Δημοψήφισμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. «δείχνει» ο Βούλγαρος πρόεδρος

Δημοψήφισμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. «δείχνει» ο Βούλγαρος πρόεδρος

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί στη Βουλγαρία δημοψήφισμα σχετικά με το βέτο της Σόφιας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Αφορμή για τις δηλώσεις Ράντεφ ήταν ρεπορτάζ των βουλγαρικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Ράντεφ και ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ έχουν προσκληθεί σε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, με τον τελευταίο να αρνείται μια τέτοια πρόσκληση.

Η Γαλλία επιμένει ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί πριν από τη λήξη της προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 30 Ιουνίου, με την πιθανότητα να αρθεί το βουλγαρικό βέτο εντός αυτής της περιόδου να είναι απειροελάχιστη. Γαλλία και Ευρωπαίκή Επιτροπή προσπαθούν να πείσουν τις βουλγαρικές αρχές να άρουν το βέτο και σε αντάλλαγμα η Επιτροπή να γίνει εγγυητής των απαιτήσεων της Σόφιας προς τα Σκόπια.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας υποστηρίζει ότι το βέτο δεν πρέπει να αρθεί προτού η Βόρεια Μακεδονία συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο Σύνταγμά της, ενώ δήλωσε ότι από τη στιγμή που «δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίσκεψή μου στο Παρίσι». Ο πρωθυπουργός Πέτκοφ επίσης έχει επισημάνει την έλλειψη προόδου στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι το βέτο δύναταινα αρθεί με απόφαση του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον βουλγαρικό νόμο, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να συγκαλέσει μόνος του εθνικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι δεσμευτικό για το κοινοβούλιο, εφόσον πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% των Βουλγάρων αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ αντίστοιχα υψηλά είναι και στη Βόρεια Μακεδονία τα ποσοστά των πολιτών που αντιτίθενται στις παραχωρήσεις υπέρ της Βουλγαρίας.

Δείτε επίσης:

Είναι δυνατή μία επαναπροσέγγιση της Βουλγαρίας με την Βόρεια Μακεδονία;

Πηγή: Euractiv, Euronews

Documento Newsletter