Διολισθαίνει το ευρώ, ακριβαίνει η ζωή μας

Διολισθαίνει το ευρώ, ακριβαίνει η ζωή μας

Είναι κάποιες εξελίξεις που υποεκτιμώνται παρότι διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη ζωή μας. Για παράδειγμα η διολίσθηση του ευρώ ή ο πανικός σε Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία λόγω της εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ολα αυτά χάνονται εν μέσω κυβερνητικών πανηγυρισμών για την αύξηση του ΑΕΠ ή για το γεγονός ότι δεν έχουμε ως ευρωπαϊκή χώρα μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Είναι προφανές ότι στο περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, που ορίζει τη γη ως παγκόσμιο χωριό, άπαντες αλληλεξαρτιούνται. Πολλώ δε μάλλον όταν ανήκεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο όνομα της αλληλεξάρτησης έχεις φαλκιδεύσει εδώ και δεκαετίες την παραγωγική σου βάση, προκειμένου να μετέχεις στην ενωμένη Ευρώπη. Ετσι, όλα όσα συμβαίνουν εκεί σε αφορούν, ειδικά αν είσαι χώρα κατεξοχήν εισαγωγική.

Διολισθαίνει το ευρώ

Από τις αρχές του χρόνου το ευρώ έχει απολέσει περίπου 12% της αξίας του. Για να ανακόψει την καθοδική πορεία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια από τις αρχές Ιουλίου. Ετσι αύξησε το κόστος του χρήματος. Στην πράξη οι ιθύνοντες νόες της ΕΚΤ αποφάσισαν να αφήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες –ειδικά τις πιο ευάλωτες, όπως η Ελλάδα– να βουλιάξουν στην ύφεση.

Εχουν περάσει περίπου 45 ημέρες από την αύξηση των επιτοκίων. Το ευρώ την περασμένη εβδομάδα πάλι βούλιαξε. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διαμορφώθηκε στα 0,9975. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις γεωοικονομικές πιέσεις που ασκεί η Ρωσία διά της ροής του φυσικού αερίου. Ηδη θεωρείται βέβαιο ότι η τιμή του παραγόμενου από φυσικό αέριο ηλεκτρικού ρεύματος θα ξεπεράσει μες στο 2022 τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ειδικά αν η Ρωσία διακόψει την παροχή μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Θεωρείται βέβαιο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεχίσουν να βασανίζουν τις κοινωνίες τους εμμένοντας σε κυρώσεις που στρέφονται εναντίον της Ευρώπης.

Το κόστος

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση βιομηχανικού αερίου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η ετήσια μείωση της ζήτησης αερίου για το 2022 από τη βιομηχανία στη δυτική Ευρώπη θα αγγίξει το 15%. Αν προσθέσουμε τη ραγδαία άνοδο στις τιμές παραγωγού, έχουμε την… τέλεια καταιγίδα. Λιγότερα παραγόμενα προϊόντα και έκρηξη τιμών σε αυτά. Αν προσθέσουμε το μεταφορικό και το αποθηκευτικό κόστος (πολλά ευπαθή προϊόντα χρειάζονται ψυγείο, άρα καταναλώνουν ρεύμα, με το 48% του παραγόμενου ρεύματος στην Ευρώπη να είναι από φυσικό αέριο), βλέπουμε το προφανές. Εκρηξη ακρίβειας.

Περαιτέρω βουτιά του ευρώ

Σε αυτό τον Αρμαγεδδώνα η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου φέρνει επιπρόσθετο κόστος: στη διεθνή αγορά και ιδιαίτερα την αγορά πετρελαιοειδών όλα πληρώνονται σε δολάρια. Ολα αυτά κάνουν το ευρώ αδύναμο. Η πλειονότητα των συστημικών αναλυτών βλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου θα κυμανθεί στο 0,95. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν 0,89. Από την άλλη, στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε. Βλέπουμε το δέντρο (τουριστικές ροές με πρόβλεψη για έσοδα από το άμεσο τουριστικό προϊόν περίπου στα 20 δισ. ευρώ) και χάνουμε το δάσος (ακρίβεια την οποία φέρνουν μεταξύ άλλων η διολίσθηση του ευρώ και η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης). Ομως ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας μας καθησυχάζει: «Εχουμε χαμηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο»…

Documento Newsletter