Δημήτρης Παπανδρέου: «To Gimme Shelter Film Festival είναι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους» | Συνέντευξη στο Docville

Δημήτρης Παπανδρέου: «To Gimme Shelter Film Festival είναι οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους» | Συνέντευξη στο Docville

To Gimme Shelter Film Festival επιστρέφει με τρία ξεχωριστά μουσικά ντοκιμαντέρ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μιλάει στο Docville για όλα όσα πρόκειται να δούμε τις τρεις επόμενες Δευτέρες στο Gagarin.

Όσοι έχουν βρεθεί σε κάποιο προηγούμενο Gimme Shelter Film Festival (GSFF) γνωρίσουν πολύ καλά ότι δεν μιλάμε για ένα απλό κινηματογραφικό φεστιβάλ, αλλά για κάτι πολύ περισσότερο. Αυτήν τη φήμη έρχονται να επιβεβαιώσουν και φέτος οι συντελεστές του φεστιβάλ φέρνοντας στην Ελλάδα τρία ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές τριών εμβληματικών μουσικών, τα οποία θα συνδυαστούν με συναυλίες και άλλα παράπλευρα events. Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου με το «Dio: Dreamers Never Die», που παρουσιάζει τη ζωή του θρυλικού Ronnie James Dio μέσα από τα μάτια όσων τον έζησαν από πολύ κοντά. Τη σκυτάλη παίρνει στις 31 Οκτωβρίου το ντοκιμαντέρ «Zappa», ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη και διανοούμενου Frank Zappa, ενώ η αυλαία πέφτει στις 7 Νοεμβρίου με το «Death By Metal» που πραγματεύεται την ιστορία των Death και του ηγέτη τους Chuck Schuldiner που έφυγε σε ηλικία μόλις 34 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο. Την ίδια μέρα θα προβληθεί και ένα special preview του ντοκιμαντέρ για τους Nightfall, πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα του που θα πραγματοποιηθεί, πού αλλού, στο GSFF το 2023.

Λίγες μέρες προτού το Gagarin ανοίξει τις πόρτες του για την πρώτη από τις τρεις βραδιές του φετινού GFSS το Documento μίλησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Δημήτρη Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για όλα όσα πρόκειται να δούμε στη σκηνή και την οθόνη του Gagarin και όχι μόνο…

Ύστερα από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας (2020) και «αυτοεξορίας» (2021) τo φεστιβάλ επιστρέφει σπίτι του με τρεις πολύ ξεχωριστές προβολές. Τι να περιμένουν όσοι έρθουν στο φετινό GSFF στο Gagarin;

Θα έβαζα και τη λέξη «απουσία» σε εισαγωγικά, μιας που προσωπικά δεν ένιωσα ότι λείψαμε δυο χρόνια τώρα. Αν θυμάστε, προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα στο σκοτάδι του εγκλεισμού, ώστε να είμαστε έτοιμοι να βγούμε στο φως με την πρώτη ευκαιρία. Αυτό το πείσμα μάς οδήγησε σε τέσσερις ανακοινώσεις και ισάριθμες αναβολές, αλλά ποτέ σε ματαίωση. Ακόμα και στην «αυτοεξορία» μας όπως την ονομάζεις (εγώ θα το αποκαλούσα «ευχάριστο καλοκαιρινό διάλειμμα») στην Τεχνόπολη, εμπλουτίσαμε το περιεχόμενό μας με μια έκθεση φωτογραφίας, αφιερώματα και πολλά νέα στοιχεία. Όταν επιστρέψαμε στο σπίτι μας την περασμένη άνοιξη, παρουσιάσαμε ένα νέο concept, τα GSFF Pop Up Mondays, που είχαν εξαιρετική απήχηση. Το GSFF δεν σταματάει να ανανεώνεται και να πειραματίζεται, είναι μια διαρκής δημιουργική διαδικασία και όσοι έρθουν στο Gagarin τις τρεις επόμενες Δευτέρες (24 και 31 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου) θα πρέπει να περιμένουν ακριβώς αυτό: το γνωστό concept ενισχυμένο με πολλά νέα στοιχεία, δυνατά live, πολύ σημαντικούς προσκεκλημένους και κυρίως, εξαιρετικά ντοκιμαντέρ. Τρεις βραδιές που θα ζεστάνουν τις ψυχές μας και θα ξεκινήσουν όμορφα την εβδομάδα μας, σε έναν εμβληματικό χώρο, στο σπίτι μας το Gagarin, που έχει ανανεωθεί και αυτό, δίνοντάς μας επιπλέον δυνατότητες. Φέτος ξεκινάμε νωρίτερα από ποτέ, έτοιμοι και ανυπόμονοι να δώσουμε αυτό που ξέρουμε και μπορούμε, μαζί με πολύ καλούς φίλους στη σκηνή, στην οθόνη, στα καθίσματα και στα μπαρ. Γιατί το GSFF είναι ήχοι, εικόνες, αναμνήσεις, μουσική και κινηματογράφος, μέσα από τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους.

Τρεις βραδιές, τρία βιογραφικά ντοκιμαντέρ. Πιστεύεις ότι αυτά αποτελούν μια ευκαιρία για το κοινό να δει πώς είναι η καθημερινότητα των καλλιτεχνών πίσω από τη σκηνή;

Τα μουσικά ντοκιμαντέρ μας φέρνουν πιο κοντά σε προσωπικότητες και μας συστήνουν πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Παρακολουθούμε τη ζωή, την καριέρα τους, ανακαλύπτουμε στοιχεία του χαρακτήρα τους, τις καλλιτεχνικές ρίζες τους, συχνά όσα επηρέασαν και διαμόρφωσαν την δημόσια εικόνα τους. Συγκεκριμένα φέτος, έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε τρία ντοκιμαντέρ για ισάριθμες προσωπικότητες που, όσο προβεβλημένες κι αν ήταν, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που αποκτάμε τέτοια πρόσβαση σε αυτές. Τρεις εμβληματικοί και απόλυτα επιδραστικοί καλλιτέχνες οι οποίοι προσδιόρισαν ολόκληρα μουσικά είδη. Οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με τις οικογένειες των καλλιτεχνών, εντόπισαν, διαχειρίστηκαν, συχνά αποκατέστησαν, χιλιάδες ώρες ανέκδοτου αρχειακού υλικού, εκατοντάδες χιλιόμετρα φιλμ για να σχηματίσουν τα πορτρέτα που θα δούμε στην οθόνη του Gagarin. Για παράδειγμα, όπως μας λέει ο σκηνοθέτης του Zappa, γνωστός ηθοποιός Alex Winter, άνοιξε μία πόρτα και βρέθηκε μπροστά σε ατελείωτους διαδρόμους γεμάτους ράφια με υλικό, μόνο το οπτικό μέρος του οποίου ξεπερνούσε τις χίλιες ώρες.

Δημήτρης Παπανδρέου

Είμαστε πραγματικά περήφανοι που έχουμε εξασφαλίσει τις συγκεκριμένες ταινίες. Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να παρακολουθούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη ζωή και το έργο μιας μεγαλοφυΐας του μεγέθους του Frank Zappa, λίγους μήνες μετά την επίσημη πρεμιέρα στο L.A., ή να ανακαλύπτουμε όλες τις πτυχές μιας περίπλοκης προσωπικότητας όπως ο Chuck Schuldiner των Death. Πόσω μάλλον να βλέπουμε μαζί με όλον τον πλανήτη την ταινία για τον Dio. Στο GSFF υπερηφανευόμαστε ότι παρουσιάζουμε ταινίες «τώρα που συμβαίνουν» και από τη Δευτέρα το επιβεβαιώνουμε.

Το ντοκιμαντέρ για τον Ronnie James Dio που ανοίγει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ έχει ήδη προβληθεί στον κινηματογράφο. Γιατί να έρθει κάποιος να το δει στο πλαίσιο του GSFF;

To «Dio: Dreamers Never Die» έχει κάνει ήδη δύο ειδικές προβολές στην Αθήνα, στο πλαίσιο του event για την παγκόσμια πρεμιέρα του σε περισσότερες από 500 αίθουσες σε όλο τον πλανήτη, στο οποίο εντάσσεται και η δική μας βραδιά ως η μοναδική παγκοσμίως σε συναυλιακό χώρο. Κάθε GSFF βραδιά είναι διαφορετική. Ξεφεύγει από την απλή θέαση σε μια κινηματογραφική αίθουσα και γίνεται μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική – συναυλιακή εμπειρία. Και αυτό που έχουμε ετοιμάσει για τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου είναι η απόλυτη Ronnie James Dio βραδιά, που θα ξεκινήσει με ένα live από τους Rock ‘n’ Roll Children, την κορυφαία Dio Tribute Band της χώρας.

Αμέσως μετά, ο Χάκος Περβανίδης (σ.σ. διευθυντής του περιοδικού Metal Hammer) και εγώ θα προλογίσουμε και θα αφήσουμε να μιλήσουν οι very special guests της βραδιάς: O Geoff Tate και ο Jeff Scott Soto, δύο μοναδικοί ερμηνευτές, μας μιλούν αποκλειστικά για τον RJ Dio ως επιρροή, πρότυπο, συνεργάτη και φίλο. Και φυσικά, η σύζυγος και μάνατζέρ του (αλλά και executive producer της ταινίας) Wendy Dio, μαζί με τους σκηνοθέτες Don Argott και Demian Fenton, σε ένα αποκλειστικό video Q&A, γεμάτο με λεπτομέρειες και άγνωστες πτυχές, παρασκήνια, ιστορίες από τα γυρίσματα και την αγάπη του Ronnie για την Ελλάδα. H ταινία θα προβληθεί στην ειδική κόπια που δημιουργήθηκε για το world premiere event, με αρκετά extras και η συνολική διάρκεια της βραδιάς θα πλησιάσει τις 4 ώρες.

Από τότε που ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη παραγωγή, ξέραμε ότι η θέση της είναι στο GSFF, και εγώ προσωπικά είχα όλη τη βραδιά σχηματισμένη στο μυαλό μου. Και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος για αυτό που θα παρουσιάσουμε τη Δευτέρα στο Gagarin.

Την ίδια ερώτηση θα επεκτείνω και αναφορικά με τις υπόλοιπες βραδιές. Γιατί να έρθει κάποιος να δει το «Zappa» ή το «Death By Metal» μαζί με το special preview της ταινίας των Nightfall;

Η απάντηση είναι απλή: μέσα σε τρεις και πλέον ώρες κάθε Δευτέρα βράδυ, συμπυκνώνουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Ειδικά φέτος έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τους συντελεστές κάθε ταινίας, όπως και εξαιρετικά live acts, όπως πάντα: την Ειρήνη Κετικίδη με την μπάντα της που θα ανοίξουν το «Zappa» και τους Blasteroid την ημέρα των Death + Nightfall. Έχουμε (επίσης όπως πάντα) εκλεκτούς καλεσμένους που θα προλογίζουν μαζί μου κάθε βραδιά, όπως οι Χάκος Περβανίδης (Dio) και Χάρης Συμβουλίδης (Zappa). Ιδιαίτερη όμως αναφορά πρέπει να κάνω σε αυτό που θα προηγηθεί της πανελλήνιας πρεμιέρας του Death by Metal. Πολλοί γνωρίζουμε ότι γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ για τους Nightfall και τον ηγέτη τους, Ευθύμη Καραδήμα. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο GSFF. Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου λοιπόν, φιλοξενούμε ένα special preview της συγκεκριμένης ταινίας, το οποίο θα παρακολουθήσουμε μαζί με τον σκηνοθέτη της Antoine de Montremy, τον Ευθύμη και τον Ακη Καπρανο, κριτικό κινηματογράφου και μουσικό. Παράλληλα, το ίδιο βράδυ στο Gagarin θα πραγματοποιηθούν και γυρίσματα της ταινίας, γι’ αυτό ελάτε προετοιμασμένοι!

Πόσο έχει μεγαλώσει το GSFF σε σχέση με αυτό που οραματιζόταν ο Νίκος Τριανταφυλλίδης το 2002;

Δεν ξέρω αν σήμερα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με 20 χρόνια πριν, άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός, αλλά κυρίως αυτό που κάνουμε να αφορά όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Πιστεύω πως το GSFF σήμερα κουβαλάει ακόμα εν πολλοίς την αύρα αυτού που δημιούργησε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, το οποίο εμείς απλώς αναγεννήσαμε προσθέτοντας νέα στοιχεία, το 2017. Και πάντα με το ίδιο μεράκι που οδήγησε τον Νίκο στη δημιουργία του. Όπου η λέξη «μεράκι» εν προκειμένω μεταφράζεται σε απόλυτο επαγγελματισμό, αλλά με μία έμφυτη άγνοια κινδύνου και τόλμη, χωρίς στεγανά. Σε κάθε περίπτωση τo GSFF δεν είναι ένα συνηθισμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Είναι μία ξεχωριστή οντότητα. Έχει ένα ιδιαίτερο vibe που πρέπει να το νιώσεις και να το καταλάβεις. Είναι το ξεχωριστό concept, αλλά όχι μόνο. Σε τελική ανάλυση το GSFF δημιουργείται από fans για fans, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Εδώ έρχεται ο επαγγελματισμός να συμπληρώσει και να ισορροπήσει το μίγμα.

Μπορούμε πλέον να μιλάμε για έναν θεσμό στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης;

Είναι κάτι για το οποίο προσπαθούμε και θεωρώ πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θέλουμε το κοινό της πόλης να το περιμένει. Θέλουμε να μας ρωτάει στα social media και να ζητάει να μαθαίνει νέα μας. Θέλουμε τη στήριξη του κοινού της πόλης και την έχουμε σε μεγάλο βαθμό. Μας αρέσει το feedback που παίρνουμε με κάθε ανακοίνωση και σε κάθε βραδιά. Ήδη το brand GSFF έχει τη δική του φήμη, το δικό του following, μέσα από τις διαφορετικές δράσεις κάθε χρονιάς. Θεσμός δε γίνεσαι από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζονται συγκεκριμένες κινήσεις και υπομονή. Δε μας λείπει η υπομονή, το έχουμε δείξει όπως είπες στην αρχή, αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια. Δεν είναι εύκολη η καθιέρωση σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, τόσο της παραγωγής, όσο και του κοινού. Είμαστε ένα ανεξάρτητο φεστιβάλ, με όσα θετικά και αρνητικά αυτό συνεπάγεται. Έχουμε το πλάνο και τη στρατηγική μας, έχουμε τη διάθεση και την υπομονή να τα υλοποιήσουμε. Κάνουμε βήματα σταθερά, αλλά όχι αργά. Το πόσο γρήγορα θα είναι αυτά τα βήματα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Μακάρι να γίνουν άλματα. Κατοχυρώνοντας τη θέση μας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και τη συνείδηση του κοινού, θέλουμε να αποκτήσουμε και εδραιώσουμε μια θέση και στα χορηγικά budget ώστε να μεγαλώσουμε και να φτάσουμε εκεί που θέλουμε και πρέπει.

Με ένα έξτρα κίνητρο: να συνεχίσουμε να προβάλλουμε δουλειές, να δίνουμε βήμα σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς, μουσικούς και κινηματογραφιστές, να τους κινητοποιούμε ώστε να βάζουν δικό τους στόχο να ανέβουν στη σκηνή ή να δουν τη δουλειά τους στην οθόνη του GSFF, όπως έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν.

Documento Newsletter