«Διώξτε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ» – Η απάντηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ στον Ερντογάν

Να αποβάλει την Τουρκία από μέλος του κάλεσε το ΝΑΤΟ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κάτς.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για εισβολή στο Ισραήλ και την επικίνδυνη ρητορική του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς κάλεσε τους διπλωμάτες να συνεργαστούν επειγόντως με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας και απαιτώντας την αποβολή της από την περιφερειακή συμμαχία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για μια κίνηση που ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις ευθείες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα εισβάλει στο Ισραήλ, «όπως κάναμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη».

Την Κυριακή 28/7 ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε το Ισραήλ, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, με στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας υπέρ των Παλαιστινιων. «Πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα στην Παλαιστίνη.

Όπως ακριβώς μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη, το ίδιο θα κάνουμε και σε αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να το κάνουμε. Απλά πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί για να κάνουμε αυτά τα βήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Ερντογάν συγκρούεται λεκτικά με το Ισραήλ αφού έτσι απευθύνεται ως ηγέτης πολλών εκατομμυρίων ισλαμιστών μέσα και έξω από την Τουρκία. Ομως Τουρκία είναι επίσης η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ είναι στενός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να καταλάβει το Ναγκόρνο Καραμπάχ και να νικήσει την Αρμενία, αν και αυτό πρώτη φορά το ομολογεί δημόσια ο Τούρκος πρόεδρος. Επίσης η Τουρκία έχει επέμβει στο Ιράκ και τη Συρία, σε βάρος των Κούρδων, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.