Πώς το νέο υπερδάνειο στην παραπαίουσα δεξιά κυβέρνηση Μάκρι απειλεί με νέα ασφυξία τη χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Αν εκλεγώ, θα επαναδιαπραγματευτώ με το ΔΝΤ το δάνειο των 57 δισ. δολαρίων» δήλωσε μετά την πρωτιά του ο Αλμπέρτο Φερνάντες (δεξιά), ενώ ο αντίπαλός του Μαουρίτσιο Μάκρι (πάνω) ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών και του πληθωρισμού που δείχνουν ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από σπασμωδικές κινήσεις.
Πολύπλευρη επίθεση δέχεται ο λαός της Αργεντινής από τις 11 Αυγούστου, ημέρα που ανέδειξε τον περονιστή κεντροαριστερό Αλμπέρτο Φερνάντες πρώτο στις προκριματικές προεδρικές εκλογές, με διαφορά 15% από τον πολυεκατομμυριούχο πιστό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και νυν πρόεδρο της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι.
Το εθνικό νόμισμα, το πέσο, σε λίγες ημέρες έχασε το 28% της αξίας του έναντι του δολαρίου, το χρηματιστήριο κατέρρευσε από μεθοδευμένες κινήσεις ξένων κερδοσκόπων, ενώ ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο δήλωσε ότι «ο λαός της Αργεντινής αποσύρει μαζικά τα χρήματά του από τις τράπεζες ενόψει της επανόδου της κεντροαριστεράς στην κυβέρνηση».
Σηματοδοτώντας το κλίμα που επικρατεί διεθνώς για την Αργεντινή, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στη χώρα και κάλεσε τους πάνω από 1.000 εργαζόμενους «να συζητήσουν για το μέλλον τους».
Θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση
Ο 60άχρονος πρώην καθηγητής Ποινικού Δικαίου Αλ. Φερνάντες έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί, θα επαναδιαπραγματευτεί με το ΔΝΤ τους όρους αποπληρωμής του δανείου ύψους 57 δισ. δολαρίων (το μεγαλύτερο που έδωσε ποτέ το ΔΝΤ), το οποίο πήρε πέρυσι ο Μάκρι. Η δήλωσή του εξόργισε τους κερδοσκόπους και όσους νεοφιλελεύθερους πιστεύουν στο δόγμα «ΔΝΤ ή εις θάνατον» για τους λαούς των υπερχρεωμένων κρατών.
«Η αγορά πιστεύει ότι ο Φερνάντες θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, θα επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου και θα επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει το ΔΝΤ» είχε δηλώσει ο Κλάουντιο Ιριγκόγεν, στέλεχος της τράπεζας Merrill Lynch στο πρακτορείο Ρόιτερς. Επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα. Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι το ΔΝΤ θα παρακολουθήσει τη νομισματική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Αργεντινή στέλνοντας άμεσα στελέχη του στο Μπουένος Αϊρες.
Τα τριάμισι χρόνια πολιτικής λιτότητας, περικοπών του προϋπολογισμού και τερματισμού των επιδοτήσεων των καθημερινών αναγκών, όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός, έχουν κάνει το βίο αβίωτο για την πλειονότητα των Αργεντινών. Νεόπτωχοι, άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για λίγο φαγητό, άστεγοι.
Το 33% των κατοίκων ζει σε συνθήκες φτώχειας. Ο πληθωρισμός τρέχει σε ποσοστό 54% με αυξανόμενη τάση. Οι Αργεντινοί δείχνουν να στρέφουν τις ελπίδες τους στον Φερνάντες. Αντιπρόεδρός του αν εκλεγεί στις τριπλές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου (προεδρικές, βουλευτικές και ανάδειξης τοπικών κυβερνητών) θα είναι η Κριστίνα Κίρχνερ, πρώην πρόεδρος της χώρας από το 2007 έως το 2015, η οποία συνέβαλε στο να ορθοποδήσει μετά την πρώτη της πτώχευση του 2001.
Πολύπλευρη η επίθεση που δέχεται ο λαός της Αργεντινής από τη διεθνή των νεοφιλελευθέρων μετά την επικράτηση του περονιστή Φερνάντες στις προκριματικές προεδρικές εκλογές
Για να ανακάμψει πρότεινε μέτρα… ασπιρίνες
Ο Μ. Μάκρι, ο οποίος σύμφωνα με το δίκτυο Telesur κατά τη διάρκεια της κρίσης αύξησε τα περιουσιακά του στοιχεία κατά 50%, προκειμένου να ανακάμψει και να έχει κάποιες ελπίδες να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Φερνάντες άρχισε να ανακοινώνει μέτρα τα οποία μοιάζουν περισσότερο με σπασμωδικές ενέργειες παρά με μέσο για τη συγκράτηση των τιμών και του πληθωρισμού. Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι ότι αφαιρείται έως τα Χριστούγεννα ο ΦΠΑ από τα τρόφιμα, που είναι 21% για τα εισαγόμενα και 10,5% για ό,τι παράγεται στην Αργεντινή. Επίσης επιβάλλεται διατίμηση στην τιμή της βενζίνης για όλα τα οχήματα.
Οι προκριματικές εκλογές καθιερώθηκαν στην Αργεντινή κατά την προεδρική θητεία της Κίρχνερ και ονομάζονται PASO, από τα αρχικά των λέξεων Προκριματικές, Ανοικτές, Ταυτόχρονες και Υποχρεωτικές στα ισπανικά. Στις προεδρικές εκλογές θα μετέχουν όσοι υποψήφιοι πέρασαν το όριο του 1,5%. Εκτός από τον Αλ. Φερνάντες (47,65%) και τον Μ. Μάκρι (32,1%), το όριο πέρασαν τέσσερις ακόμη υποψήφιοι με ποσοστό κάτω από 8%, ενώ αποκλείστηκαν άλλοι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας.