Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται για να επιλέξουν έναν Ευρωπαίο υποψήφιο από έναν κατάλογο που περιέχει πέντε ονόματα, για να διαδεχτεί την Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφερε απόψε ένας Γάλλος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι υποψήφιοι που εξετάζονται από την ΕΕ είναι ο πρώην πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, ο Πορτογάλος νυν πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν και η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Γαλλία, που δεν προτείνει δικό της υποψήφιο για τη θέση, έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Helsingin Sanomat, οι βαλτικές και οι σκανδιναβικές χώρες στηρίζουν την υποψηφιότητα του Όλι Ρεν.
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ
Οι διεκδικητές της θέσης της Κριστίν Λαγκάρντ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους από την Δευτέρα μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, διευκρινίζοντας ότι ο νέος γενικός διευθυντής θα επιλεγεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
“Το διοικητικό συμβούλιο ανακοινώνει σήμερα ότι υιοθέτησε μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, βασισμένη στην αξιοκρατία, για να επιλέξει τον επόμενο γενικό διευθυντή” ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.
Ο ιδανικός υποψήφιος θα πρέπει να διαθέτει “εξαιρετική πορεία στον τομέα της οικονομικής πολιτικής” καθώς και “υψηλό επίπεδο ευθύνης”, συνεχίζει η ανακοίνωση. Επίσης, να διαθέτει “ικανότητες διαχείρισης και διπλωματίας” να είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος και, φυσικά, να προέρχεται από κάποια από τις 189 χώρες μέλη του Ταμείου.
Το ΔΝΤ απαιτεί από τους υποψηφίους να έχουν “επιβεβαιωμένη γνώση” των λειτουργιών του και “των διακυβευμάτων της οικονομικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν οι χώρες μέλη του” και “να είναι ικανοί να επικοινωνούν με αποτελεσματικότητα”.
Αν υπάρξουν περισσότεροι από τρεις υποψήφιοι, το διοικητικό συμβούλιο θα προεπιλέξει τρεις από αυτούς “χωρίς να δείχνει προτίμηση σε μια περιοχή” και όχι σε άλλη. Οι τρεις αυτοί θα κληθούν κατόπιν να περάσουν από συνέντευξη στην Ουάσινγκτον. Το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τη λίστα των υποψηφίων.
Από την ίδρυσή του, το 1944, το ΔΝΤ διοικείται πάντα, εθιμικά, από έναν Ευρωπαίο, ενώ στην Παγκόσμια Τράπεζα αναλαμβάνει πάντα Αμερικανός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