Δημοσκόπηση Prorata: Στις 7 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ – Ευθύνες σε Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Δημοσκόπηση Prorata:  Στις 7 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ – Ευθύνες σε Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Βαριές ευθύνες καταλογίζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση για τα πρωτοφανή προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα», ενώ απέλπιδα και μη ικανοποιητική κρίνεται η προσπάθεια του πρωθυπουργού να απολογηθεί, ζητώντας συγγνώμη εκ των υστέρων για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται, καταγράφοντας μικρές απώλειες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (32% από 33%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα (25%), ενώ νέα άνοδο εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής (13% από 11% τον Δεκέμβριο), το οποίο εισπράττει ισόποσα δυσαρεστημένους ψηφοφόρους τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ (8% από το κάθε κόμμα).

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα», αποφαίνονται οι συμμετέχοντες στη μέτρηση σε ποσοστό 83%, ενώ αναφορικά με την αποζημίωση των 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Αττική Οδό εκτιμούν ότι δόθηκαν κυρίως για να αποποιηθεί η κυβέρνηση την ευθύνη (32%) και για να μην προσφύγουν δικαστικά όσοι εγκλωβίστηκαν (30%).

Για τον εγκλωβισμό των οδηγών υποστηρίζουν ότι φταίνε η κακή προετοιμασία και οι χειρισμοί της Ν.Δ. (36%) και σε ποσοστό 32% η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης. Ενδεικτικό της αγανάκτησης των πολιτών είναι το υψηλό ποσοστό (73%) απόρριψης της συγγνώμης του κ. Μητσοτάκη, η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε από παραιτήσεις. Παράλληλα, ως αποτυχημένες (65%) λογίζονται οι αλλαγές που έγιναν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού με τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε σχέση με την πρόταση μομφής, τη συμφωνία του με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι το έπραξε την κατάλληλη στιγμή, εκφράζει το 23% των ερωτηθέντων, το 17% απαντά ότι άργησε να το κάνει και το 53% διαφωνεί με την πρωτοβουλία. Επίσης, στο ερώτημα για τη διεξαγωγή εκλογών η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της εξάντλησης της θητείας της κυβέρνησης (56% στη λήξη της τετραετίας, 41% να γίνουν πρόωρες μέσα στην τρέχουσα χρονιά).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα για τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 36% των θετικών γνωμών (και 52% των αρνητικών), ο Α. Τσίπρας το 21% (και 66% αρνητικές), ο Ν. Ανδρουλάκης το 19% (28% αρνητικές και 49% ουδέτερες), ο Δημ. Κουτσούμπας το 11%, ο Γ. Βαρουφάκης το 7% και ο Κ. Βελόπουλος το 5%. Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στις 7 μονάδες από 8 που ήταν τον Δεκέμβριο (32-25%), αφού το κυβερνών κόμμα χάνει μία μονάδα και η αξιωματική αντιπολίτευση μένει σταθερή. Στο 13% ανεβαίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., 5% λαμβάνει το ΚΚΕ, 3,5% η Ελληνική Λύση και 2% το ΜέΡΑ25, ενώ οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται σε 13,5%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων (με βάση ψηφοφόρους του 2019), η Ν.Δ. εντοπίζεται στο 68%, χάνοντας 6% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 8% προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής σε ποσοστό 67%, έχοντας απώλειες 6% προς τη Ν.Δ. και 8% προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ProRata A.E. (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια, με χρήση ποσοστώσεων στο φύλο, στην ηλικία και την περιφέρεια μόνιμης διαμονής βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011 στο χρονικό διάστημα 28-31 Ιανουαρίου 2022.

Πηγή: efsyn.gr

 

Documento Newsletter