Διπλωματικό επεισόδιο Κίνας – Ιαπωνίας μετά τη δολοφονία 10χρονου στη Σενζέν

Διπλωματικό επεισόδιο Κίνας – Ιαπωνίας μετά τη δολοφονία 10χρονου στη Σενζέν

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ζήτησε «εξηγήσεις» από την Κίνα μετά τον φόνο ενός παιδιού ιαπωνικής υπηκοότητας στα νότια της χώρας που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο Τόκιο με το Πεκίνο από την πλευρά του να κάνει λόγο για «μεμονωμένη περίπτωση».

Το 10χρονο παιδί υπέκυψε στα τραύματά του στη διάρκεια της νύχτας έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε με μαχαίρι από έναν 44χρονο άνδρα ο οποίος συνελήφθη επί τόπου στον δρόμο προς το σχολείο του στην πόλη Σενζέν της νότιας Κίνας, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

«Καλούμε την Κίνα να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός», είπε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους. «Θα απαιτήσουμε σθεναρά από την Κίνα να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ιαπώνων πολιτών και να αποτρέψει αυτό από το να συμβεί ξανά”, πρόσθεσε.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη «λύπη» του για αυτό το έγκλημα, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα, αλλά αναφέρθηκε σε «μεμονωμένη περίπτωση» που θα μπορούσε να έχει συμβεί οπουδήποτε.

«Η Κίνα εκφράζει τη θλίψη της για αυτό το ατυχές γεγονός. Θρηνούμε το θάνατο αυτού του μικρού αγοριού και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του», δήλωσε ο Λιν Σιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Δεδομένων των πληροφοριών που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε. «Η Κίνα πάντα λάμβανε και θα συνεχίσει να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για να εγγυάται την ασφάλεια όλων των ξένων πολιτών».

«Θεωρώ υπερβολικά σοβαρό το περιστατικό», δήλωσε νωρίτερα η Γιαπωνέζα υπουργός Εξωτερικών Γιόκο Καμικάουα και πρόσθεσε: «Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν σε καμία χώρα. Αυτό που με θλίβει ακόμη περισσότερο είναι ότι αυτή η ειδεχθής ενέργεια διαπράχτηκε εις βάρος ενός παιδιού που πήγαινε στο σχολείο».

Αμέσως μετά τον θάνατο του παιδιού, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Μασατάκα Οκάνο κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ιαπωνία Γου Σιανγκάο για να του εκφράσει τη «σοβαρή ανησυχία» του.

Το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο της Ιαπωνίας έχει ζητήσει από την ιαπωνική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε.

Η επίθεση σημειώθηκε την Τετάρτη κατά την επέτειο ενός περιστατικού του 1931 που είχε οδηγήσει σε πόλεμο την Κίνα με την Ιαπωνία.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανή σχέση μεταξύ του φόνου και της επετείου.

Αυτή είναι η δεύτερη τέτοια επίθεση που σημειώνεται κοντά σε ιαπωνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κίνα τους τελευταίους μήνες.

Τον Ιούνιο ένας άνδρας επιτέθηκε σε λεωφορείο το οποίο χρησιμοποιούσε ιαπωνικό σχολείο στην πόλη Σουζού στα ανατολικά της χώρας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας υπήκοος Κίνας ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει με το σώμα του τη Γιαπωνέζα μητέρα και το παιδί της.

Την Τετάρτη κινεζικό αεροπλανοφόρο εισήλθε για πρώτη φορά στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα– το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά στρατιωτικών ελιγμών που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Τόκιο προς το Πεκίνο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter