Διχασμός επάνω στην ιστορική μνήμη το περίγραμμα της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (Βίντεο)

Ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο. Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Με την πιο διχαστική και τρομολαγνική ομιλία του τελευταίου διαστήματος, δίνοντας από το ξεκίνημά της το στίγμα της προεκλογικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα εμφανίστηκε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας συνεχείς αναφορές στην καταστροφή της Σμύρνης ως «κίνδυνο» σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν λάβει «μία δεύτερη ευκαιρία».

YouTube video player

Σε ένα Βελλίδειο κατάμεστο με μικρά και μεγάλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ που θυμίζει περισσότερο κεντρική προεκλογικής συγκέντρωση του κόμματός του παρά την παραδοσιακή ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε με πλήθος διχαστικών διλλημάτων, επιλέγοντας συνεχείς αναφορές σε εθνικές καταστροφές να διατρέχουν την ομιλία του με ξεκάθαρο τον προεκλογικό χαρακτήρα με τον οποίο τις έντυσε.

«Οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Οι μεγάλες μας επιλογές σαφέστερες από ποτέ, ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε ή αφήνουμε τη χώρα έρμαιο στο αύριο» είπε, για να συνεχίσει ακόμα πιο εμπρηστικά και διχαστικά, καθώς συμπλήρωσε «ή δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά». Μάλιστα, ως άλλη Κασσάνδρα για την υπεράσπιση του… εαυτού του, πρόσθεσε στη συνέχεια πως «είναι χρέος μου να προειδοποιήσω, με μια λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν».

«Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε χωρίς να αντιλαμβάνεται το πολιτικό κλίμα που η κυβέρνηση του έχει καλλιεργήσει μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις Οικονόμου για την παρακολούθηση Σπίρτζη: «Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία, ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες, υπογράμμισε και σημείωσε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές».

Αυτοθαυμασμός τριετίας και κραυγές σε Ερντογάν

Στη συνέχεια, αφιέρωσε μερικά λεπτά για τον καθιερωμένο αυτοθαυμασμό, βάζοντας ως πλαίσιο όσα έλεγε το 2019 κατά την τότε εμφάνισή του στη ΔΕΘ, κάνοντας ουσιαστικά έναν ακόμα απολογισμό. Από την αντιμετώπιση της πανδημίας έως τους δείκτες των επενδύσεων, της ανεργίας και της ανάπτυξης και χωρίς αντίστοιχες αναφορές στο πόσο έχει αυξηθεί το κόστος ζωής για τον μέσο πολίτη. Πλήθος αναφορών σε μία μαγική εικόνα, όπως η βελτίωση των συνθηκών των διανομέων ή την ενίσχυση του ΕΣΥ, τις παρεμβάσεις απορρύθμισης της Παιδείας, τη «σύνδεση» του Πανεπιστημίου με την εργασία αλλά και σε προσλήψεις εκπαιδευτικών μετά από αρκετά χρόνια, αλλά και άλλες παρεμβάσεις απορρύθμισης στην Υγεία, όπως του προσωπικού γιατρού.

Ειδική θριαμβολογική αναφορά έκανε ακόμα και για την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά ακόμα και στην εκστρατεία του εμβολιασμού, κάνοντας λόγο για κράτος πρόνοιας. Δεν έμεινε ούτε στα παραπάνω αυτονόητα, αλλά έφτασε στο σημείο να επιχειρεί να καρπωθεί για τα δικαιώματα που «δόθηκαν» στις γυναίκες, στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, στα ανάπηρα άτομα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εθνικές συμφωνίες για τα χωρικά ύδατα αλλά και στους εξοπλισμούς όπλων και μαχητικών που η κυβέρνησή του εξασφάλισε με πλήθος συμφωνιών, προαναγγέλλοντας μάλιστα και επιπλέον αγορές. Συμπλήρωσε δε διθυράμβους και για τις προσλήψεις συνοριοφυλάκων αλλά και για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ενώ για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, υποστήριξε πως οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν βελτιωθεί.

Αμέσως μετά τις παραπάνω αναφορές, επέλεξε να αναφερθεί στην Τουρκία και προσωπικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηκώνοντας τους τόνους και δηλώνοντας «Όχι κύριε Ερντογάν», για να συμπληρώσει αμέσως μετά, «και για να το πω στη γλώσσα που ίσως καταλαβαίνει καλύτερα, τα νταηλίκια γιοκ για την Ελλάδα», για να καταχειροκροτηθεί από το ακροατήριο, όπου άπαντες σηκώθηκαν όρθιοι, πριν ο ίδιος κλείσει την παρένθεση αυτή και συνεχίσει τον απολογισμό του.

Ετικέτες