Διχογνωμίες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις κυρώσεις προς την Ρωσία

Διχογνωμίες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις κυρώσεις προς την Ρωσία

Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η «διαβούλευση»  των χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής αφορά σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και η απαγκίστρωση των ευρωπαϊκών χωρών από τη ρώσικη ενέργεια. Το βασικότερο όμως ζήτημα που τίθεται στο τραπέζι της Συνόδου φαίνεται να αφορά στις κυρώσεις προς την Ρωσία. Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να έχει προκαλέσει έντονη διχογνωμία στους κόλπους της Ένωσης. Οι 27 χώρες φαίνεται πως τοποθετούνται με διαφορετικό τρόπο επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Στην Σύνοδο αναμένεται να συμμετέχει τόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (!).

Εσθονία

Η Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε στους δημοσιογράφους: «Θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούμε τα πάντα τώρα, εννοώ να επιβάλουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που μπορούμε… Μπορεί να πονέσουμε τώρα και να το τελειώσουμε αμέσως, ώστε εκείνος να μην προκαλέσει άλλη ζημιά» αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη συνέχεια έκανε λόγο για αναγκαιότητα επιβολής ισχυρότατων κυρώσεων από πλευράς της Ένωσης παρότι η ίδια αναγνώρισε τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ.

Ολλανδία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απ’ την άλλη δήλωσε κατά την άφιξή του : «Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα». «Δεν μπορούμε να ανταλλάζουμε ιδέες για τις κυρώσεις με μια τέτοια ευρεία σύνθεση, χρειαζόμαστε προτάσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει πολλές κυρώσεις, τώρα μπαίνουμε σε πιο περίπλοκο έδαφος», πρόσθεσε. Εν ολίγοις προειδοποίησε για την πιθανότητα να μην βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων.

Ιρλανδία

Ενώ η Ιρλανδία απ’ την πλευρά της δήλωσε ανοιχτή στην πιθανότητα επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Συγκεκριμένα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μίχολ Μάρτιν, αναφερόμενος στην ιρλανδική στάση είπε «είμαστε πολύ ανοιχτοί σε νέες κυρώσεις, όμως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις εφαρμόζονται», ενώ χαρακτήρισε την στάση της Ινδίας απέναντι στην ουκρανική κρίση απαράδεκτη καθώς παρά στους στενούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε έχει επιβάλει κάποια κύρωση.

Βέλγιο

Αντιθέτως ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο υπογράμμισε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία μιας και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην σταδιακή παράλυση και των δικών τους οικονομιών. «Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την οικονομία μας», είπε συγκεκριμένα ο Ντε Κρόο κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.

Φινλανδία

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, απ’ την πλευρά της, διατήρησε επιφυλακτική στάση ως προς την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων προς την Ρωσία ενώ υπογράμμισε την άμεση αναγκαιότητα να ζητηθεί εκτενώς η στάση που διατηρεί η Κίνα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που σήμερα θα κάνουμε και μια συζήτηση για την Κίνα, επίκειται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας και αυτό θα είναι ένα θέμα κλειδί, φυσικά»,δήλωσε.

«Εάν η Κίνα βοηθά τη Ρωσία, τότε η κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν και εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν. Επομένως, ασφαλώς η Κίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε.

Λετονία

Για την ανάγκη να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία μίλησε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κάρινς.

«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η ροή χρημάτων στο πολεμικό θησαυροφυλάκιο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν», σημείωσε.

«Το πιο λογικό είναι να κινηθούμε (στην επιβολή κυρώσεων) στο πετρέλαιο και τον άνθρακα. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν. Επειδή, αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει», πρόσθεσε.

Λουξεμβούργο

Μια πιο ήπια και εξισορροπιτική στάση διατήρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος απ δήλωσε σήμερα πως «Αν θέλουμε να έχουμε νέες κυρώσεις, χρειάζεται να τις επιβάλουμε ως αντίδραση σε κάτι. Προς το παρόν, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αυτό είναι βέβαιο».

«Όμως το γεγονός είναι ότι, αν επιβάλουμε κυρώσεις τώρα, περισσότερες κυρώσεις, με την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;» διερωτήθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων.

Σλοβενία

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, αμφισβήτησε την απαίτηση της Μόσχας προς τις «μη φιλικές» χώρες να διευθετήσουν τους λογαριασμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εθνικό της νόμισμα.

«Δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη γνωρίζει ούτε πώς μοιάζουν τα ρούβλια, κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια», είπε σε δημοσιογράφους ο Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Documento Newsletter