Δημοψήφισμα για την προσάρτηση ξένων εδαφών κάνει η Βενεζουέλα… κυνηγώντας πετρέλαιο

Δημοψήφισμα για την προσάρτηση ξένων εδαφών κάνει η Βενεζουέλα… κυνηγώντας πετρέλαιο

Την Κυριακή οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες για να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος αν η χώρα τους θα προσαρτήσει μια πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Γουιάνας.

Η Γουιάνα από την πλευρά της έχει καταγγείλει μια τέτοια κίνηση ενώ υπάρχουν διεθνέις ανησυχίες για τη σταθερότητα στη Νότια Αμερική και σενάρια ακόμα και στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η περιοχή έχει περίπου μέγεθες ίσο με τη Φλόριντα, με τη Βενεζουέλα να την διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζοντας ότι αυτή βρισκόταν εντός των συνόρων της κατά την ισπανική αποικιοκρατία.

Το δημοψήφισμα μεταξύ άλλων ρωτάει αν οι πολίτες συμφωνούν με τη δημιουργία ενός νέου κράτους στην περιοχή Εσεκίμπο, αν συμφωνούν να λάβει ο εκεί πληθυσμός της υπηκοότητα της Βενεζουέλας και αν συμφωνούν με την ενσωμάτωση του κράτους αυτού στη Βενεζουέλα.

Μάλιστα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την Παρασκευή σε απόφαση του επί της ουσίας προειδοποιεί τη Βενεζουέλα να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια στο επίμαχο έδαφος. Ωστόσο, η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται με τη Βενεζουέλα να μην αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ τη Γουιάνα να θεωρεί ότι έτσι πρέπει να λυθεί το ζήτημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter