Δημοσκόπηση: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο στις ΗΠΑ; – Οι αντιφάσεις και οι… εκπλήξεις

Δημοσκόπηση: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο στις ΗΠΑ; – Οι αντιφάσεις και οι… εκπλήξεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «ματιά» των Ελλήνων όσον αφορά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Δέκα ημέρες μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, οι πολίτες εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους για τις αμερικανικές εκλογές στην έρευνα της Prorata.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 650 ατόμων από 17 ετών και άνω, το χρονικό διάστημα 5 έως 8 Νοεμβρίου.

Νίκη της Κάμαλα Χάρις

Εάν ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ, το 42% θα επέλεγε την Κάμαλα Χάρις ενώ το 34% τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι (Ιούλιος 2024) τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 58% και 26%, κάτι που σημαίνει ότι ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός «κέρδισε» στο μεσοδιάστημα περισσότερους Έλληνες. Ένας στους τέσσερις (21%) δε θα επέλεγε κανέναν από τους δύο.

Το οικονομικό προφίλ και οι διακυμάνσεις

Η Κάμαλα Χάρις απολαμβάνει σημαντικής υποστήριξης ατόμων που κινούνται από τον ακροαριστερό μέχρι τον κεντροδεξιό χώρο, με την ακροδεξιά γωνιά να είναι “κάστρο” του Ντόναλντ Τραμπ (83%).

Οι υποστηρικτές της Χάρις είναι περισσότερο μοιρασμένοι, αλλά σίγουρα ελάχιστοι στον χώρο της ακροδεξιάς, μόλις 9%.

«Οικονομικά, οι υποστηρικτές της Χάρις εδώ στην Ελλάδα είναι ελαφρώς καλύτερα οικονομικά, αν αθροιστούν τα ποσοστά. Μη προνομιούχοι θα ψήφιζαν στην Ελλάδα Τραμπ», λέει ο δρ. Λαγγίδης.

Η έκπληξη των νέων με… Τραμπ

Η Χάρις έχει περισσότερες γυναίκες υποστηρίκτριες (53%) έναντι του Τραμπ (20%), ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός συγκινεί περισσότερο τις νεώτερες ηλικίες (46%) έναντι (33%) της Χάρις.

«Για μένα είναι η πιο ενδιαφέρουσα διαφάνεια» λέει ο Αφεντούλης Λαγγίδης, εστιάζοντας κυρίως στις ηλικίες. «Έχουμε μια αντιστροφή εδώ του εκλογικού σώματος. Ηλικιακά έχει ένα ενδιαφέρον γιατί δείτε εδώ στην ηλικία 17-34 είναι το 46% υπέρ Ντόναλντ Τραμπ ενώ στις ΗΠΑ ήταν η νεολαία που ψήφισε υποτίθεται υπέρ της Χάρις. Επίσης, το αντίθετο συμβαίνει στην Αμερική στους ανω των 55, που είναι αναφανδόν υπέρ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες ηλικίες ψηφίζουν Κάμαλα. Στην μεσαία κατηγορία, στο 37-38 έχουμε περίπου ισοψηφία, άρα νομίζω πιο ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα για τις ηλικίες 17-34 και άνω των 55».

Επιχειρώντας, ο κ. Λαγγίδης να ερμηνεύσει την απήχηση του Τραμπ στους νέους εδώ στην Ελλάδα, τονίζει στην Ελλάδα έχουμε εντελώς διαφορετικά δεδομένα, «Στις ΗΠΑ υπάρχει ανεργία αλλά δεν είναι το κατανεμημένη προς αυτό το γκρουπ. Δεν είναι δηλαδή η ομάδα των 17-34 στις ΗΠΑ που υφίσταται την ανεργία όσο την υφίσταται εδώ στην Ελλάδα», λέει υπογραμμίζοντας όμως πως όλα αυτά είναι ελλείψει πηγών πληροφόρησης.

Ούτε Μπάιντεν, ούτε Κάμαλα

Σχεδόν ο ένας στους τρεις (27%) προτιμούσε την Κάμαλα Χάρις έναντι του Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, ένα συντριπτικό 65% δεν θα προτιμούσε κανέναν.

Το 65% είναι τεράστιο, συμφωνεί ο κ. Λαγγίδης. «Ξέρει κανείς ποιος θα μπορούσε να είναι τρίτος; Σαν καταλληλότερη επιλογή; Νομίζω ότι κανείς Έλληνας δεν θα μπορούσε να απαντήσει σε αυτό. Στην περίπτωση ενός καλά ενημερωμένου να έλεγε την περίπτωση του Μπέρνι Σάντερς, πέραν αυτού δεν υπάρχει κάτι άλλο, το απόλυτο κενό. Η εικόνα φτιάχτηκε από τα ΜΜΕ, τα μέσα περιορίζουνε σε ένα αυστηρό δίπολο Χάρις ή Μπάιντεν, Χάρις ή Τραμπ».

Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα η εκλογή Τραμπ

Μόλις το 35% θεωρεί ότι η εκλογή Τραμπ αποτελεί καλό σημάδι για την Ελλάδα, το 17% για το Κυπριακό και το 27% για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το 53% θεωρεί ότι ο Τραμπ δεν θα ωφελήσει τη χώρα.

Μητσοτάκης και Λατινοπούλου οι συνομιλητές Τραμπ

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρεί το 30% ως τον Έλληνα αρχηγό κόμματος που μπορεί να συνεννοηθεί καλύτερα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Δεύτερη έρχεται η Αφροδίτη Λατινοπούλου (19%) και τρίτος ο Κυριάκος Βελόπουλος (18%).

Πηγή: prorata.gr

Διαβάστε επίσης

Έγκλημα Τέμπη: Προκλητικός Μαρινάκης για τη μη εξέταση του φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας – Μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας

ΠΑΣΟΚ για Τέμπη: «Απαιτούνται άμεσα πειστικές απαντήσεις για το χαμένο υλικό»

Διευθυντής γραφείου Σαμαρά για νέο κόμμα: «Δεν μπορώ ούτε να διαψεύσω, ούτε να επιβεβαιώσω»

Μαξίμου: «Ξορκίζει» τα σενάρια πρόωρων εκλογών – «Ακροβασίες» και ανησυχία για ντόμινο εξελίξεων

Documento Newsletter