Δημήτρης Κουρέτας: Ο Αγοραστός έκανε deals με εργολάβους

Δημήτρης Κουρέτας: Ο Αγοραστός έκανε deals με εργολάβους

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας μιλάει για απόστημα στην περιοχή, για έργα βιτρίνας με τα λεφτά των αντιπλημμυρικών και χωρίς δημοπράτηση

Τις βαριές ευθύνες του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, καθώς «έκανε deals µε εργολάβους» και «έργα βιτρίνας κι όχι ουσίας», αναδεικνύει µιλώντας στο Documento o υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισµών – Τοξικολογίας και διευθυντής του οµώνυµου εργαστηρίου στο τµήµα Βιοχηµείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας ∆ηµήτρης Κουρέτας. «Εάν υπήρχε σοβαρός σχεδιασµός και είχαν κατασκευαστεί τα αντιπληµµυρικά έργα που ήταν αναγκαία µετά την κακοκαιρία Ιανός, τότε η Θεσσαλία δεν θα µετρούσε σήµερα τόσο µεγάλες καταστροφές» επισηµαίνει ο ∆. Κουρέτας.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπόσχεται ότι θα σπάσει αυτό το «απόστηµα», παρουσιάζει το σχέδιό του σε βραχυπρόθεσµο, µεσοπρόθεσµο και µακροπρόθεσµο επίπεδο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγειονοµική κατάσταση στη Θεσσαλία.

 

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην εκτεταµένη καταστροφή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας;

Η αλήθεια είναι µία: δεν υπήρξε από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας κανένας σοβαρός σχεδιασµός. Εάν είχαν κατασκευαστεί τα έργα που έπρεπε µετά την κακοκαιρία Ιανός, σίγουρα δεν θα είχαµε τόσο µεγάλες καταστροφές. ∆εν είναι όµως µόνο όσα δεν έγιναν από το 2020 και µετά, αλλά και όσα δεν έγιναν από το 2010 και έπειτα επί θητείας του σηµερινού περιφερειάρχη Αγοραστού, ο οποίος είχε µια εµµονή να µην κατασκευαστούν δύο σηµαντικά φράγµατα: το ένα στον ποταµό Ενιπέα και το άλλο στο Μουζάκι. Τα δύο αυτά φράγµατα χωράνε γύρω στα 160 εκατοµµύρια κυβικά µέτρα νερό και εάν είχαν γίνει εγκαίρως, δεν θα είχε υποστεί τόσες καταστροφές η Θεσσαλία ούτε τώρα ούτε το 2020. Εν πάση περιπτώσει, όπως αναφέρεται στην παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, µετά τον Ιανό πάρα πολλά κονδύλια δόθηκαν όχι για αντιπληµµυρικά έργα αλλά για έργα βιτρίνας και επικοινωνία. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό και δείχνει τον τρόπο µε τον οποίο διαχειρίστηκαν το δηµόσιο χρήµα.

Τι ακριβώς έγινε δηλαδή από το 2020 και µετά;

Αυτό που έγινε ήταν το εξής: η Περιφέρεια Θεσσαλίας λάµβανε χρήµατα τα οποία κανονικά έπρεπε να διατεθούν για την αποκατάσταση των ζηµιών από τον Ιανό και την εκτέλεση αντιπληµµυρικών έργων. Ωστόσο, ο κ. Αγοραστός πήγαινε και έκανε deals µε εργολάβους και έδινε έργα κατ’ ανάθεση, χωρίς δηµοπράτηση, τα οποία διαφήµιζε ότι ήταν για τον Ιανό, ενώ στην ουσία ήταν έργα όπως αποδείχτηκε οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεων κ.λπ. Μάλιστα από αυτά τα έργα κανένα δεν έχει παραληφθεί από το περιφερειακό συµβούλιο. ∆ηλαδή ήταν έργα βιτρίνας τα οποία έγιναν µε απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, µε πολύ µεγάλες εκπτώσεις που εξαρχής προκαλούσαν αµφιβολίες για την ποιότητά τους. Αυτό ακριβώς το απόστηµα θέλουµε να σπάσουµε και εµείς, όλο αυτό το νταραβέρι.

