Μπορεί η Αμερικανοβρετανική φιλία να είναι παλιά και βαθιά η πρόσκληση όμως της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προς τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διχάζει. Για να είμαστε όμως σωστοί, πρόκειται για πρόσκληση της Βασίλισσας Ελισάβετ προς τον Τραμπ._x000D_
Η πρόσκληση ισχύει, διεμήνυσε από το Δουβλίνο η Τερέζα Μέι.
Εν μέσω υπογραφών και διαφωνιών, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να προσκαλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, εν μέσω μιας θύελλας αντιδράσεων για το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες. Παράλληλα, ένα διαδικτυακό αίτημα για ακύρωση της επίσκεψης έχει ήδη συγκεντρώσει 1,3 εκατομμύρια υπογραφές.
«Είναι απολύτως σωστό ο νέος πρόεδρος της χώρας που αποτελεί τον στενότερο και σημαντικότερο σύμμαχό μας να γίνει δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους και αυτό στηρίζεται από αυτή την κυβέρνηση», τόνισε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.
«Σίγουρα πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πολιτική που έχει προκαλέσει αναταραχή και επαναλαμβάνω ότι αυτή δεν αποτελεί την προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης» στην μετανάστευση τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ στην Βουλή των Κοινοτήτων.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι «πολύ ευτυχής» που προσκάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη Ντάουνινγκ Στριτ.
Πολλοί πολιτικοί, περιλαμβανομένων στελεχών του κόμματός της, επισημαίνουν ότι μια επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους, με τιμητικές εκδηλώσεις ακόμα κι από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, θα ήταν ανάρμοστη μετά το αμφιλεγόμενο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες.
«Για να είμαστε σαφείς, η πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόσκληση που είχε απευθύνει η βασίλισσα κι ήταν πολύ ευτυχής που το έκανε αυτό. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις στενότερες συμμάχους αυτής της χώρας κι ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τον πρόεδρο (των ΗΠΑ) αργότερα φέτος» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Η πρόσκληση για μια επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους ισχύει, διεμήνυσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
«Οι ΗΠΑ είναι ένας στενός σύμμαχος της Βρετανίας, συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς κοινού συμφέροντος και διατηρούμε μια ξεχωριστή σχέση μεταξύ μας. Απηύθυνα επίσημα αυτήν την πρόσκληση στον Πρόεδρο Τραμπ και αυτή η πρόσκληση ισχύει» τόνισε η Μέι σε μια συνέντευξη τύπου στο Δουβλίνο.
Ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτικών έχει καλέσει για ακύρωση της επίσκεψης του Τραμπ στην βρετανική πρωτεύουσα, ανάμεσα τους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος είναι μουσουλμάνος.
«Θα πρέπει πλέον να ανακαλέσουμε την πρόσκληση για επίσκεψη του προέδρου Τραμπ σε επίπεδο αρχηγού κράτους -μέχρι να αρθεί η απαγόρευση. Δεν πιστεύω ότι οι κάτοικοι του Λονδίνου θέλουν να στρώσουμε το κόκκινο χαλί μέχρι να γίνει αυτό», τόνισε ο Καν στην εφημερίδα Evening Standard.
O Ντόναλντ Τραμπ είναι άραγε άξιος της βασίλισσας; Περισσότεροι από 1,3 εκατ. Βρετανοί πολίτες πιστεύουν το αντίθετο και μέσω μιας διαδικτυακής λίστας υπογραφών ζητούν από την κυβέρνηση να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου που έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός του 2017.
Ένας κατάλογος με υπογραφές, διαδηλώσεις που προγραμματίζονται σε πολλές χώρες, βουλευτές που δεν κρύβουν την δυσφορία τους και μια πρωθυπουργός αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις: το αίσθημα ευφορίας γρήγορα κόπασε στη Βρετανία μετά την υπερηφάνεια που ένιωσαν οι πολίτες βλέποντας την πρωθυπουργό του Τερέζα Μέι να επισκέπτεται πρώτη απ’ όλους τους ξένους ηγέτες την Ουάσιγκτον όπου έγινε δεκτή από τον Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή.
Αρχικά, η άρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να καταδικάσει το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε αυστηρές επικρίσεις.
Το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ ώρες αργότερα δεν κατάφερε να κατευνάσει τις φωνές διαμαρτυρίας. Για πολλούς το κακό είχε ήδη γίνει και η Μέι κατηγορείται, ακόμα κι από το στρατόπεδό της, ότι θυσιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για χάρη της «ειδικής σχέσης» μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον.
Το γεγονός ότι στη Βρετανία αναγνωρίστηκε έκτοτε μια εξαίρεση για τους πολιτογραφημένους υπηκόους της και τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα δεν ήταν αρκετό για να κοπάσει ο σάλος. Πόσο μάλιστα όταν συνεχίζεται η σύγχυση καθώς στον ιστότοπο της πρεσβείας των ΗΠΑ παραμένει αναρτημένη μια αντίθετη οδηγία.
«Δεν είστε καλοδεχούμενος»
«Δεν είστε καλοδεχούμενος, κύριε Πρόεδρε» ήταν ο τίτλος της Daily Mirror με κεφαλαία γράμματα στο πρωτοσέλιδό της. Την ίδια ώρα το Εργατικό Κόμμα, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ζήτησαν την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης. Όλοι τους αναθάρρησαν από την επιτυχία που έχει σημειώσει η συμμετοχή στη λίστα με τις υπογραφές, που είχε αναρτηθεί πριν από το διάταγμα έχοντας λάβει έως το Σάββατο μόλις 60 υπογραφές, όμως σύντομα ξεπέρασε τις 100.000 υπογραφές, γεγονός ότι θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο.
Φυσικά, δεν πρόκειται να απαγορεύσει κανείς την είσοδο του προέδρου των ΗΠΑ σε βρετανικό έδαφος. Στόχος ωστόσο των κινητοποιήσεων είναι να μετατραπεί η «επίσκεψη αρχηγού κράτους» σε απλή «επίσκεψη».
Μια «επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους» θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως παρέλαση με άμαξα, ομιλία στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ κι ένα επίσημο γεύμα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με την βασίλισσα Ελισάβετ.