Τρεις εβδομάδες πριν από τη σέντρα του Μουντιάλ όσοι απαιτούσαν μποϊκοτάζ και δραστικά μέτρα ενάντια στο Κατάρ βαρέθηκαν να φωνάζουν και να ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις λοιπές αστοχίες: μηνύματα στις φανέλες, πολύχρωμα περιβραχιόνια, «σπαρτιάτικη» συμμετοχή. Ωστόσο δεν βρίσκεται μόνο η οικοδέσποινα στο στόχαστρο. Η τελευταία φωνή αντίδρασης ήρθε από το Ιράν και βάζει σημάδι το… Ιράν.
«Εξοστρακίστε άμεσα την αιματοβαμμένη πατρίδα μας από τη γιορτή του ποδοσφαίρου» είναι το διαπρύσιο αίτημα. Το τσιτάτο της διαμαρτυρίας υπογράφουν διακριτικά, υπό την επωνυμία Open Stadium, εκλεκτές προσωπικότητες του ιρανικού αθλητισμού. Αντρες φυσικά, αφού οι γυναίκες διστάζουν να βάλουν το κεφάλι στον ντορβά ύστερα από όσα συνέβησαν το τελευταίο δίμηνο.
Το επιχείρημα που προβάλλεται στην ανοιχτή επιστολή είναι η – άγραφη, αλλά ισχυρή– απαγόρευση της παρουσίας γυναικών στα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Ιράν, κόντρα στους κανονισμούς περί ισότητας και στο καταστατικό της FIFA (άρθρο 19). «Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν έχει δικαίωμα να μείνει ουδέτερη» τονίζεται.
Τον Οκτώβριο του 2019 μια Ιρανή αυτοπυρπολήθηκε μέχρι θανάτου έξω από τα δικαστήρια της Τεχεράνης, λίγο προτού καθίσει στο εδώλιο επειδή προσπάθησε να μπει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο μασκαρεμένη σε άντρα. «Δεν πρόκειται να κάνουμε συμβιβασμούς» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της FIFA. Το θεοκρατικό καθεστώς φρόντισε έκτοτε να επιτρέπει τη συμβολική παρουσία γυναικών σε ποσοστό περίπου 5% της χωρητικότητας των σταδίων.
Ωστόσο η πρόσφατη εκατόμβη μετά τον μυστηριώδη θάνατο της Μάσα Αμίνι, έριξε τις μάσκες του… εκσυγχρονισμού. Η 22άχρονη κοπέλα συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου επειδή φορούσε τη μαντίλα της υπερβολικά χαλαρά και άφησε την τελευταία της πνοή στο κρατητήριο. Οι αρχές διαψεύδουν τις αναφορές για ξυλοδαρμό και ισχυρίζονται ότι το νεαρό κορίτσι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Αλλά ποιος τις πιστεύει; Διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπολογίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών στις γενικευμένες ταραχές που ακολούθησαν ξεπέρασε τους 200.
Οι εξεγερμένοι του Ιράν αποθέωσαν την τολμηρή ορειβάτισσα Ελνάζ Ρεκαμπί, η οποία αγωνίστηκε στο Ασιατικό Πρωτάθλημα χωρίς χιτζάμπ στην κεφαλή. Το πλήθος που την υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Αγιατολάχ Χομεϊνί» της Τεχεράνης την αποθέωσε ως «ηρωίδα», αλλά η ίδια δήλωσε ότι απλώς ξεχάστηκε, αφού ο φόβος φυλάει τα έρημα.
«Με φώναξαν ξαφνικά να αγωνιστώ και λησμόνησα να φορέσω το κάλυμμα» δήλωσε η 33χρονη αθλήτρια όταν της ζητήθηκαν εξηγήσεις από το κράτος. Οταν βγήκε από το αεροπλάνο η Ρεκαμπί φορούσε καπελάκι του μπέιζμπολ και φούτερ με κουκούλα. Κάποιες αθλήτριες που στο παρελθόν υπέπεσαν σε παρόμοιο ατόπημα προτίμησαν να διαφύγουν παντοτινά στο εξωτερικό.
Το Ιράν θα αντιμετωπίσει την Αγγλία για την 1η αγωνιστική του Μουντιάλ την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στην Ντόχα.