Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την Πέμπτη τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ, λέγοντας σε τηλεγράφημά του στη χήρα του Κίσιντζερ, Νάνσι, ότι ήταν «σοφός και διορατικός πολιτικός».
«Το όνομα του Χένρι Κίσιντζερ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια ρεαλιστική γραμμή εξωτερικής πολιτικής, η οποία κάποτε επέτρεψε την άμβλυνση των διεθνών εντάσεων και την επίτευξη των σημαντικότερων σοβιετο-αμερικανικών συμφωνιών που συνέβαλαν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας», ανέφερε ο Πούτιν.
«Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω προσωπικά με αυτόν τον βαθύ, εξαιρετικό άνθρωπο πολλές φορές και αναμφίβολα θα διατηρήσω την πιο όμορφη ανάμνησή του», προσέθεσε ο ρώσος πρόεδρος.
Ο Κίσιντζερ, ο οποίος πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 100 ετών, συνέχισε τον διάλογο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1970 που οδήγησε στις πρώτες μεγάλες συνθήκες ελέγχου των πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων του Ψυχρού Πολέμου.
Πέντε δεκαετίες μετά, ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον στο πιο οξύ σημείο από την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962 και το Κρεμλίνο εκτιμά ότι η «θερμοκρασία» των σχέσεων των δύο χωρών είναι «υπό από το μηδέν».
Διαβάστε επίσης: Χένρι Κίσιντζερ ο σφαγέας της Κύπρου
Κίσιντζερ για Ουκρανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κίσιντζερ συναντιόταν συχνά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σε μια συνέντευξη τον Ιούλιο του 2022 στο Der Spiegel, ο Κίσιντζερ αναστατώθηκε όταν του ζητήθηκε να βρει ένα «διδακτικό» ιστορικό προηγούμενο «για την κατανόηση και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».
«Έτσι πρόχειρα δεν μπορώ να δώσω μια άμεση απάντηση», ανέφερε ο Κίσιντζερ . «Επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε ένα επίπεδο ένας πόλεμος για την ισορροπία δυνάμεων. Αλλά σε άλλο επίπεδο, έχει πτυχές εμφυλίου πολέμου και συνδυάζει ένα κλασικά ευρωπαϊκού τύπου διεθνές πρόβλημα με ένα εντελώς παγκόσμιο. Όταν αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει, το θέμα θα είναι αν η Ρωσία θα πετύχει μια συνεκτική σχέση με την Ευρώπη — την οποία πάντα επιζητούσε – ή αν θα γίνει φυλάκιο της Ασίας στα σύνορα της Ευρώπης».
«Και δεν υπάρχει καλό ιστορικό παράδειγμα», κατέληξε.
Επίσης, ο Κίσιντζερ θεωρούσε ότι η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν μια καλή ιδέα παρά τις προηγούμενες ενστάσεις του. «Πριν από αυτόν τον πόλεμο, ήμουν ενάντια στην προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ γιατί φοβόμουν ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό ακριβώς που βλέπουμε σήμερα», είπε ο Κίσιντζερ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός το 2022. Υποστήριζε, επίσης, ότι για τη λήξη του πολέμου το Κίεβο πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, και συγκεκριμένα την Κριμαία.
«Χαρακτήρας του Ντοστογέφσκι»
Ο Κίσιντζερ είχε κάνει τις εκτιμήσεις του και για τον ίδιο τον Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει την εξουσία εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάσει τη Μόσχα να εγκαταλείψει τη στρατιωτική επιθετικότητα και να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ευρώπη, είχε δηλώσει ο βετεράνος διπλωμάτης.
«Θα ήθελα μια Ρωσία που αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις της με την Ευρώπη πρέπει να βασίζονται σε μια συμφωνία και ένα είδος συναίνεσης και πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος, εάν τελειώσει σωστά, μπορεί να τον καταστήσει εφικτό», είπε ο Κίσιντζερ στο Bloomberg. Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να επιβιώσει στην εξουσία εάν ο πόλεμος τελείωνε με αυτούς τους όρους, ο Κίσιντζερ απάντησε: «Είναι απίθανο».
Περιέγραψε τον Πούτιν ως μια «φιγούρα του Ντοστογιέφσκι που κατακλύζεται από αμφιθυμίες και ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες», ο οποίος ήταν πολύ ικανός να ασκήσει την εξουσία ως ηγέτης και τη χρησιμοποιούσε «υπερβολικά» σε σχέση με την Ουκρανία.