Διστακτικοί είναι οι ειδικοί ως προς το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό προκειμένου να κάνουν όσοι το επιθυμούν Πάσχα στο χωριό. Τα υψηλά κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ τρομάζει τους ειδικούς που φοβούνται για περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Τζανάκης: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για το Πάσχα
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 υποστήριξε πως «απομακρύνεται το ενδεχόμενο για το Πάσχα», σημειώνοντας πως δεν θα ήθελε να είναι στη θέση των μελών της Επιτροπής.
«Επιδημιολογικά είναι καλύτερα η μετακίνηση προς τα χωριά με μέτρα, γιατί το αντίθετο σημαίνει συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σπίτια. Από την άλλη, κερδίζουμε ότι, δε θα διασπαρεί ο ιός σε περιοχές που είναι με χαμηλό φορτίο», εξέφρασε την άποψη, θέτοντας και το δίλημμα.
«Ό,τι αποφασίσει η Επιτροπή, θα πρέπει να το ακούσουμε και να προσέξουμε, ώστε να είναι αυτό το τελευταίο Πάσχα που θα γιορτάσουμε έτσι», τόνισε σχετικά με το Πάσχα.
Σαρηγιάννης: Μία μαζική έξοδος το Πάσχα δεν βοηθά
Αρνητικός με το να κάνουν οι πολίτες Πάσχα στο χωριό είναι και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως η πίεση στις ΜΕΘ, εμείς υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τις 25-28 του μήνα κοντά στις 890-900. Ολοι θα το θέλαμε, αλλά μία μαζική έξοδος το Πάσχα δεν βοηθά» είπε ο καθηγητής.
Οσον αφορά στα κρούσματα τόνισε πως «Στην Αττική έχουμε μία αύξηση στο ιικό φορτίο, ίσως αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στα κορονοπάρτι. Την αύξηση αυτή θα τη δούμε και στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε. Αυτό θα φανεί γύρω στις 25-26 του μήνα, που θα έχουμε μια μικρή αύξηση στην Αττική. Εδώ και μια εβδομάδα διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος» επισήμανε μιλώντας το πρωί στο Open.
Παγώνη: Εδώ καίγεται ο κόσμος και εμείς θα πάμε στα εξοχικά;
«Εδώ καίγεται ο κόσμος, γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά;» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ και ερωτηθείσα για το Πάσχα.
Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι από την επιτροπή είναι γιατροί και ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. «Δεν νομίζω ότι θα πάρει το ρίσκο καμία επιτροπή να βγάλει τον κόσμο στην επαρχία. Προχτές, βάλαμε σε ράντζα τους non-Covid ασθενείς.», επεσήμανε.
Ιωαννίδης: Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το πιο σκληρό lockdown
Ο καθηγητής επιδημιολογίας και πληθυσμιακής Υγείας, Τζον Ιωαννίδης υποστήριξε από την πλευρά του ότι το lockdown στην Ελλάδα έχει αποτύχει και ο εγκλεισμός του πληθυσμού έχει οδηγήσει σε φαινόμενα χαλάρωσης, και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί επιπλέον χώρος.
«Η φιλοσοφία να κρατήσουμε τον πληθυσμό κλειστό έχει οδηγήσει σε φαινόμενα εκτόνωσης και χαλάρωσης τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, αν είχαμε πιο συνεπή στρατηγική. Αυτή τη στιγμή το επιδημικό κύμα στην Ελλάδα είναι στην χειρότερη φάση του. Μπορεί να είμαστε 10, 20 φορές ή περισσότερο σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι. Έχουμε ένα ενεργό επιδημικό κύμα. Με το να εγκλωβίσουμε τον πληθυσμό μέσα σε πυκνά αστικά κέντρα τα οποία είναι πυκνά και ήδη φτάσαμε σε φαινόμενα συνωστισμών και να μη δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον χώρος, είναι λάθος στρατηγική» επισήμανε μιλώντας στο MEGA.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το πιο σκληρό lockdown. Πλήρης αποτυχία. Έχουμε 80 θανάτους την ημέρα. Σημασία δεν έχει να ευημερούν οι δείκτες, αλλά να να σώζουμε ζωές και να ζουν οι άνθρωποι μια πιο φυσιολογική ζωή» είπε.