Δημοσίευμα βόμβα του Reuters: Ελλάδα και Τουρκία «διερευνούν» μοιρασιά στο Αιγαίο

Δημοσίευμα βόμβα του Reuters: Ελλάδα και Τουρκία «διερευνούν» μοιρασιά στο Αιγαίο

Για μοιρασιά του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάνουν λόγο οι αποκαλύψεις του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρει ότι τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το δημοσίευμα μιλά για πιθανή εκκίνηση των συνομιλιών, στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη 24/6 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.

«Η δέσμευση Μητσοτάκη – Ερντογάν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Ελλάδας είναι ένα αρκετά σημαντικό βήμα, λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα του ΝΑΤΟ. Ακόμη και αν είναι απίθανο να παραχθούν γρήγορα αποτελέσματα, δεδομένης της περίπλοκης φύσης του θαλάσσιου τοπίου του Αιγαίου (μπορεί κανείς να φτάσει κολυμπώντας στην Τουρκία από ορισμένα ελληνικά νησιά και το αντίστροφο), οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για να σταματήσουν οι παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο», μεταδίδει το Reuters.

Και συνεχίζει: «Μια συμφωνία σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες τους είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων σε πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και συστήματα υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «oι γείτονες Ελλάδα και Τουρκία, και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά ζητημάτων από τον εναέριο χώρο έως τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Οι εντάσεις έχουν εκτονωθεί τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, δεσμευόμενες να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν για τα ζητήματα που τις κράτησαν χώρια».

«Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την έναρξη συζητήσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο», ανακοίνωσε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Πώς παρουσίασε την είδηση ο τουρκικός Τύπος

Ο τουρκικός Τύπος χαιρετίζει τον δίαυλο επικοινωνίας, αν και παρουσιάζονται λεπτές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το κάθε μέσο. Παρόλα αυτά, ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζεται ως μια θετική εξέλιξη, με τις εφημερίδες να επιχειρούν να προβάλουν την Τουρκία σε πλεονεκτική θέση.

Συγκεκριμένα, η Yeni Safak με τίτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα θα συζητήσουν τα θαλάσσια σύνορα», προσεγγίζει τον διάλογο ως μια νέα φάση στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Από την πλευρά της, η Hurriyet συνδέει συμβολικά τις επαφές της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και Εμινέ Ερντογάν με τη διπλωματική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, φέροντας τον τίτλο «Ζεστή κουβέντα, όπως και στο Αιγαίο».

Η εφημερίδα Milliyet, με τίτλο «Στο Αιγαίο ο διάλογος συνεχίζεται», δίνει έμφαση στην κινητικότητα μεταξύ των δύο χωρών, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις ως ένα βήμα προς τη διαρκή συνεργασία.

«Ο Ερντογάν δεν είχε αντίρρηση στο Κυπριακό»

Υπενθυμίζεται, ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ, μιλώντας για δύο κράτη και δύο έθνη, προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και μάλιστα, λίγη ώρα πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και ότι «με βάση αξιόπιστες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αντέδρασε στη δήλωση του Μητσοτάκη για το Κυπριακό». Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, με το πρακτορείο να επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο ενδέχεται να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης

Το Ισραήλ οδηγεί τη Μέση Ανατολή στο χάος: Απορρίπτει την πρόταση ΗΠΑ-Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

Μαρινέλλα: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας της

Το έκτρωμα Φλωρίδη βλάπτει σοβαρά πολίτες και Δικαιοσύνη – Δικηγόροι και πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων εξηγούν στο Documento τα προβλήματα

Καρυστιανού κατά Οικονόμου: Είστε γελασμένος, εάν πιστεύετε ότι θα κλείσουμε τα μάτια και σε αυτό το κρατικό έγκλημα

Ο Ερντογάν δεν πήγε στο δείπνο που παρέθεσε ο Μπάιντεν – Επέστρεψε στην Τουρκία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter