Διπλωματική νάρκη ο κατάπλους του ιρανικού Grace 1 στην Καλαμάτα – Πώς μπλέκει η Ελλάδα σε μια διεθνή διελκυστίνδα

Διπλωματική νάρκη ο κατάπλους του ιρανικού Grace 1 στην Καλαμάτα – Πώς μπλέκει η Ελλάδα σε μια διεθνή διελκυστίνδα

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» το Grace 1  έπλεε προς τα ανοιχτά της Καλαμάτας.

Αργά τη νύχτα σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik η πιθανή βοήθεια της Ελλάδας προς το ιρανικό τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και ως «υποστήριξη σε τρομοκρατική ομάδα».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

https://twitter.com/SputnikInt/status/1163582470362714112

Μετά τον απόπλου του τάνκερ χθες από το Γιβραλτάρ η Ελλάδα γίνεται κομμάτι της διεθνούς διελκυστίνδας γύρω από το ιρανικό δεξαμενόπλοιο.

Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε ότι το δεξαμενόπλοιο δεν έχει υποβάλλει κάποιο επίσημο αίτημα κατάπλευσης, ενώ παρακολουθείται από τις ελληνικές αρχές από το Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως, ευρύτερα γνωστό ως σύστημα AIS, (Automatic Identification System – AIS)

Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο», μετέδοσε νωρίς το πρωί το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.

Ετικέτες

Documento Newsletter