Δίχτυα στην Κίνα ρίχνει η ΕΕ για την Ουκρανία – Ευνοϊκότερους όρους μέσω Πεκίνου αναζητά η «συμμαχία των προθύμων»

Δίχτυα στην Κίνα ρίχνει η ΕΕ για την Ουκρανία – Ευνοϊκότερους όρους μέσω Πεκίνου αναζητά η «συμμαχία των προθύμων»
A resident runs away from a fire following Russia's drone attack in Kharkiv, Ukraine, late Thursday, April 3, 2025. (AP Photo/Yevhen Titov)

Με την αμερικανική ηγεσία να εντείνει τις επαφές της με τη Μόσχα για την εξεύρεση λύσης στο oυκρανικό και την επαναφορά του θετικού κλίματος στις αμερικανορωσικές σχέσεις ύστερα από χρόνια… πάγου, οι Ευρωπαίοι, που αισθάνονται «προδομένοι» από τον απομονωτισμό του Ντόναλντ Τραμπ και τη διαφαινόμενη στροφή του προς τη Ρωσία, αρχίζουν να κοιτούν προς το Πεκίνο για λύσεις τόσο στο θέμα του εμπορίου όσο και για την Ουκρανία.

Λίγες μόλις ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διακίνησε βίντεο και πληροφορίες πως πολίτες της Κίνας πολεμούν στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις –φτιάχτηκε ένα ολόκληρο σενάριο ότι αυτό συμβαίνει εν γνώσει και με την έγκριση της κινεζικής ηγεσίας, κάτι που φυσικά το Πεκίνο διέψευσε κατηγορηματικά– στη σύσκεψη των υπουργών Αμυνας των χωρών της ομάδας επαφής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες υπήρξαν αναφορές στην Κίνα σε σχέση με την Ουκρανία. 

Το άνοιγμα

Σύμφωνα με την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας και πλέον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Κίνα θα μπορούσε να τερματίσει «εύκολα» τον πόλεμο στην Ουκρανία αν το ήθελε. Συγκεκριμένα, η Κάλας τόνισε ότι η Ρωσία χωρίς τη συνεργασία με την Κίνα δεν θα μπορούσε να διεξαγάγει έναν πόλεμο τέτοιας κλίμακας στην Ουκρανία και, αφού έκανε μια αναφορά στο θέμα του εμπορικού πολέμου (η Κίνα έχει ήδη κάνει άνοιγμα στην ΕΕ για συνεργασία εναντίον των ΗΠΑ), υποστήριξε στη συνέχεια ότι το 80% των προϊόντων διπλής χρήσης που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις προέρχεται από την Κίνα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Πεκίνο δίνει πρόσβαση σε κινεζικούς δορυφόρους για τον χειρισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία. Καταλήγοντας η Κάλας τόνισε: «Είναι σαφές ότι, αν η Κίνα ήταν πραγματικά εναντίον αυτού του πολέμου, θα μπορούσε εύκολα να τοvν σταματήσει».

Οι ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να «σπάσουν» την ειδική σχέση ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα με στόχο την αποδυνάμωση της ρωσικής θέσης τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, δεδομένης και της μυστικής επίσκεψης του επικεφαλής του επιτελείου άμυνας της Βρετανίας, ναυάρχου σερ Τόνι Ράντακιν, στο Πεκίνο. Ηταν η πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και μία δεκαετία, κατά την οποία συζητήθηκαν, όπως έγινε γνωστό, θέματα ασφαλείας. 

Αναδίπλωση

Η χρονική συγκυρία προφανώς δεν είναι τυχαία. Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν καν φυσική παρουσία στη σύνοδο της ομάδας επαφής του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και η παράδοση της προεδρίας της συνόδου σε Γερμανία και Βρετανία, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του απεσταλμένου του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ την ίδια ώρα στην Αγία Πετρούπολη για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους (πιθανόν είχε συνάντηση και με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν), υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα μιας συνολικής αναδίπλωσης της ευρωπαϊκής στάσης στο θέμα.

Παροχή βοήθειας στο Κίεβο – €21 δισ. από την Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να στηρίζουν την ουκρανική πλευρά με όπλα και χρήματα, όπως αποφασίστηκε και στη συνάντηση της ομάδας επαφής στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνεχίζουν να πιέζουν για μια «συμμαχία των προθύμων» και κρατούν ζεστά τα σχέδια για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία εν είδει εγγυήσεων ασφαλείας. Παρότι οι «πρόθυμοι» έχουν αποδειχθεί απρόθυμοι, στη συνάντηση στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε η χορήγηση επιπλέον 21 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια (ρεκόρ μέχρι τώρα), ενώ για άλλη μία φορά οι συμμετέχοντες υπουργοί –ο Πιτ Χέσγκεθ των ΗΠΑ συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη– συμφώνησαν ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου θα πρέπει να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις τόσο για την άμυνα της Ουκρανίας όσο και για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης μετά την όποια εκεχειρία.

Διαβάστε επίσης

Βουλή: «Αγκαζέ» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέπεμψαν Τριαντόπουλο στο δικαστικό συμβούλιο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος

Πληρώνει η εταιρεία «χορηγός» προπαγάνδας της ΝΔ και τον Σταν Γκρίνμπεργκ;

Κύρτσος: «Ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο θα μοιάζει σαν γελωτοποιός του βασιλιά» 

Ανδρουλάκης για πόρισμα Προανακριτικής: «Δεν το υιοθετούμε, αλλά ψηφίζουμε την παραπομπή»

Ετικέτες

Documento Newsletter