και την αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος δημοσιογράφων.

Εκτενές ρεπορτάζ για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε χθες το ιταλικό Professione Reporter με πλείστες αναφορές στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εφημερίδες όπως το Documento, λόγω της κυβερνητικής αυθαιρεσίας.

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Daniele Curci, σημειώνεται ότι υπάρχει σημαντική πίεση της δημοσιογραφίας στη χώρα, ενώ το ρεπορτάζ ξεκινά με αναφορά στο φιάσκο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για «οριοθετημένο χώρο» δημοσιογράφων που καλύπτουν πορείες, συγκεντρώσεις και επεισόδια. «Σύμφωνα με πηγές, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, οι αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν την κίνηση των δημοσιογράφων, μερικές φορές καταφεύγοντας στη βία», αναφέρει χαρακτηριστικά, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, μεταξύ των οποίων και την βίαιη προσαγωγή του δημοσιογράφου της Die Welt, Ιάσωνα Αθανασιάδη στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υπέρ των μεταναστών, τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στο ίδιο πλαίσιο περιγράφει με λεπτομέρειες την περίπτωση της προσαγωγής του δημοσιογράφου του Documento Αντώνη Ρηγόπουλου, κατά τη διάρκεια της κάλυψης της πορείας της 17ης Νοέμρβη, όταν υποχρεώθηκε να σταματήσει να καταγράφει και δέχτηκε βία εντός του αστυνομικού τμήματος.

Ξεχωριστό κεφάλαιο του άρθρου του Daniele Curci καταλύπτει η περίπτωση του εντάλματος σύλληψης κατά του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, λόγω της δημοσιοποίησης του εξωδίκου που έλαβε η εφημερίδα από 22 αστυνομικούς επειδή είχε αναμεταδώσει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών για βασανιστήρια κρατουμένων στη ΓΑΔΑ.

Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στο τεράστιο ζήτημα της λίστας Πέτσα και της σκανδαλώδους περιθωριοποίησης του Documento από την ελληνική κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ του Professione Reporter αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κατά τη διάρκεια του lockdown του 2020, η κυβέρνηση διέθεσε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για τα ΜΜΕ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”. “Δεν υπήρχαν ξεκάθαρα κριτήρια για το πώς θα διατεθούν αυτά τα χρήματα, ή τουλάχιστον αυτά δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, πέρα από τον βαθμό υποστήριξης που έδινε το κάθε μέσο στην κυβέρνηση», δηλώνει μια πηγή από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Αντώνη Ρηγόπουλο. Μετά από διαμαρτυρίες, η “Λίστα Πέτσα” δημοσιοποιήθηκε παίρνοντας το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Από τη λίστα προέκυψε πως αυτοί που οφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση ήταν κυρίως ΜΜΕ πλησίον της κυβέρνησης. Όπως σημειώνει η πηγή μας εντός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αυτό θα προκαλούσε ζημιά στα επικριτικά προς τη σημερινή κυβέρνηση Μέσα, όπως είναι το Documento, το οποίο δεν έλαβε χρήματα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αντώνης Ρηγόπουλος λέει ότι ο στόχος ήταν να χτυπηθούν εφημερίδες επικριτικές προς την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι από το 2019 το Documento αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω της απόσυρσης διαφημίσεων στην εφημερίδα, ύστερα από κυβερνητικές πιέσεις».

Το ρεπορτάζ του Professione Reporter κλείνει με τη δήλωση του στελέχους των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Pavol Szalai, ο οποίος αναφορικά με την στάση της αστυνομίας στη Λέσβο τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δηλώσει: «Η στρατηγική των ελληνικών αρχών είναι σαφής: αποθαρρύνετε τους δημοσιογράφους από το να καταγράφουν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο, ακόμη κι αν χρειαστεί να καταφύγετε στην αστυνομική βία. Δεν είναι μόνο παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και άρνηση στο δικαίωμα της πληροφόρησης της τοπικής και διεθνούς κοινής γνώμης».

Το δημοσίευμα του ιταλικού μέσου έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της RSF για την Ελλάδα, με τίτλο: «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου», όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση».

Σημειώνεται ακόμα ότι τα ερευνητικά ΜΜΕ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από «μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον ιό», όπως χαρακτηρίζεται η καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» της λίστας Πέτσα. Επισημαίνεται επίσης ότι οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν το ρεπορτάζ σε νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υποχώρησε κατά πέντε θέσεις υποχώρησε στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που καταρτίζει κάθε χρόνο η οργάνωση RSF, όπου φέτος βρίσκεται στην 70ή θέση, με χώρες όπως η Μογγολία, η Ακτή Ελεφαντοστού και το Μπουτάν να την προσπερνούν στην κατάταξη. Η RSF παρατηρεί μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης όπου αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και οι συλλήψεις δημοσιογράφων.

Ετικέτες

Documento Newsletter