Για την «εμβληματική» οπισθοδρόμηση σε άλλες σκοτεινές εποχές που πραγματοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης και τα χιλιάδες προβλήματα του κλάδου μίλησαν οι 4 μεγαλύτερες ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών σε κοινή Συνέντευξη Τύπου.
«Δεν πάει άλλο» είναι η φράση που βγαίνει από τα χείλη κάθε εκπαιδευτικού σε κάθε βαθμίδα, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ενώ οι πρόεδροι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) κατήγγειλαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την άγρια καταστολή των ΜΑΤ το Σάββατο 29/4 μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου. Επιπρόσθετα αναφέρθηκαν εκτενώς σε μια σειρά ζητημάτων όπως τις πάνω από 2.000 διώξεις εκπαιδευτικών που απεργούν κατά της αξιολόγησης του νόμου Κεραμέως, την τραγική κατάσταση των σχολικών μονάδων και την εμπορευματοποίηση του Δημόσιου Σχολείου μέσω των Ωνασείων Σχολείων (ΔΗΜΩΣ).
Υπενθυμίζεται πως η ΔΟΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού των εκπαιδευτικών είναι αυτή την Παρασκευή 4/4, στην πανεργατική απεργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η αρχική απουσία της ΕΡΤ η οποία σχολιάστηκε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ. Η δημόσια τηλεόραση μετά από μια ώρα έστειλε κάμερα για να γίνουν δηλώσεις, ενώ μικρή ήταν η παρουσία των ΜΜΕ στη συνέντευξη τύπου που εκτέθηκαν εφ΄όλης της ύλης τα προβλήματα που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.
ΔΟΕ: Φτωχοποίηση και διώξεις τα σχέδια της κυβέρνησης για τους εκπαιδευτικούς
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης αρχικά κατήγγειλε την επίθεση των ΜΑΤ του Σαββάτου και στη συνέχεια ανέλυσε όλα τα ζητήματα που οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στο δρόμο. Κορυφαίο θέμα είναι οι ΕΔΕ που ασκούνται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την διωκόμενη Χρύσα Χότζογλου, ενώ υψηλά στην ατζέντα των εκπαιδευτικών είναι και οι μισθοί τους που δεν ανταποκρίνονται στην ακρίβεια της καθημερινότητας.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της φτωχοποίησης των εκπαιδευτικών είναι ότι την τελευταία 15ετία έχουν χάσει το 45% του ονομαστικού μισθού τους, ενώ ακόμα φτωχότερα έχουν γίνει τα σχολεία που λειτουργούν κάτω από τα όρια των κρατικών δαπανών, με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών να έχει φέρει το οργανωτικό χάος στις σχολικές μονάδες. Οι σχολικές δαπάνες από το 2008 έχουν μειωθεί κατά 35%, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ενώ έξοδα όπως το πετρέλαιο θέρμανσης έχουν αυξηθεί κατά 50-60%.
Κλείνοντας την εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε: «Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν τρομοκρατούμαστε προς το Υπουργείο Παιδείας. Τους καλούμε, ακόμα και αυτή τη στιγμή να πάρουν πίσω τις διώξεις, να σταματήσουν αυτή τη προσπάθεια ακύρωσης και αμφισβήτησης της συνδικαλιστικής παρέμβαση των συνδικάτων και καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συσπειρωθούν και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 9 Απριλίου. Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και όλη την ελληνική κοινωνία να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών μας. Για ένα σχολείο που οι εκπαιδευτικοί θα εργαζόμαστε αξιοπρεπώς. Γιατί εμείς βλέπουμε στα μάτια και στις ψυχές των μαθητών μας τη δυνατότητα για μια καλύτερη κοινωνία και για αυτά τα παιδιά είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι το τέλος».
ΟΛΜΕ: Γκρίζα καθημερινότητα στα σχολεία – Πυρά προς τα ΜΜΕ
Εκ μέρους της ΟΛΜΕ τον λόγο πήρε ο πρόεδρός της Θοδωρής Τσούχλος, ο οποίος τόνισε πως η Ομοσπονδία αντικρίζει μια γκρίζα πραγματικότητα στα σχολεία. Καταδίκασε την άνευ λόγου και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους εκπαιδευτικούς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σχετικά με την αλαζονεία της κυβέρνησης που απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς και αρνείται να τους συναντήσει επισήμανε ότι:
«Με αφορμή τα επεισόδια αξίζει να κάνουμε έναν ιστορικό παραλληλισμό. Την Κυριακή που η ΟΛΜΕ γιόρταζε τα 100 χρόνια στο Γκάζι συναντήθηκα με ένα πρώην μέλος μας που ήταν στο ΔΣ τη δεκαετία του 1970. Ήρθαν αρκετά παλαιά στελέχη μας και μου είπε το εξής που δεν το γνώριζα.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως πρωθυπουργός συζητούσε με την ΟΛΜΕ, παρουσία του τότε Υπουργού Παιδείας και μετέπειτα πρωθυπουργού, Γ. Ράλλη. Αυτό είναι ένας γεγονός πως μας συναντούσε, μας άκουγε και μετά νομοθετούσε και προχωρούσε σε αποφάσεις που πολλές φορές η ΟΛΜΕ μπορεί να διαφωνούσε. Μια άλλη συνάντηση πολύ πιο πρόσφατη είναι με τον Κώστα Καραμανλή, το 2007. Στο Μέγαρο Μαξίμου δέχθηκε τις Ομοσπονδίες μας και τα παραθέτω ως ιστορικά γεγονότα».
