ΔΝΤ: Οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον από την Αθήνα και τους Ευρωπαίους εταίρους της

Οι αποφάσεις για το πως θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα με την Ελλάδα τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Το ΔΝΤ δεν έχει πλέον οικονομικές διευθετήσεις ή πρόγραμμα με την Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε. Είναι σαφές ότι η κύρια αλληλεπίδραση είναι μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, αν και το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει προσφέροντας βοήθεια με την επιτήρηση. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η διευθέτηση και νομίζω ότι σίγουρα συμφωνούμε ότι οι χρηματοοικονομικοί και άλλου είδους πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της», επισήμανε ο κ. Ράις.

Εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια «ισχυρή θέση» μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους και την δημιουργία ταμειακού αποθέματος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε πως το θέμα της επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει η ίδια στο πλαίσιο της διαχείρισης ενεργητικού.

«Σίγουρα (οι ελληνικές αρχές) έχουν πολλές επιλογές. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους και την οικοδόμηση ενός μεγάλου ταμειακού αποθέματος. Οπότε έχει την δυνατότητα να περιμένει και να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την επίσημη πρόσκληση επίσκεψης που έχει απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ράις απάντησε πως η γενική διευθύντρια του Ταμείου επιθυμεί να επισκεφτεί την Ελλάδα αλλά δεν έχει ακόμα καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο κ. Ράις υποστήριξε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να προχωρήσει προς μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη, κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνησε, το ΔΝΤ θεωρεί την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου ως μια κίνηση που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση του δημοσιονομικού χώρου για τις μη συνταξιοδοτικές κοινωνικές δαπάνες και στην μείωση της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες