Δημοκρατική συστράτευση κατά της εγχώριας «Κόζα Νόστρα»

Την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες το Πανεπιστήµιο Johns Hopkins δηµοσιοποιεί έγκυρα συγκριτικά στατιστικά για τους θανάτους από κορονοϊό ανά εκατοµµύριο πληθυσµού. Η τραγική διαπίστωση είναι ότι πλέον στην πατρίδα µας χάνουν τη ζωή τους από την πανδηµία διπλάσιοι ασθενείς από τον µέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενώ τριψήφιοι αριθµοί νεκρών εµφανίζονται ολοένα και συχνότερα τις τελευταίες εβδοµάδες, η µπαγκέτα της κυβέρνησης διευθύνει µια ορχήστρα υποβάθµισης και αποπροσανατολισµού µε την αγαστή συνέργεια µιντιακών κύκλων. Υπουργοί και βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας εµφανίζονται σε τηλεπαράθυρα και σαλόνια εφηµερίδων και κραυγάζουν ότι τα πράγµατα πηγαίνουν «µια χαρά»· θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να ανακοινώνονται στοιχεία γιατί… είναι απλώς αριθµοί· προβάλλουν µια µαγική εικόνα που µόνο από παραµορφωτικό φακό µπορεί να προκύψει. Και γύρω τους αρκετοί δηµοσιογράφοι, παρουσιαστές, πανελίστες και διαµορφωτές γνώµης υπερθεµατίζουν σαν κλακαδόροι σε διατεταγµένη υπηρεσία. Αραγε αν καθηµερινά χάνονταν από άλλη αιτία όσοι άνθρωποι γεµίζουν δύο τουριστικά λεωφορεία ή πέντε σχολικές τάξεις, θα βλέπαµε την ίδια αποστασιοποίηση από την τραγωδία; Ή µήπως κάποιοι θέλουν η αναισθησία να γίνει η καινούργια µας κανονικότητα;

Την ίδια ώρα που επιχειρείται η φίµωση οποιασδήποτε θεσµικής προσπάθειας να αναδειχθούν οι βαρύτατες πολιτικές και επιτελικές ευθύνες για τον εκτροχιασµό της πανδηµίας στη χώρα µας, η κυβέρνηση αντεπιτίθεται µε τον µόνο τρόπο που γνωρίζει: µε στυγνούς ρεβανσισµούς και τακτικές εκφοβισµού.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων τιµωρείται πλέον όταν απλώς θα µπορούσε να προκαλέσει ανησυχία και όχι επειδή αποδεδειγµένα προκάλεσε φόβο, όπως προβλεπόταν προηγουµένως. Η συγκεκριµένη διάταξη του Ποινικού Κώδικα τροποποιήθηκε εργαλειακά µετά την παταγώδη αποτυχία διαχείρισης της πανδηµίας, ώστε –µεταξύ άλλων– να µπορούν οι καναλάρχες να επικαλούνται τον φόβο της ποινικής τους δίωξης για να αποκλείουν κατά βούληση από την ενηµερωτική ζώνη άτοµα που διατυπώνουν µε την επιστηµονική τους ιδιότητα αντιρρήσεις και ασκούν κριτική που πλήττει το κυβερνητικό αφήγηµα. Εχουµε φτάσει στο σηµείο να εµφανίζονται λάβροι εναντίον του υπουργείου Υγείας καθηγητές Συνταγµατικού ∆ικαίου και έγκριτοι συνταγµατολόγοι για το θέµα επιβολής ενός νεοφιλελεύθερης έµπνευσης τιµωρητικού µέτρου, όπως είναι το ταξικό πρόστιµο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εµβολιαστεί, αντί η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία της να πείσει και την αποτυχία διαχείρισης της πανδηµίας.

Οι συνετές κυβερνήσεις οφείλουν να αναλαµβάνουν συλλογικά τις ευθύνες τους, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και τα πρωτοπαλίκαρά του εφευρίσκουν µονίµως ιδεολογήµατα για να τις εναποθέσουν στους ώµους του πολίτη ως ατοµικές και µόνο υποχρεώσεις. Οι κυβερνήτες µε συναίσθηση και ενσυναίσθηση λένε αλήθειες και αποφασίζουν µε λογική και προγραµµατισµό, δεν κρύβονται πίσω από ξεφτισµένα διαγγέλµατα επικοινωνιακής διαχείρισης ούτε διαστρέφουν συστηµατικά τα γεγονότα. Στα σοβαρά κράτη η ανεξαρτησία και η ελευθερία του Τύπου δεν υπολείπονται σε σχέση µε δεκάδες αφρικανικές χώρες και οι δηµοσιογράφοι εκπληρώνουν την αποστολή τους σε συµµόρφωση µε τη δεοντολογία – όπως άλλωστε έχει διαπιστώσει πολύ καλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από τις επανειληµµένες άβολες στιγµές που βίωσε στις συνεντεύξεις του σε διεθνή ΜΜΕ.

Αυτές τις αρχές και αξίες δεν νοµιµοποιούνται εδώ και καιρό να τις επικαλούνται ο πρωθυπουργός και η Νέα ∆ηµοκρατία, γιατί η αλήθεια τους δεν έχει καµία απολύτως σχέση µε την πραγµατικότητα. Η πατρίδα µας έχει εγκλωβιστεί από µια ανάξια κυβέρνηση όχι µόνο στη στασιµότητα, αλλά σε µια οπισθοδρόµηση που τη θέλει δεµένη χειροπόδαρα για να µένει αβοήθητη, βορά στις ορέξεις διάφορων ηµετέρων που συνθέτουν την εγχώρια σύγχρονη παραλλαγή µιας «Κόζα Νόστρα» που ζει και αναπνέει για την οικονοµική αφαίµαξη των δηµόσιων ταµείων, τη θεσµική άλωση του κράτους και τη διαιώνιση της εξουσίας. Μόνο η δηµιουργική συστράτευση των δηµοκρατικών ανθρώπων, η κοινωνική συνοχή και η οργάνωση από τη βάση θα εκριζώσουν αυτό τον δηλητηριώδη αναρριχητικό κισσό που ζώνει τη χώρα ολοένα και πιο ασφυκτικά.

Η Αγγελική Αδαμοπούλου είναι βουλευτής Α΄ Αθηνών, υπεύθυνη τομέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25