Δημοσκόπηση για τα νέα χαρτονομίσματα ξεκινά η ΕΚΤ – Οι 7 θεματικές

Δημοσκόπηση για τα νέα χαρτονομίσματα ξεκινά η ΕΚΤ – Οι 7 θεματικές

Περίσσευμα ή ψευδαίσθηση δημοκρατίας;

Το δικαίωμα να εκφέρουν άποψη για την όψη των νέων χαρτονομισμάτων του ευρώ που θα κυκλοφορήσουν μετά το 2026, δίνει στους πολίτες η ΕΚΤ, όπως αναφέρει σε μήνυμά της η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Δείγμα κακής προετοιμασίας πάντως αποτελεί το γεγονός ότι το link που δίνει η EKT για να λάβει κανείς μέρος στην έρευνα για τη θεματολογία των χαρτονομισμάτων, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, οδηγούσε σε σελίδα «υπό κατασκευή», με αποτέλεσμα η συμμετοχή να είναι πρακτικά αδύνατη.

Με πλατύ χαμόγελο, η κ. Λαγκάρντ, παρουσίασε σαν απαύγασμα δημοκρατίας τη δυνατότητα που θα δοθεί στους πολίτες να παίξουν ρόλο στην επιλογή του θέματος και των χρωμάτων των νέων τραπεζογραμματίων του ευρώ.

Στο μήνυμά της αναφέρει, δείχνοντας στην κάμερα ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ:

«Αυτή είναι η υπογραφή μου. Αλλά τα λεφτά είναι δικά σας. Θα πρέπει να έχετε λόγο για την εμφάνιση του χαρτονομίσματος. Επιλέξαμε μερικές εναλλακτικές και θα πρέπει να συμμετάσχετε στην έρευνά μας και να μας πείτε τι σας αρέσει και τι όχι για τις θεματικές που διαλέξαμε. Ευχαριστώ!».

«Μετά από 20 χρόνια είναι καιρός να αναθεωρήσουμε την εμφάνιση των χαρτονομισμάτων μας και να τα κάνουμε να σχετίζονται περισσότερο με τους Ευρωπαίους όλων των ηλικιών και προελεύσεων», αναφέρει επίσης σε δήλωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι 7 θεματικές που προτείνονται:

1. «Πουλιά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγές έμπνευσης»

είναι εμπνευσμένο από ένα από τα πρώτα τμήματα της νομοθεσίας της ΕΕ για το περιβάλλον – την «Οδηγία της ΕΕ για τα πτηνά» – που προστατεύει και τα 500 είδη άγριων πτηνών της περιοχής.

2. «Ευρωπαϊκός πολιτισμός»

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ένα πλούσιο και ποικίλο μωσαϊκό πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης, κληρονομιά από προηγούμενες γενιές Ευρωπαίων και κληρονομιά για τους επόμενους. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός συμβάλλει στη συνοχή και την ευημερία των κοινωνιών μας.

3. «Οι ευρωπαϊκές αξίες αντικατοπτρίζονται στη φύση»

Αυτή η θεματική αντιπροσωπεύει τις έξι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όπως ορίζονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα. Το θέμα απεικονίζει επίσης τη σύνδεσή μας και τον σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον.

4. «Το μέλλον σας ανήκει»

Η θεματική επικεντρώνεται στους Ευρωπαίους και τις δυνατότητές τους να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης με τις ιδέες και το όραμά τους.
Αναφέρεται σε κάθε Ευρωπαίο, τις δεξιότητες και τα οράματά του, σε τομείς που κυμαίνονται από την επιστήμη και την τεχνολογία μέχρι την τέχνη.

5. «Χέρια: Μαζί χτίζουμε την Ευρώπη»

Η θεματική των χεριών είναι εμπνευσμένη από το σύνθημα της ΕΕ: «Ενωμένοι στη διαφορετικότητα» και αντιπροσωπεύει όλους τους ανθρώπους που δημιούργησαν την Ευρώπη. Θα αντιπροσωπεύει τις έξι αξίες της ΕΕ: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα, που εκφράζονται με εικόνες χεριών.

6. «Η Ευρώπη μας, ο εαυτός μας»

Η θεματική αφορά την ατομική και συλλογική ζωή των ανθρώπων στην Ευρώπη με βάση έξι δράσεις: το να είσαι, να κάνεις, να σκέφτεσαι, να αγαπάς, να επικοινωνείς και να ζεις.

7. «Ποτάμια: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη»

Η θεματική των ποταμιών είναι εμπνευσμένη από τα ευρωπαϊκά τοπία και συνδυάζει τα φυσικά θαύματα της Ευρώπης με τα ευρύτερα θέματα της διασύνδεσης και της βιωσιμότητας.

Η πρωτοβουλία της ΕΚΤ, μαζί με τις βαρύγδουπες φράσεις περί ανάγκης σύνδεσης των χαρτονομισμάτων με τους πολίτες σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο, αντέχουν πάντως σε ισχυρή κριτική, ιδιαίτερα όταν έρχονται σε μια συγκυρία γενικευμένης ακρίβειας και οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών σε όλη την ευρωζώνη.

Το να έχει λοιπόν λόγο ο πολίτης στην εμφάνιση ενός χαρτονομίσματος που γίνεται όλο και δυσκολότερο να αποκτήσει είναι περίσσευμα ή μήπως ψευδαίσθηση δημοκρατίας;

Documento Newsletter