Διορισμοί 15.500 στο Δημόσιο φέτος και με τη βούλα

Διορισμοί 15.500 στο Δημόσιο φέτος και με τη βούλα

Στη μάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τους μόνιμους διορισμούς στο δημόσιο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει συμμάχους τους θεσμούς, που, ως θεματοφύλακες του μνημονίου, κρατάνε την γκρίνια τους σε χαμηλή πτήση. Οι όποιες παρατηρήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών για το ζήτημα της στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης ως προς τις προσλήψεις περιορίστηκαν στον αριθμό των συμβασιούχων, δίνοντας ραπόρτο στην κυβέρνηση να μην ξεπερνά τα εσκαμμένα με αθρόες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.

Αναφορικά με τις μόνιμες προσλήψεις, οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες έδωσαν αέρα στα… πανιά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Κι αυτό όχι μόνο γιατί έκαναν δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για να πραγματοποιηθούν το 2019 κατ’ εξαίρεση άλλες 7. 500 μόνιμες προσλήψεις (4.500 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και 3.000 άτομα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»), πέραν των περίπου 8.000 που ήδη προβλέπονται, με αποτέλεσμα να καλυφθούν φέτος συνολικά περί τις 15.500 θέσεις τακτικού προσωπικού. Ενα ακόμη στοιχείο έχει προκαλέσει… δημιουργικό αναβρασμό στην κυβέρνηση για μόνιμες προσλήψεις του απώτερου μέλλοντος και όχι μόνο του προεκλογικού παρόντος. Κι αυτό γιατί οι αρμόδιοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχουν υπολογίσει, κατά προσέγγιση, ότι οι θέσεις που θα καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 θα ξεπεράσουν συνολικά τις 32.000, με δεδομένο ότι οι αποχωρήσεις δημόσιων υπαλλήλων κατ’ έτος θα κυμανθούν ετησίως μεταξύ 7.500 και 9.000. 

Ετσι, είχε ιδιαίτερη σημασία συνάντηση κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019, με επίκεντρο την υλοποίηση του νέου συστήματος διορισμών μακροπρόθεσμου προγραμματισμού. Η… εαρινή σύναξη των γενικών διευθυντών ανθρώπινου δυναμικού απ’ όλα τα υπουργεία έθεσε στο μικροσκόπιο τις μόνιμες προσλήψεις της περιόδου 2020-2023. Σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου χρειάζεται συντονισμός ενεργειών από τους φορείς ώστε να καταγραφούν, έως τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου 2019, οι ανάγκες σε προσωπικό των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους. Αυτή η αποτύπωση θα γίνει ο καμβάς για να διαμορφωθεί από την επόμενη χρονιά και μετά πολυετής σχεδιασμός για διορισμούς. Εχει νομοθετηθεί πλέον πάγιο σύστημα προσλήψεων τετραετών πλάνων.

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης συγκεντρώνει τις προτεινόμενες για κάλυψη θέσεις, το υπουργείο Οικονομικών μετρά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και τα αιτήματα εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ετσι οι προκηρύξεις από το ΑΣΕΠ θα προγραμματίζονται από ενιαία βάση δεδομένων, όχι αποσπασματικά αλλά οργανωμένα, ανά έτος ή ανά διετία.

Αν και φαίνονται τεχνοκρατικού χαρακτήρα τα ζητήματα του τρόπου προσλήψεων, σήμερα «κουμπώνουν» με το γεγονός ότι έχει επανέλθει στη δημόσια διοίκηση η δυνατότητα μόνιμων διορισμών σε αναλογία μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση/συνταξιοδότηση. Η κυβέρνηση προβάλλει ως μείζονος σημασία τη νέα αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων, καθώς έτσι εμφανίζει ότι θα καλυφθούν τραγικά κενά σε προσωπικό που υπάρχουν σε τομείς όπως η υγεία και για την κάλυψη θέσεων για ανάγκες κοινωνικού χαρακτήρα. Την ίδια ώρα μαίνεται ο πόλεμος για τις προσλήψεις στο δημόσιο μεταξύ κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΝΔ, που προτείνει να διατηρηθεί ο μνημονιακός κανόνας 1:5 στην αναλογία προσλήψεων –αποχωρήσεων. Παράλληλα, η «γαλάζια» παράταξη διά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τοποθετεί «δικά του παιδιά», εξαπολύει πυρά για μετακλητούς που γέμισαν τα υπουργεία αλλά και για προεκλογικές προσλήψεις.

Γκρίνια των θεσμών για την αύξηση των συμβασιούχων

Πάντως η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επιμένει να απορρίπτει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί… πελατειακών διορισμών. Ξεκαθαρίζει ότι γίνονται μέσω ΑΣΕΠ όλες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή συμβασιούχων των οποίων η μισθοδοσία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει μαζί της παρά τις «υποσημειώσεις» τους και τους θεσμούς. Είναι ενδεικτικά όσα είπε η υπουργός απαντώντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης (20.3.2019), σε ερώτηση του Documento αναφορικά με τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των δανειστών, των θεσμών, κατά τον πρόσφατο έλεγχο-αξιολόγηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για το θέμα των διορισμών στο δημόσιο.

Οι θεσμοί, κατά την κ. Ξενογιαννακοπούλου, ανταποκρίθηκαν θετικά ως προς τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, δηλαδή τον διορισμό δημόσιων υπαλλήλων στη βάση της συμφωνημένης αναλογίας προσλήψεων – αποχωρήσεων. Αλλωστε, όπως είπε, ακολουθούνται αυστηρές διαδικασίες και πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ η μείωση των δημόσιων υπαλλήλων από το 2009 έως σήμερα έχει φτάσει στο 20%!

Ομως δεν απέφυγε να διευκρινίσει ότι το μόνο σημείο για το οποίο ζήτησαν εξηγήσεις οι θεσμοί αφορά τους συμβασιούχους. Κι αυτό, γιατί, όπως εξήγησε, ορισμένες φορές δημιουργείται σύγχυση από τις διαφορετικές κατηγορίες έκτακτου προσωπικού. Ομως, συμβασιούχοι μέσω ΕΣΠΑ, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά… Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν έκτακτες συνθήκες που αφορούσαν ανάγκες ενίσχυσης προσωπικού για τους πρόσφυγες και άλλα προγράμματα κοινωνικής αιχμής. Δεν τίθεται θέμα για συμβασιούχους που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Οι εξηγήσεις κρίθηκαν επαρκείς, αν και οι θεσμοί κάλεσαν τους κυβερνητικούς παράγοντες να είναι προσεκτικοί και να μην υπερβαίνουν οι προσλήψεις συμβασιούχων ένα ορισμένο επίπεδο ως προς τα αριθμητικά δεδομένα. 

Documento Newsletter