ΔΝΤ: «Ρίχνει» την ανάπτυξη για να πιέσει για το Χρέος

ΔΝΤ: «Ρίχνει» την ανάπτυξη για να πιέσει για το Χρέος

Καρότο και μαστίγιο για να ληφθούν μέτρα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους αποτελεί η εαρινή έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε νωρίτερα την Τρίτη στη δημοσιότητα.

«Καρότο» γιατί θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο οι βασικοί δείκτες της οικονομίας και ειδικά το ζητούμενο της ανάπτυξης και «μαστίγιο» για να γίνουν επιτέλους πράξη τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μετριοπαθής ως προς την Ελληνική υπόθεση κ. Όλαφ Σολτς, είπε ότι κατά την επικείμενη Σύνοδο του ΔΝΤ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής του οικονομολόγος του Ταμείου κ. Μορίς Όμπστφελντ σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος, δήλωσε πως η διαρκής άποψη του Ταμείου είναι ότι χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και «δουλεύουμε γι’ αυτό». Οι κατάλληλες πολιτικές και η ελάφρυνση χρέους είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε, τόνισε.

Προφανώς, η αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων του Ταμείου για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, τέσσερις μήνες πριν από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, έχει μία και μόνο εξήγηση, όπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, για να πιέσει την Ευρώπη και ειδικά την Γερμανία, να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι και να βρουν επιτέλους μία λύση. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ συνίστανται στη μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη σε 2% φέτος, έναντι πρόβλεψης 2,6% στην προηγούμενη έκθεσή του και 2,5% που προβλέπει η Ελληνική κυβέρνηση. Για το 2019 δε, κατεβάζει ακόμα πιο κάτω τον πήχη, στο 1,8%, με το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ο στόχος να τίθεται σε 2,3%.

Πλην όμως, το ΔΝΤ αναθεωρεί σχεδόν στο διπλάσιο τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα (σ.σ. 2023) σε 1,9% από 1% τον περασμένο Οκτώβριο. Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ ασπάζεται τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για υποχώρηση της ανεργίας από 21,5% του εργατικού δυναμικού πέρυσι σε 19,8% φέτος και 18% το 2019, σταθεροποίηση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στη ζώνη του 0,6%-0,8% του ΑΕΠ (συγκεκριμένα -0,8% πέρυσι και φέτος και -0,6% το 2019 αλλά 0% το 2023) και χαμηλού πληθωρισμού (1,1% πέρυσι, 0,7% το 2018 και 1,1% το 2019 αλλά 1,7% το 2023).

Documento Newsletter