ΔΝΤ και Λαγκάρντ ανησυχούν για τους εμπορικούς πολέμους – «Αυτοτραυματισμοί» της οικονομίας οι δασμοί

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη το πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν αναμένει ο διευρυνόμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα και η απειλή της Ουάσινγκτον ότι θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά από το Μεξικό θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, επισήμανε όμως πως τα μέτρα του είδους υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των αγορών και θα επιβραδύνουν αισθητά τον ρυθμό ανάπτυξης, που ως τώρα προβλεπόταν ότι θα αυξηθεί αρκετά το 2020.

«Δεν βλέπουμε ύφεση», απάντησε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα εάν η πολιτική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει την τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας. Αναμένεται «ανάπτυξη που επιβραδύνεται, ανάπτυξη μολαταύτα: 3,3% στα τέλη αυτής της χρονιάς, σίγουρα η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή. Δεν προβλέπουμε προς το παρόν, στη βασική μας πρόβλεψη, ύφεση».

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι επιβληθέντες και οι επαπειλούμενοι δασμοί από τις ΗΠΑ σε προϊόντα της Κίνας και αντιστρόφως μπορεί να μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,5% σε ετήσιο ρυθμό, ή περίπου 455 δισεκατομμύρια δολάρια. Η απώλεια αυτή ξεπερνά το ετήσιο ΑΕΠ της Νότιας Αφρικής, για παράδειγμα.

Εξάλλου για τη Λαγκάρντ, πρέπει να αποφεύγεται η λήψη μέτρων όπως η επιβολή δασμών, που θεωρεί «αυτοτραυματισμό». Τόνισε ότι αυτό θα είναι το μήνυμα που θα προβάλλει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20), στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, το Σαββατοκύριακο.

«Ένας δασμός εδώ, μια απειλή εκεί, μια διαπραγμάτευση που δεν άρχισε ακόμη» επιτείνουν «την παγκόσμια αβεβαιότητα και δεν βοηθούν την αύξηση της ανάπτυξης», προειδοποίησε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» το να βρεθούν λύσεις και να τερματιστούν οι εμπορικοί πόλεμοι: «είναι απόλυτη προτεραιότητα να διευθετηθούν οι εμπορικές εντάσεις και να επιταχυνθεί ο εκσυγχρονισμός του διεθνούς εμπορικού συστήματος», ανέφερε σε κείμενό της ενόψει της G20.

ΑΠΕ-ΜΠΕ