Διχάζει το Ποτάμι η Συμφωνία των Πρεσπών

Διχάζει το Ποτάμι η Συμφωνία των Πρεσπών

Στις 6 συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού, με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των ευρωβουλευτών του κόμματος, με βασικό θέμα την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Να σημειωθεί ότι στελέχη του κόμματος είπαν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η ρηματική διακοίνωση που έλαβε η Αθήνα από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, άλλωστε, στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, διεμήνυσε ότι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν συνδέονται απαραίτητα, ενώ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «στηρίζουμε τη Συμφωνία, αποδοκιμάζουμε τις κυβερνητικές πρακτικές.»

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ουσιαστικά, είπε ότι δεν θα πάρει γραμμή από το Ποτάμι και απέκλεισε να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως να πει κι ότι θα ψηφίσει υπέρ. Όπως άφησε να εννοηθεί, σε ό,τι τον αφορά, είναι πιο πιθανά τα σενάρια είτε της αποχής από την ψηφοφορία – κάτι που συνεπάγεται σχεδόν «ναι», αφού μειώνει τον αριθμό των απαιτούμενων ψήφων – είτε του «παρών».

Υπέρ της συμφωνίας έχουν ταχθεί οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος.

Όσο για τους δύο διαφωνούντες, τον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο μεν κ. Αμυράς, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας και προσέθεσε ότι απόψε δεν πρόκειται να ληφθεί μία απόφαση ότι το Ποτάμι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν τη στηρίζει, τη στηρίζει το μισό Ποτάμι».

Νωρίτερα, πάντως, ο Γρηγόρης Ψαριανός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το Ποτάμι, εάν το κόμμα αποφασίσει να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας: «Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να στηρίξει, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;», ανέφερε δηκτικά.

Και προσέθεσε ότι αν το Ποτάμι, «το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις», όπως είπε με νόημα, «αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte, εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα».

Σε κάθε περίπτωση, εάν Αμυράς και Ψαριανός αποφασίσουν να αποχωρήσουν από το Ποτάμι, εφόσον οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές του υπερψηφίσουν τη Συμφωνία, τότε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη κινδυνεύει με διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, που πλέον – μετά και τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη – αριθμεί μόνον πέντε βουλευτές

Documento Newsletter