Διχαστικός, απολογούμενος, και εκτός πραγματικότητας ο Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διχαστικός, απολογούμενος, και εκτός πραγματικότητας ο Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε προάγγελο της αυριανής αντιπαράθεσης στην ελληνική Βουλή αλλά και της προεκλογικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας μετέτρεψε την εμφάνισή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μην έχοντας άλλη επιλογή αφού βρέθηκε σε θέση αμυνόμενου, παρά τα σχέδια για πανηγυρική ηγετική εμφάνιση. Τόσο οι Έλληνες ευρωβουλευτές, όσο και ξένοι έθεσαν σειρά ζητημάτων για την ακρίβεια, την ενέργεια, την πανδημία, την Ελευθερία του Τύπου, και φυσικά τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις, αναγκάζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεδιπλώσει την αυταρχική του λογική και σε ευρωπαϊκό ακροατήριο.

«Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τμήματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου του 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στην Ευρωβουλή, μετατρέποντας σε ελληνικό πεδίο αντιπαράθεσης το ευρωπαϊκό γήπεδο διαλόγου.

Πρόσθεσε δε ότι το «τίμημα ήταν βαρύ: Κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας».

Η εισαγωγή του Έλληνα πρωθυπουργού ταυτίστηκε με αυτή του φίλου του και προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, που και εκείνος στη δική του ομιλία επέλεξε επανειλημμένα να επιτεθεί και να χυδαιολογήσει κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. Βέβαια, να σημειωθεί πως αυτή ήταν η μόνη χείρα φιλίας που βρήκε στην άδεια αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού εκτός των Ελλήνων ευρωβουλευτών, δέχθηκε τα σφοδρά πυρά και από αλλοδαπούς ευρωβουλευτές, για ελληνικά ζητήματα που απασχολούν εδώ και καιρό τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε και στο ακροατήριο του ευρωκοινοβουλίου μία ανασκόπηση των πεπραγμένων του, παρουσιάζοντας μία μαγική εικόνα για τη χώρα, με το νου και το βλέμμα του στις επερχόμενες εκλογές. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015, τονίζοντας πως «εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος έχει νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε νέα εποχή. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων. Απελευθερωμένη από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ενώ είναι έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».

Κατά την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδικές αναφορές σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στην χαμηλότερη ανεργία, στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, σε μείωση του ύψους του δημοσίου χρέους, αλλά και ένα νέο εθνικό σύστημα υγείας, στο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του, στις μειώσεις φόρων και εισφορών, και σε ένα νέο περιβάλλον εργασίας. Μία σειρά από αναφορές ενδεικτικές της πρόθεσής του να παρουσιάσει μία εικόνα της χώρας δίχως αντίλογο, που βρέθηκε ωστόσο απέναντι στην κριτική αρκετών ευρωβουλευτών που ακολούθησαν.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχθηκε σφοδρά πυρά από τον Νίκο Ανδρουλάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, αλλά και για τα σχέδιά του για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξαπέλυσε επίθεση για σειρά ζητημάτων, όπως η οικονομία, η ανεργία, η στέγαση, η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, το κράτος Δικαίου, αλλά και η υπόθεση Novartis και η στοχοποίηση δημοσιογράφων. Φυσικά, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα αλλά και οι εγκληματικές μεταναστευτικές πολιτικές των pushbacks, τα οποία δεν τέθηκαν μόνο από τους αντιπολιτευόμενους ευρωβουλευτές.

«Η αποτυχία της κυβέρνησης σας είναι αδύνατο να κρυφτεί με επιθέσεις και συκοφαντίες εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθέσεις και συκοφαντίες κατά του κ. Τσίπρα. Εμμονές που δείχνουν ότι ίσως τον βλέπετε στον ύπνο σας. Στη δημοκρατία οι πολίτες αποφασίζουν. Αν το αποφασίσει ο λαός μπορεί να είναι ξανά ο Τσίπρας πρωθυπουργός» του ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως οι επιθέσεις που δέχτηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έμειναν εκεί.

Χαρακτηριστικά, για τις φονικές επαναπροωθήσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης άκουσε την Τινεκε Στρικ των Πράσινων να τον εγκαλεί πως «αιτούντες άσυλο προωθούνται στα τουρκικά σύνορα», πως «τα δικαιώματά τους παραβιάζονται κατάφωρα», καταλήγοντας στο ρητορικό ερώτημα «είναι αυτή Ευρώπη;». Λίγο πριν, ο αντιπρόεδρος του RenewEurope του Μακρόν και των Φιλελεύθερων, Μαλιν Αζμανί, τόνιζε πως «μας ανησυχεί η καθοδική πορεία του Τύπου στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να ξαναδούμε Ευρωπαίο ηγέτη να καταπατά την ελευθεροτυπία». Πυρά δέχθηκε ακόμα και από ακροδεξιούς ευρωβουλευτές, που τον κατηγόρησαν για τα όσα είπε προ εβδομάδων για το δημογραφικό και την ενσωμάτωση των «νόμιμων προσφύγων», καλώντας τον να μην δεχθεί την πολιτική της «μεγάλης αντικατάστασης», στάση ενδεικτική του ακροατηρίου στο οποίο η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται.

