Δημήτρης Τζανακόπουλος: Τετελεσμένα κακουργήματα από τους μάρτυρες του… απορρήτου

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Τετελεσμένα κακουργήματα από τους μάρτυρες του… απορρήτου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δίνει κι άλλη διάσταση στη στάση της πλειοψηφίας στην εξεταστική και μιλά για πολιτειακή κρίση

Ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος βγάζει στη σέντρα τους µάρτυρες της εξεταστικής που κρύφτηκαν πίσω από το απόρρητο, κάνοντας λόγο για «τετελεσµένα κακουργήµατα». Μιλά για πολιτειακή κρίση µε φόντο την «οµερτά» που έχει επιβάλει η πλειοψηφία, περιγράφοντας ένα «θέατρο του παραλόγου» που οδηγεί στην κατάργηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ. Ο εισηγητής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή θεωρεί ότι ο µόνος µάρτυρας που µπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση είναι ο πρόεδρος της Α∆ΑΕ Χρήστος Ράµµος και δεσµεύεται πως «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να µάθουµε ποιος παρακολουθούσε τον κ. Σπίρτζη».

∆εν σχηµατίστηκε διακοµµατικό προεδρείο, µε απόφαση της Ν∆ δεν κλήθηκαν ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης και η αρµόδια εισαγγελέας για την ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, ο Παναγιώτης Κοντολέων και ο Θεµιστοκλής ∆εµίρης επικαλούνται το απόρρητο, ενώ τα έγγραφα που έχετε αιτηθεί δεν έχουν διαβιβαστεί ακόµη. Μπορεί αυτό να χαρακτηριστεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής µε αρµοδιότητες ανακριτικών αρχών και εισαγγελέα πληµµελειοδικών;

Οι αρµοδιότητες που έχει η επιτροπή είναι το λιγότερο. Το σηµαντικό είναι ότι η εξεταστική αποτελεί την ανώτατη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου που προβλέπεται από το σύνταγµα και τον κανονισµό της Βουλής. Εποµένως, επί αυτής της νοµικής και πολιτικής βάσης πρέπει να συζητήσουµε. Το διακοµµατικό προεδρείο θα µπορούσε κανείς να πει ότι είναι η µικρότερη από τις προσβολές της κυβερνητικής πλειοψηφίας προς το σύνολο της αντιπολίτευσης. Φυσικά ήταν ένα δείγµα πως ούτε θα ξεκινήσουµε καλά ούτε θα συνεχίσουµε καλά.

Σε ό,τι αφορά την κλήση των µαρτύρων, είδαµε ότι όλα τα κόµµατα της αντιπολίτευσης πρότειναν δεκάδες µάρτυρες που θα έπρεπε να εξεταστούν για να µπορέσουµε να βγάλουµε άκρη. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το σύνολο των προτάσεων της αντιπολίτευσης και κατέληξε σε έναν κατάλογο έξι επτά µαρτύρων για να κλείσει άρον άρον την εξεταστική και χωρίς να κληθούν καν οι καθ’ ύλην αρµόδιοι. ∆ηλαδή ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. ∆ηµητριάδης που εµπλέκεται ευθέως σε αυτή την ιστορία, ο κ. Μητσοτάκης που πρέπει να απαντήσει αν, τι και από πότε γνώριζε. Επίσης απορρίφθηκε η πρόταση να κληθεί ο κ. Τσιάρας για να µας εξηγήσει γιατί κατέθεσε την τροπολογία που απαγορεύει στην Α∆ΑΕ να ενηµερώνει όσους παρακολουθούνταν και την οποία δυστυχώς ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τουλάχιστον άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να κάνει αυτοκριτική γι’ αυτό στη συνέντευξη Τύπου της ∆ΕΘ.

Και πάµε στο κρισιµότερο ζήτηµα, το οποίο είναι ότι µετατρέπεται η υπόθεση αυτή σε πολιτειακή κρίση. ∆ηλαδή κρίση που αφορά τα ίδια τα θεµέλια του πολιτεύµατος και έχει να κάνει µε την επίκληση του απορρήτου. Αυτή η ιστορία ξεκίνησε από τον κ. ∆ηµητριάδη, συνεχίστηκε µε τον κ. Κοντολέων στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας…

Και την κ. Βλάχου.

Ναι, βεβαίως. Επειτα στην εξεταστική τόσο ο κ. Κοντολέων όσο και ο κ. ∆εµίρης επικαλέστηκαν το απόρρητο για να µην απαντήσουν σε καµία ερώτηση που τους έθεσε η αξιωµατική αντιπολίτευση.

Σε ποιες ερωτήσεις δεν απάντησαν;

Παρακολουθήθηκαν οι κ. Ανδρουλάκης και Κουκάκης;

∆εν απάντησε ο κ. Κοντολέων σε αυτό το ερώτηµα;
Οχι!

Τότε γιατί παραιτήθηκε;

Μα η κατάσταση έφτασε στο σηµείο να θυµίζει θέατρο του παραλόγου. Οµως δεν είναι καθόλου αστείο. ∆ιότι, προσέξτε, πόσο καιρό παρακολουθήθηκαν οι κ. Ανδρουλάκης και Κουκάκης; Και το βασικό: ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που επέβαλε την παρακολούθηση; Αυτό είναι το πιο κρίσιµο ερώτηµα κι αν δεν απαντηθεί, δεν υφίσταται καν διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου της ΕΥΠ. Πράγµα που σηµαίνει ότι η ΕΥΠ είναι απολύτως ανέλεγκτη σε σχέση µε τις αποφάσεις που παίρνει και τις επισυνδέσεις που κάνει. Θα µπορούσε κανείς να υποθέσει, λοιπόν, ότι αύριο το πρωί η ΕΥΠ –έπειτα από έγκριση της αρµόδιας εισαγγελέα– θα µπορούσε να θέσει υπό παρακολούθηση το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών, την πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, ενδεχοµένως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και στη συνέχεια να κληθεί στη Βουλή ο διοικητής της υπηρεσίας και να επικαλεστεί το απόρρητο για να µη µας εξηγήσει ποτέ ποιοι λόγοι εθνικής ασφάλειας επέβαλαν τη συγκεκριµένη απόφαση.

Η ιεραρχία στο καθεστώς Μητσοτάκη ποια είναι; Ο πρωθυπουργός, µετά ο διοικητής της ΕΥΠ και από εκεί και ύστερα ο… Θεός;

Ακριβώς αυτό. Ο διοικητής της ΕΥΠ θεωρεί ότι εφόσον έχει την έγκριση της αρµόδιας εισαγγελέα δεν δίνει λογαριασµό σε κανέναν. Μιλάµε για κράτος ΕΥΠ, για κατάργηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και για µια συνθήκη που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη δηµοκρατία. Το να µιλάµε για κρίση που αφορά τις συνταγµατικές βάσεις του πολιτεύµατος πραγµατικά είναι κάτι που δεν περίµενα. ∆εν µπορεί να γίνεται επίκληση απορρήτου από τους ελεγχόµενους από το κοινοβούλιο. Πρόκειται περί ακραίας επιλογής συγκάλυψης, η οποία φτάνει στο σηµείο να υπονοµεύει τη δηµοκρατία, το πολίτευµα, το σύνταγµα.

Αποτελεί αδίκηµα η επίκληση του απορρήτου ενώπιον της εξεταστικής;

Ναι, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Νοµίζω ότι εδώ υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά αδικήµατα γιατί δεν έχουµε µόνο το αδίκηµα –βάσει του άρθρου 224 του ΠΚ– της άρνησης µαρτυρίας. Εχουµε περάσει πια στη σφαίρα της κατάχρησης εξουσίας. ∆ηλαδή µιλάµε για τετελεσµένα κακουργήµατα, τα οποία οφείλει να ελέγξει ο αρµόδιος εισαγγελέας ιδιαίτερα για πρόσωπα που δεν καλύπτονται από το άρθρο 86 του συντάγµατος και για τα οποία δεν απαιτείται σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης…

Εχετε δεσµευτεί ότι σε περίπτωση µεταβολής των πολιτικών συσχετισµών µετά τις εκλογές θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή.

Είναι προφανές ότι αυτή η υπόθεση δεν µπορεί να µείνει έτσι. ∆εν ξέρω πότε, αλλά θα το µάθουµε. Θα συσταθεί αυτή η επιτροπή και θα ελεγχθούν όσοι πρέπει να ελεγχθούν. Ωστόσο ο εισαγγελέας θεωρώ ότι µπορεί να κινηθεί από τώρα για πρόσωπα όπως ο κ. Κοντολέων, ο κ. ∆εµίρης και ο κ. ∆ηµητριάδης…

Η κ. Βλάχου; Και το ρωτάω επειδή –σύµφωνα µε τις πληροφορίες– ο κ. ∆εµίρης είπε στην επιτροπή: «Μετά την υπογραφή της εισαγγελέα είµαι ανέλεγκτος». ∆εν εξηγεί αυτή η φράση τους λόγους που η Ν∆ απέρριψε την κλήση της εισαγγελέα για την ΕΥΠ στην εξεταστική;

Ενδεχοµένως να υπάρχουν τετελεσµένα ποινικά αδικήµατα και στην περίπτωση αυτή. Το κουβάρι θα ξετυλιχθεί κάποια στιγµή και θα ελεγχθούν αυτά τα πρόσωπα. Μπορεί να κρύβονται τώρα –µε τις πλάτες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας– πίσω από το απόρρητο, όµως οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αλλάζουν σε µια δηµοκρατία. Αλλωστε το ζήτηµα δηµοκρατίας που έχει ανακύψει είναι ο κυριότερος λόγος που κάνει επιτακτική την ανάγκη να φύγει άµεσα αυτή η κυβέρνηση, να διαµορφωθεί µια νέα προοδευτική πλειοψηφία και να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές για να πάρει ανάσα η κοινωνία.

Ξεκαθαρίστηκε αν καταστράφηκαν οι φάκελοι παρακολούθησης Ανδρουλάκη – Κουκάκη;

∆εν είναι σαφές. Υπάρχουν τα ρεπορτάζ τα οποία αναφέρονται σε καταστροφή των φακέλων. Αρνήθηκαν οι µάρτυρες να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν, επικαλούµενοι και πάλι το απόρρητο. Ελπίζω ότι µέσω της εξέτασης του κ. Ράµµου, του επικεφαλής της Α∆ΑΕ, θα µπορέσουµε να πάρουµε κάποιες πληροφορίες. Στον βαθµό, βέβαια, που δεν έχει γίνει επίκληση απορρήτου από την ΕΥΠ και ενώπιον του κ. Ράµµου.
Επίσης υπάρχει και ένα άλλο θέµα. Εµείς από την πρώτη στιγµή είπαµε πως δεν είναι δυνατόν αυτή η εξεταστική να είναι απόρρητη. Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωµα να µάθει τι συµβαίνει. Παρ’ όλα αυτά, φτάσαµε στο σηµείο τα µέλη της επιτροπής να µην έχουµε καν δυνατότητα να πάρουµε τα πρακτικά και να τα µελετήσουµε…

Πώς θα συντάξετε πόρισµα;

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Εδώ παίζεται το θέατρο του παραλόγου, µε τα πρακτικά να είναι απόρρητα και να µη διανέµονται στα µέλη της επιτροπής, τη συζήτηση να είναι απόρρητη και στη συνέχεια να γίνεται «παρέλαση» των µελών της εξεταστικής και ο καθένας να δίνει διαρροές κατά το δοκούν.

Υπάρχει και on camera δήλωση «γαλάζιου» µέλους της εξεταστικής που έσπασε το απόρρητο.

Αυτά είναι παράλογα πράγµατα και συντείνουν στη συγκάλυψη των ευθυνών του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έδωσε εντολή –είµαι πεπεισµένος γι’ αυτό– για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, χρησιµοποιώντας την ΕΥΠ για την πολιτική του κατίσχυση και όχι για την υποστήριξη του δηµόσιου συµφέροντος.

Να περάσουµε στον Π. Κοντολέων, ο οποίος φέρεται όχι µόνο να ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ενηµερώσει τον πρωθυπουργό για τους λόγους επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και πως δεν του γνωστοποίησε καν την παρακολούθηση αυτή καθαυτή. Εδώ προκύπτει το εξής ερώτηµα: Επισκέπτεται καφετζού ή µέντιουµ ο κ. Μητσοτάκης; Πώς ενηµερώθηκε;

Οι αντιφάσεις υπάρχουν. ∆εν µπορώ να πιστέψω ότι ο διοικητής της ΕΥΠ ξεκίνησε να παρακολουθεί τον υποψήφιο πρόεδρο του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού κόµµατος χωρίς να ενηµερώσει τους πολιτικούς του προϊσταµένους. Πολιτικός του προϊστάµενος ήταν ο κ. Μητσοτάκης, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είχε µεταβιβάσει τις αρµοδιότητες στον γενικό γραµµατέα του πρωθυπουργού. Οπως είπα και πριν, η δική µου πεποίθηση είναι ότι την εντολή την έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης και όλα αυτά περί ενηµέρωσης του κ. Μητσοτάκη ή του κ. ∆ηµητριάδη είναι άνευ ιδιαίτερης σηµασίας. ∆εν επρόκειτο για υπόθεση που ξεκίνησε από πληροφορίες της υπηρεσίας, ξεκίνησε για πολιτικούς λόγους. Ξεκίνησε για να µπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στο πολιτικό σύστηµα της χώρας παίρνοντας πληροφορίες µε παράνοµο τρόπο για να έχει τη δυνατότητα να κάνει τους στρατηγικούς σχεδιασµούς και να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις.

Να πάµε και στην κατάθεση του κ. Ρουµπάτη, ο οποίος δεν κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο, όπως και ο κ. ∆ραβίλλας. Γιατί ήταν υπό παρακολούθηση ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕ∆; Υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν υπό παρακολούθηση;

Ως προς τη δεύτερη ερώτηση η απάντηση είναι κατηγορηµατικά όχι. Απάντησε και ο κ. Ρουµπάτης, δεν υπήρξε κανένα πολιτικό στέλεχος, υπουργός ή βουλευτής που να ήταν υπό παρακολούθηση. Ηταν σαφής η απάντηση του κ. Ρουµπάτη. Τώρα σε ό,τι αφορά την υπόθεση αυτή, ξέρετε ότι υπήρχε µια ανοικτή έρευνα από το 2013-14 και αφορούσε κάποιες εκτάσεις της Ζακύνθου, κάποια νησάκια. Είχε υπάρξει ένα αίτηµα από την αρχή κατά του ξεπλύµατος χρήµατος να εκκινήσει µια έρευνα. Αυτή κράτησε µέχρι και το 2016. Πράγµατι υπήρξε µια επισύνδεση µε βάση τα όσα έχουν δει το φως της δηµοσιότητας. Από κει και πέρα, ο φάκελος στάλθηκε στον εισαγγελέα και έξι χρόνια µετά δεν έχει υπάρξει καµία δικαστική εξέλιξη. Η γνώµη µου είναι ότι ο κ. Τσίπρας ως τότε πρωθυπουργός έκανε αυτό που θα όφειλε να πράξει κάθε πρωθυπουργός. Βεβαίως, είχε εµπιστοσύνη στους συνεργάτες του και είπε ότι η ΕΥΠ οφείλει να πράξει τα νόµιµα. Να προχωρήσει σε όποιες ενέργειες εκείνη θεωρεί ότι είναι ορθές και να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, από την οποία –ούτως ή άλλως, σας ξαναλέω– δεν έχει προκύψει τίποτε.
Με αυτή την έννοια, δεν νοµίζω ότι υπάρχει το οποιοδήποτε πολιτικό θέµα, ανεξαρτήτως της προσπάθειας δηµιουργίας εντυπώσεων που γίνεται από την κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για την παρακολούθηση των κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Και φυσικά για να µη µάθουµε ποτέ –αλλά θα το µάθουµε κάποια στιγµή– πώς συνδέονται αυτές οι λεγόµενες επίσηµες επισυνδέσεις που κάνει η ΕΥΠ µε το κακόβουλο λογισµικό Predator, το οποίο φαίνεται ότι έχει ευρεία κυκλοφορία στη χώρα, µε διαβολικές συµπτώσεις οι οποίες αφορούν το γεγονός ότι οι επίσηµα επισυνδεδεµένοι από την ΕΥΠ φαίνεται να παρακολουθούνταν διαδοχικά• πότε από το Predator, πότε από την ΕΥΠ. Εχουµε, επίσης, την τροµερή αποκάλυψη του κ. Σπίρτζη πριν από λίγες ηµέρες ότι και εκείνος υπέστη παρακολούθηση από το λογισµικό Predator. Περιµένουµε να δούµε αν υπάρχουν κι άλλοι πολιτικοί οι οποίοι παρακολουθούνται ή παρακολουθήθηκαν από το Predator.

Θα κάνετε αίτηµα να ενταχτεί η καταγγελία του Χρ. Σπίρτζη στο έργο της εξεταστικής;

Αυτό θα το κρίνουµε την επόµενη εβδοµάδα. Νοµίζω ότι δεν χρειάζεται επί του παρόντος ειδική απόφαση της ολοµέλειας για το θέµα αυτό. Θα τεθούν τα ανάλογα ερωτήµατα σε σχέση µε το Predator και την πιθανή γνώση των εµπλεκοµένων ή των µαρτύρων που θα προσέλθουν στην επιτροπή. Πιστέψτε µε ότι σε σχέση µε το συγκεκριµένο ζήτηµα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να µάθουµε ποιος παρακολουθούσε τον κ. Σπίρτζη.

Πιστεύετε ότι η κατάθεση του κ. Ράµµου θα ρίξει φως στην υπόθεση;

Θεωρώ ότι αν κάποιος αυτήν τη στιγµή έχει τη δυνατότητα να ρίξει κάποιο –εν πάση περιπτώσει– φως στην υπόθεση, είναι ο κ. Ράµµος.

 

 

 

Documento Newsletter