Στη συνέχεια ανέφερε πως η ΟΛΜΕ θα ξαναζητήσει συνάντηση με τις ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας που δεν απάντησαν στην αρχική πρόσκληση της Ομοσπονδία. Επιπρόσθετα ο Θ. Τσούχλος τόνισε πως η γραφειοκρατία στα σχολεία καλά κρατεί, όπως και η τραγική υποστελέχωση των σχολικών μονάδων, αφού οι διορισμοί τη δεκαετία του 2010 ήταν μηδενικοί με απότοκο αυτών των μη διορισμών η ύπαρξη σήμερα 50.000 αναπληρωτών.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ δεν άφησε ασχολίαστη την μικρή συμμετοχή ΜΜΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου των 4 ομοσπονδιών:
«Το βλέπετε και σήμερα. Εμείς θέλουμε να ακουγόμαστε όσο μπορούμε, αλλά πρέπει και τα ΜΜΕ να ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα. Μέχρι στιγμής έχει περάσει πολλή ώρα και δεν έχουμε δει ακόμα την κρατική τηλεόραση. Ευελπιστούμε να έρθει σε λίγο. Όταν έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ οι εκπαιδευτικοί ήταν οι πρώτοι που βρέθηκαν απ΄έξω και διαδήλωσαν υπέρ των εργαζομένων και της ελεύθερης ραδιοφωνίας και τηλεόρασης».
Επισημαίνεται πως λίγο πιο μετά, κατά τη 13:30 κάμερα της ΕΡΤ ήρθε στην Αίθουσα Τύπου της ΔΟΕ.
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Η πλειοψηφία της ειδικής αγωγής είναι σε προκάτ κτήρια
Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής εκπροσώπησε ο Γιάννης Φασουλάκης από τα Χανιά ο οποίος επισήμανε την τριτοκοσμική κατάσταση που ζουν οι μαθητές στα Ειδικά Σχολεία και την απώλεια υποδομών στα ΚΕΔΑΣΥ:
Τα περισσότερα Ειδικά Σχολεία είναι σε ακατάλληλα κτήρια και τα περισσότερα είναι προκάτ αίθουσες. Χωρίς την κατάλληλη υποδομή είναι ντροπή για την εκπαίδευση το 2025. Τα ειδικά σχολεία έχουν ανάγκη από αίθουσες εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας, χώρους για νοσηλευτές κ.α. Θα σας φέρω το παράδειγμα των Ειδικών Σχολείων του Ηρακλείου όπου τον Νοέμβριο του 2024 έγινε κατολίσθηση του εξωτερικού χώρου. Η αυλή έπεσε στο δρόμο! Τα κτήρια εκεί ήταν όλα προκάτ και ύστερα από πιέσεις των Ομοσπονδιών οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε άλλα προκάτ. Προχθές έγιναν τα εγκαίνια του νέου χώρου και ήταν… 10 νέα προκάτ σε άλλο οικόπεδο. Το ίδιο ισχύει και για τα ΚΕΔΑΣΥ όπου δεν υπάρχουν οι υποδομές για τη στέγασή τους».
ΟΙΕΛΕ: Όμηροι οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία – Παρόν στην απεργία στις 9/4
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος στην τοποθέτησή του έθιξε ιδιαίτερα το κλίμα εργασιακής τρομοκρατίας που επικρατεί σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ θεωρεί πως στον τομέα της εκπαίδευσης «Πάμε πιο πίσω και από το 1964 και την εμβληματική μεταρρύθμιση Παπανούτσου-Παπανδρέου. Αυτή καθιέρωσε τη δημόσια εκπαίδευση και ούτε η Χούντα δεν την άγγιξε».
Επίσης εξήγησε το πώς η θεσμοθέτηση των ιδιωτικών ΑΕΙ συνδέεται απολύτως με την επέλαση των funds στα ιδιωτικά σχολεία:
«Ο νόμος Πιερρακάκη έχει μια πολύ χειρουργική διάταξη. Σύμφωνα με αυτή τα παιδιά που θα θέλουν να μπουν στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα μπαίνουν μέσω των πανελληνίων, αλλά όχι με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, αλλά με την Ελάχιστη Βάση του πεδίου. Τι σημαίνει αυτό; Αν θες να μπεις ιατρική δεν χρειάζεσαι να γράψεις 19.000 (Βλ. Ιατρικές Αθηνών και Θες/κης), αλλά αρκούν τα 11.000 μόρια που είναι η ελάχιστη βάση του υγειονομικού πεδίου. Αυτή είναι η αριστεία της ταξικής καταγωγής και όχι την αριστεία του μόχθου και του ταλέντου».