Από υγειονοµικής σκοπιάς, εγκυµονούνται κίνδυνοι για τους κατοίκους της Θεσσαλίας;

Υπάρχουν πολλά ψόφια ζώα για τα οποία δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αποµάκρυνσή τους. Φοβόµαστε ότι όλο αυτό µπορεί να εξελιχτεί σε υγειονοµική βόµβα που θα προκαλέσει µεγάλο πρόβληµα στη δηµόσια υγεία, τόσο από νόσους που θα µεταδοθούν από τα νεκρά ζώα όσο και από την πιθανότητα να περάσουν µικρόβια στον υδροφόρο ορίζοντα και να µολύνουν τα πόσιµα νερά που πίνουν κάποιοι άνθρωποι σε περιοχές της Θεσσαλίας.

Η καταστροφή είναι µεγάλη στην περιοχή;

Νοµίζω ότι η ζηµιά στη Θεσσαλία είναι η µεγαλύτερη καταστροφή που έχει συµβεί σε περιφέρεια στην Ευρώπη. Επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε πως κάποια πράγµατα θα γίνουν µέσα από τον συντονισµό κάποιων υπουργείων δείχνει ότι δεν έχουν καµία εµπιστοσύνη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για να διαχειριστεί την κατάσταση από εδώ και πέρα.

Από οικονοµικής πλευράς είναι µεγάλη καταστροφή;

Αυτήν τη στιγµή στην περιοχή είναι πάνω από 120.000 πρόβατα νεκρά. Μιλάµε για τεράστια καταστροφή των παραγωγών. Ολοι αυτοί που έχασαν τα πρόβατά τους αποτελούν περίπου το 6% της παραγωγής πρόβειου γάλακτος της χώρας. Είναι µεγάλο νούµερο σε µια µικρή περιοχή. Φανταστείτε ότι δεν µετράµε την Ελασσόνα που είναι το κέντρο της τυροκόµησης αλλά για την περιοχή του Κάµπου. Επίσης υπάρχουν πολλοί παραγωγοί οι οποίοι επειδή έχουν κλείσει τυροκοµικές µονάδες δεν ξέρουν πού να δώσουν το γάλα τους.

Για €370 εκατ. βλέπουμε ζημιές δισ.

Ως υποψήφιος περιφερειάρχης τι θα θέλατε να πείτε στους συμπολίτες σας;

Εχουμε σχεδιάσει τρία πράγματα και ειδικότερα μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Τα βραχυπρόθεσμα αφορούν έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα σε περιοχές που έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά, διότι η βροχή μπορεί να ξανάρθει σύντομα. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αφορούν παρεμβάσεις προκειμένου να ζωντανέψει η τοπική οικονομία. Δηλαδή να έρθουν χρήματα, να χτίσουν αυτοί οι άνθρωποι κάποιες υποδομές μες στον επόμενο χρόνο ώστε να αρχίσουν ξανά την αγροτική τους ζωή και φυσικά να γίνουν οι σοβαρές μελέτες για τις περιοχές οι οποίες έχουν πλημμυρίσει, ώστε να δούμε ποιες μπορούν να καλλιεργηθούν του χρόνου.

Τα μακροπρόθεσμα μέτρα αφορούν έργα που διαχρονικά λείπουν, τα οποία αν δεν υλοποιηθούν σε δύο τρία χρόνια, τότε όλα τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι στην ουσία πεταμένα. Τι θέλω να πω; Οτι εάν είχαν γίνει τα φράγματα της Σκοπιάς και του Μουζακίου, τα οποία κοστίζουν συνολικά περίπου 370 εκατ. ευρώ, δεν θα χρειαζόταν τώρα να δοθούν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια στους πληγέντες.

Documento Newsletter