Μια εικονική πραγματικότητα για την Ελλάδα προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε αντίθεση με αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα –μιλάμε μόνο για οικονομικά στοιχεία- με την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τους νόμος Γεωργιάδη για την εργασία το ΔΝΤ προβλέπει:
- Αύξηση του ΑΕΠ φέτος μεγαλύτερη από εκείνη της Ευρωζώνης.
- Μείωση του πληθωρισμού.
- Μείωση της ανεργίας.
- Μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Απορίας άξιο είναι πώς βγαίνουν αυτοί οι αριθμοί όταν μια βόλτα από τα σούπερ μάρκετ, το βενζινάδικο αλλά και οι λογαριασμοί ενέργειας με δεδομένους τους χαμηλούς μισθούς, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού κλπ δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας.
Ένας λόγος είναι πως ορίζεται – για παράδειγμα- το καλάθι που μετράται ο πληθωρισμός.
Για παράδειγμα οι ανατιμήσεις στα φρούτα αγγίζουν το 13,9% όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό 1,5% για τον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται στα λαχανικά (17,7%), στα έλαια και λίπη (16,1%), στα νωπά φρούτα, στο μεταλλικό νερό-αναψυκτικά και χυμούς. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται και στα ζωικά προϊόντα (κρέας 8,4%, γαλακτοκομικά και αυγά 6,7%) αλλά και στα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), στα αυτοκίνητα, στις μεταφορές, στα πακέτα διακοπών και τα εισιτήρια, στην εστίαση και στα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου αλλά και στις ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
Για να γίνει πιο σαφές, η θεωρητικά επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στο φαινόμενο της «επίπτωσης βάσης», δηλαδή η σύγκριση γίνεται με τον πληθωρισμό (για παράδειγμα) του 2022 που είχε σκαρφαλώσει στο 12%. Η υποχώρηση μάλιστα προκύπτει από το «ξεφούσκωμα» των τιμών της ενέργειας που τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχαν εκτοξευθεί κατά 332% για το φυσικό αέριο, κατά 65,1% για το πετρέλαιο θέρμανσης και 30,5% για τον ηλεκτρισμό.
Οπότε οι τιμές είτε απλά αυξάνονται με μικρότερο σχετικά ρυθμό προσθέτοντας ωστόσο νέα επιβάρυνση στον καταναλωτή, είτε ξεφουσκώνουν σχετικά αλλά οι τιμές παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη, απαγορευτικές για τον καταναλωτή.
Τι αναφέρει η έκθεση όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% φέτος και 2% το 2024 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).
Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται 0,7% φέτος και 1,2% το 2024, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με της Ελλάδας.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, όπως μετριέται με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, το Ταμείο προβλέπει ότι θα μειωθεί σε μέσα επίπεδα στην Ελλάδα στο 4,1% φέτος και στο 2,8% το 2024, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί στο 5,6% και 3,3%, αντίστοιχα.
Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα προβλέπεται να συνεχισθεί, με το ποσοστό της να υποχωρεί στο 10,8% φέτος και το 9,3% το 2024 από 12,4% πέρυσι.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 6% του ΑΕΠ το 2024. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ φέτος που θα αυξηθεί στο 1,4% το 2024.
Η παγκόσμια οικονομία
Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι έδειξε ανθεκτικότητα στις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά η ανάκαμψη παραμένει αργή και δεν είναι ομοιόμορφη.
Προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 3% φέτος, όσο προβλεπόταν και τον Ιούνιο, και 2,9% το 2024 έναντι οριακά υψηλότερης πρόβλεψης τον Ιούνιο. Οι προβλέψεις παραμένουν χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο (περίοδος 2000-2019) που ήταν 3,8%.
Για τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 1,5% το 2024, ενώ για την κινεζική οικονομία 5% και 4,2%, αντίστοιχα.
«Παρά την ανθεκτικότητα που υπήρξε φέτος με την ανάκαμψη μετά το εκ νέου άνοιγμα και την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, είναι πολύ νωρίς να υπάρξει εφησυχασμός», σημειώνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με την προβλεπόμενη πορεία της πριν την πανδημία και υπάρχουν αυξανόμενες αποκλίσεις μεταξύ των περιοχών.