Διονύσης Χιόνης: «Θα ζήσουμε ξανά τη μέρα της μαρμότας»

Διονύσης Χιόνης: «Θα ζήσουμε ξανά τη μέρα της μαρμότας»

Την τελευταία τετραετία το φαινόμενο της οπαδικής βίας… θερίζει στη χώρα μας και νεαρά άτομα έχασαν άδικα τη ζωή τους. Ο Τόσκο Μποζατζίσκι, ο Αλκης Καμπανός και ο Μιχάλης Κατσούρης είναι θύματα του χουλιγκανισμού, ενώ ένας αστυνομικός χαροπαλεύει από τη ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας που έφυγε από χέρι νεαρού οπαδού σε επεισόδια στου Ρέντη.

Οποιο μέτρο κι αν έχει πάρει η κυβέρνηση κρίνεται αναποτελεσματικό. Οι εκρήξεις βίας δεν έχουν τελειωμό, όπως και οι κηλίδες αίματος ενός ιδιότυπου και παράλογου πολέμου. Για όλες αυτές τις παράνομες πράξεις και συμπεριφορές που καταγράφονται σε αθλητικές συναντήσεις μίλησε στο Documento ο δικηγόρος – εγκληματολόγος Διονύσης Χιόνης.

Δείτε επίσης: 7+1 φάουλ στα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Γιατί υπάρχει έξαρση της οπαδικής βίας τα τελευταία χρόνια;

Η λεγόμενη «οπαδική» βία τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκε και σε χώρους έξω από τα γήπεδα και παράλλαξε τον ιδιότυπο πόλεμο που μαίνεται αρκετές δεκαετίες μεταξύ μερίδας οπαδών ή ακόμη και εναντίον της αστυνομίας. Επί της ουσίας πρόκειται για κοινωνική βία που βρίσκει ευκαιρίες εκτόνωσης σε σημεία πλησίον του αθλητισμού και όχι για αμιγώς αθλητική ή οπαδική βία.

Μήπως πρέπει να τη χαρακτηρίζουμε εγκληματική βία στους αθλητικούς χώρους;

Η σημαντικότερη ειδοποιός διαφορά αυτής της βίας, όπως εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, είναι ότι έχει αναβαθμιστεί ποιοτικά και λαμβάνει ακραίες μορφές. Και δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η –υπό κρίση αξιών– κοινωνία μας είναι πλέον αλόγιστα βίαιη και η υποκουλτούρα της βίας έχει διεισδύσει σε ανησυχητικά επίπεδα στους νέους, ακόμη και στους ανηλίκους, κάτι που προμηνύει αρνητικές αυριανές συνέπειες.

Θεωρείτε δεδομένο ότι στους κόλπους των οπαδών λειτουργούν ομάδες στα πρότυπα εγκληματικών οργανώσεων;

Η διαφοροποίηση του φαινομένου έγκειται μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων και στο ότι ομάδες ακραίων και παραβατικών «οπαδών» μετασχηματίστηκαν σε οιονεί οργανωμένες εγκληματικές ομάδες με δομή, ιεραρχία, διακριτούς ρόλους των –με πλούσιο ποινικό μητρώο– μελών και με σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων βίας αλλά και λοιπών εγκλημάτων, όπως ενδεικτικά η διακίνηση ναρκωτικών.

Ο έλεγχος των αρμόδιων αρχών επί του φαινομένου είναι μέχρι σήμερα επιφανειακός και τουλάχιστον αναποτελεσματικός, ενεργοποιείται δε κυρίως σε κακουργηματικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή είναι πολύ αργά.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα γήπεδα θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας;

Το πρόσφατο μέτρο της πολιτείας περί κεκλεισμένων θυρών ασφαλώς δεν κινείται προς την καταπολέμηση των αιτιών του προβλήματος της κοινωνικής βίας και είναι μειωμένου βεληνεκούς, επειδή αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα και αν δεν συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που μπορούν και υποχρεούνται να συμβάλουν, όπως είναι τα αθλητικά σωματεία ή οι ΠΑΕ, ΚΑΕ κ.λπ., δεν θα περιοριστεί το φαινόμενο.

Ποια μέτρα κατά την άποψή σας μπορεί να αποδώσουν σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των κρουσμάτων βίας;

Δεν αρκούν πλέον οι διαδοχικές αυστηροποιήσεις του νομικού πλαισίου, οι συλλήψεις και οι σποραδικές καταδίκες εγκληματιών ούτε οι συστάσεις επιτροπών με διάφορους σοφούς και «σοφούς». Χρειάζεται και κοινωνική συσπείρωση των υγιών φιλάθλων, των αθλητών, του Τύπου και των επιστημόνων (εγκληματολόγων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων κ.λπ.) που θα συνδράμουν στην κατάστρωση ενός ρεαλιστικού σχεδίου καταπολέμησης της ακραίας βίας που εμφανίζεται εντός και εκτός γηπέδων με αφορμή τις αθλητικές ομάδες.

Συμπερασματικά, επαναλαμβάνω ότι το φαινόμενο της ακραίας οπαδικής βίας τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται, μετασχηματίζεται και κλιμακώνεται, δημιουργώντας την ανάγκη για ανεξάρτητη διεπιστημονική έρευνα, τα πορίσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν σε επίπεδο αντεγκληματικής πολιτικής από την πολιτεία με τη συνεργασία των ομάδων και των υγιών οπαδών που πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν.

Ομως ας μην κοροϊδευόμαστε: η βελτίωση της διαμορφωθείσας εξαιρετικά αρνητικής κατάστασης δεν είναι καθόλου εύκολη και οι υιοθετούμενες αποφάσεις δεν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση της ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν και έχουν αποτύχει. Εκτιμώ ότι σύντομα θα ζήσουμε και πάλι τη μέρα της μαρμότας και θα έρθουμε εκ νέου αντιμέτωποι με την έκλυση ακραίας βίας με ανθρωποκτόνα πρόθεση στο όνομα κάποιας αθλητικής ομάδας.

Διαβάστε επίσης: Οπαδική βία: Γκάφα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Αποβάλλεται από το πρωτάθλημα όποια ομάδα διαθέσει εισιτήρια

Οπαδική βία: Αντιπολιτευτικά πυρά για υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Λευκή πετσέτα» στους χούλιγκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ετικέτες

Documento Newsletter