Δημοψήφισμα στην Ελβετία υπέρ της κυβερνητικής ανταπόκρισης κατά του κορονοϊού

Δημοψήφισμα στην Ελβετία υπέρ της κυβερνητικής ανταπόκρισης κατά του κορονοϊού

Απίστευτο κι όμως ελβετικό: δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στην Ελβετία έθεσε στην κρίση των πολιτών την επάρκεια του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν αποφασιστικά υπέρ του νόμου: 60% υπέρ, 40% κατά. Αναλυτές κάνουν λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στη χώρα που οι ασκήσεις άμεσης δημοκρατίας είναι θεσμός, επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές ώστε να θέσουν το νόμο στη βάσανο της πανεθνικής ψηφοφορίας, χωρίς όμως την υποστήριξη από κανένα από τα κύρια πολιτικά κόμματα. Μετά την ήττα τους, οι αντιτιθέμενοι με την κυβερνητική πολιτική υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον των μέτρων κατά του κορονοϊού, κυρίως το εμβολιαστικό πιστοποιητικό και την οικονομική βοήθεια στα ΜΜΕ. Αρκετές χιλιάδες διαδήλωσαν στην πόλη Ζουγκ την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτά τα μέτρα. Ήταν η τελευταία διαδήλωση από μια σειρά που έχουν λάβει χώρα στις γερμανόφωνες περιοχές κυρίως της χώρας.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο νόμος εγκρίθηκε από την Βουλή πέρυσι τον Σεπτέμβριο και ισχύει μέχρι το τέλος του έτους. Δημιούργησε αναδρομική νομιμοποιητική βάση για αποφάσεις της κυβέρνησης που πάρθηκαν υπό το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας. Ο νόμος κυρίως καθορίζει τις προϋποθέσεις για την οικονομική βοήθεια από το κράτος προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2020.

Οι αντιτιθέμενοι, μεταξύ των οποίων και επικριτές του εμβολιαστικού προγράμματος και των μασκών, κατηγορούν την ελβετική κυβέρνηση ότι φέρεται σαν αυταρχικός καταχραστής εξουσίας, που παραβιάζει το ομοσπονδιακό Σύνταγμα και το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας. Η οικονομική βοήθεια, λένε, μπορούσε να δοθεί και χωρίς το νόμο για το κορονοϊό.

Ωστόσο, η κυβέρνηση λέει ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα για να αποτρέψει την κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας και να αποτρέψει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Ο προσβαλλόμενος νόμος συνάδει πλήρως με το σύνταγμα και τις δημοκρατικές αρχές, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νόμου.

Πέρυσι, η κυβέρνηση ξόδεψε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (27,5 δισεκατομμύρια ευρώ) σε προγράμματα οικονομικής αποζημίωσης, εγγυήσεις δανείων και ιατρικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων, για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Τόνισε επίσης ότι ο νόμος Covid-19 δεν καλύπτει την πολιτική εμβολιασμού ούτε ορίζει τον ρόλο της κυβέρνησης βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Documento Newsletter