Αντί για θριαμβευτής, απολογούμενος

Στην προσπάθειά του να απαντήσει κατά τη δευτερολογία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε εκνευρισμένος και ενοχλημένος από τον ανοιχτό διάλογο, μην έχοντας άλλη επιλογή από την τοξική ρητορική που εφαρμόζει και στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι, αφού ευχαρίστησε τον Βέμπερ ως μόνο στήριγμά του στην παρουσία στου ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και μετά από μία απάντηση στον Ν. Ανδρουλάκη που επέλεξε να δώσει στα ελληνικά αναφορικά με τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδόθηκε σε μία ντροπιαστική τοποθέτηση για τα σοβαρότερα ζητήματα που σκιάζουν την κυβέρνησή του.

Σε έντονα αυταρχικό ύφος, ο Κυρ. Μητσοτάκης σήκωσε τα δύο σημερινά πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας» που τον επικρίνουν, τονίζοντας πως «σήμερα με κατηγορούν για ψεύτη και συκοφάντη» και χρησιμοποιώντας τα ως επιχείρημα για το ότι «όλοι είναι ελεύθεροι να γράψουν τα πάντα για οποιονδήποτε». Μάλιστα, δίχως να μείνει εκεί, επανέλαβε τις σκαιές αναφορές για τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ως ΜΚΟ, απευθύνοντας στην ολομέλεια το ερώτημα «πιστεύει κάποιος σε αυτή την αίθουσα πως το Τσαν έχει περισσότερη Ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα;».

Αναφορικά δε με τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις, έδωσε και εκεί ρεσιτάλ παραχάραξης της πραγματικότητας. όπως τόνισε, «δεν πρέπει να μιλάμε για pushbacks, αλλά για pushforward» πασχίζοντας να κρύψει τη βιαιότητα πίσω από τις κατηγορίες κατά Τουρκίας για «εργαλειοποίηση«» του προσφυγικού, και τονίζοντας πως «θα έπρεπε να είμαστε αφελής να νομίζουμε πως δεν ξέρουν οι Τούρκοι, όταν φεύγει μία βάρκα από ένα τουρκικό λιμάνι με 100 ή 200 ανθρώπους». Φυσικά, ούτε σε αυτό το ζήτημα έμεινε εκεί, φτάνοντας στο σημείο να πει πως «όταν βλέπετε τόσο ευαίσθητα ζητήματα, μην επαναλαμβάνετε την τουρκική προπαγάνδα», ακριβώς όπως κάνει εντός των τειχών απέναντι στην πολιτική ή δημοσιογραφική κριτική, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της στοχοποίησης του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου ως «εθνοπροδότη».

Στο σημείο αυτό επιβεβαίωσε και την εργαλειοποίηση του «φιλομεταναστευτικού» προφίλ που επιχειρεί όψιμα να χτίσει, εκμεταλλευόμενος περιπτώσεις όπως του 19χρονου Ιρανού μαθητή που αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις, τον οποίο υποδέχθηκε μόλις εχθές στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αντίστοιχες φωτογραφίες, όπως και με τον Σαϊντού προ εβδομάδων.

Κλείνοντας την εξευτελιστική αυτή εμφάνιση στο ευρωκοινοβούλιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης στράφηκε και πάλι στον Δ. Παπαδημούλη, τον οποίο νωρίτερα είχε κατηγορήσει για «ψέματα» αναφορικά με τις κατηγορίες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεράστια ποσοστά θανάτων στη χώρα μας από την πανδημία. Αντί όμως να απαντήσει στις αναφορές του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου για τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους και για το κράτος Δικαίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέφυγε στην επιστροφή στο 2015, με το βλέμμα του στο εθνικό ακροατήριο. Αναφέρθηκε στην «κωλοτούμπα» και στις κατηγορίες για «τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο», ενώ για το κράτος Δικαίου αρκέστηκε να αναβάλλει την απάντησή του για την αυριανή συζήτηση στην ελληνική Βουλή, αφού φυσικά έκανε ακόμα ένα παρελκυστικό σχόλιο για τις παραπομπές του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο, πιστοποιώντας έναντι των Ευρωπαίων τις κατηγορίες για διώξεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Documento Newsletter