Διπλό το μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας

Διπλό το μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας

Υπέρβαση των κομματικών στεγανών στις διαδικτυακές εκδηλώσεις και ξεκαθάρισμα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει μονιμότητα.

Όλα τα θετικά χαρακτηριστικά αλλά και οι παθογένειες, πολλές εξ αυτών ενδημικού χαρακτήρα, αναδεικνύονται μέσα από τις διαδικτυακές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τους τελευταίους μήνες.

Καταρχάς, από τα κεντρικά εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι μέσα σε ένα πολύ δυσμενές υγειονομικό περιβάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό να ξεπεράσει δύο πολύ μεγάλα προβλήματα: το ένα είναι οι περιορισμοί που επιβάλλει εκ των πραγμάτων η πανδημία. Και αυτοί οι περιορισμοί, λένε στην Κουμουνδούρου, δεν ευνοούν την αντιπολίτευση, ενώ στον αντίποδα η κυβέρνηση αφενός μετριάζει τη φυσιολογική φθορά της εξουσίας, αφετέρου νομοθετεί πίσω από τις κλειστές πόρτες και με fast track διαδικασίες με πρόσχημα την πανδημία.

Το δεύτερο είναι το εχθρικό για το κόμμα μιντιακό περιβάλλον. Ειδικά τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και μέχρι σήμερα έχουν καταστρατηγήσει κάθε έννοια δεοντολογίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ικανοποίηση για υπέρβαση περιορισμών

Ο τελευταίος εκμεταλλευόμενος το διαδίκτυο και τη σύγχρονη τεχνολογία κατάφερε να διεξαγάγει με επιτυχία την εκλογική διαδικασία για τις νέες νομαρχιακές οργανώσεις σε όλη τη χώρα και να διοργανώσει δεκάδες διαδικτυακές εκδηλώσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε επίπεδο νομαρχιακών οργανώσεων σε όλη την επικράτεια. Επιπροσθέτως ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για θέματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το εργασιακό νομοσχέδιο και το περιβάλλον.

Μάλιστα σε αυτές τις εκδηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος έστειλε υψηλούς συμβολισμούς εκτός αλλά και εντός κόμματος για τον τρόπο (alternativa) με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον ΣΥΡΙΖΑ της μετά μνημονίων και Covid εποχής.

Για παράδειγμα, στην εκδήλωση για το περιβάλλον την περασμένη Πέμπτη μίλησαν οι Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα, τέως συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, δήμαρχος Τήλου, Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Μανώλης Πλειώνης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet, διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ενέργεια Παν. Πειραιά, Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής ελληνικού γραφείου Greenpeace.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Οικονομία – ανάπτυξη – κοινωνική συνοχή – Ο δρόμος της επανεκκίνησης» τον περασμένο Απρίλιο, κατά την οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα το σχέδιο για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, μίλησαν ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ Δημήτρης Αυγητίδης, ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Αιμίλιος Αυγουλέας, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σε απλά ελληνικά, ο Αλ. Τσίπρας άνοιξε τη βεντάλια των ομιλητών υπερβαίνοντας τα στενά κομματικά σύνορα, δίνοντας και ένα δείγμα γραφής για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη πιο σαφής έγινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη την περασμένη Πέμπτη: «Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές» είπε και συνέχισε: «Τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε. Και θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού».

Πολλές νομαρχιακές δεν ανταποκρίνονται

Στον αντίποδα, αποτιμώντας κάποιος την επόμενη ημέρα των νομαρχιακών συνδιασκέψεων θα διαπιστώσει ότι πολλές νομαρχιακές παραμένουν δέσμιες μιας κομματικής μονομέρειας, καλώντας στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν μόνο κομματικά στελέχη και όχι εκπροσώπους της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να μην αντανακλάται η διεύρυνσή του.

Είναι χαρακτηριστική η οργάνωση εκδήλωσης νομαρχιακής σε μια από τις πιο τουριστικές περιφέρειες της χώρας όπου κλήθηκαν να μιλήσουν κομματικά στελέχη και κανείς από τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, για παράδειγμα, του νομού.

Το καμπανάκι πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ ηχεί δυνατά, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διεύρυνση της ρευστότητας στο εκλογικό σώμα. Για παράδειγμα δείχνουν ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό που φτάνει και το 20% δεν «παντρεύεται» κανένα κόμμα, στη λογική «όλοι το ίδιο είναι», με τη ΝΔ και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν να ευνοούν εκλογικές συμπεριφορές του τύπου «πάτε σπίτια σας» ή «ψηφίστε ΝΔ γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Είναι προφανές ότι η απάντηση στα παραπάνω δεν μπορεί να είναι το κλειστό κόμμα, η καταφυγή στα παλιά και δοκιμασμένα στελέχη, στους φίλους, στα παιδιά και στους συγγενείς.

Για πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και πρέπει αμέσως να αλλάξει η κατάσταση. Ο Αλ. Τσίπρας έχει μπροστά του την προγραμματική συνδιάσκεψη στα τέλη Ιουνίου (26/27/28) και τις επισκέψεις του σε όλη την επικράτεια τον Ιούλιο. Εκεί πρέπει πάση θυσία να αναδειχτεί η πρόταση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, για τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Documento Newsletter