Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι νεότερες προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους, μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία για την ανάπτυξη, όπου ο πήχης κατέβηκε στο 2% από 2,6% τον περασμένο Οκτώβριο.
Σημειωτέον, ότι στην προηγούμενη έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμούσε πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 2,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5%, ενώ υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των προνομοθετημένων μέτρων για περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα του ESM, θα «έβγαιναν τα νούμερα» του πλεονάσματος για τη διετία 2019-20 στο 3,5% του ΑΕΠ.
Κατά την άποψη του Ταμείου, όμως, όπως είχε εκφραστεί πέρυσι το καλοκαίρι, θα έπρεπε να εφαρμοστούν ταυτόχρονα οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019. Πλην όμως, μόλις την περασμένη Δευτέρα τα πρώτα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για το πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έδειξαν ότι κινείται στα επίπεδα των 2,5 δις. ευρώ και πως τα καθαρά φορολογικά έσοδα, όταν όλοι βλέπουν κόπωση (σ.σ. που υπάρχει) είναι πάνω από τον στόχο κατά 600 εκατ. ευρώ! Στοιχεία, τα οποία θα παραθέσει στις συνομιλίες του με τους θεσμούς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
Πάντως, οι σημερινές προβλέψεις για τα πλεονάσματα αναμένεται να δώσουν ένα στίγμα προθέσεων, αν και οι οριστικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να αργήσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θέλει πριν δώσει την τελική του ετυμηγορία, να έχει πλήρη εικόνα τόσο για το περυσινό πλεόνασμα (ανακοινώσεις από τη Eurostat στις 23 Απριλίου) όσο και για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους (ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Ιουνίου).
Όπως έγραψε το documentonews.gr χθες, η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ συνίστανται στη μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη σε 2% φέτος, έναντι πρόβλεψης 2,6% στην προηγούμενη έκθεσή του και 2,5% που προβλέπει η Ελληνική κυβέρνηση. Για το 2019 δε, κατεβάζει ακόμα πιο κάτω τον πήχη, στο 1,8%, με το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ο στόχος να τίθεται σε 2,3%. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό σχολιάστηκε στην Ελλάδα ως μέσο πίεσης προς τους θεσμούς να τα βρουν – επιτέλους- για την ελάφρυνση του χρέους.
Από την άλλη, το ΔΝΤ αναθεωρεί σχεδόν στο διπλάσιο τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα (σ.σ. 2023) σε 1,9% από 1% τον περασμένο Οκτώβριο. Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ ασπάζεται τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για υποχώρηση της ανεργίας από 21,5% του εργατικού δυναμικού πέρυσι σε 19,8% φέτος και 18% το 2019, σταθεροποίηση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στη ζώνη του 0,6%-0,8% του ΑΕΠ (συγκεκριμένα -0,8% πέρυσι και φέτος και -0,6% το 2019 αλλά 0% το 2023) και χαμηλού πληθωρισμού (1,1% πέρυσι, 0,7% το 2018 και 1,1% το 2019 αλλά 1,7% το 2023).