Δήλωση πίστης από Μητσοτάκη στα ιδιωτικά συμφέροντα της υγείας – Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για τη διαχείριση της πανδημίας

Δήλωση πίστης από Μητσοτάκη στα ιδιωτικά συμφέροντα της υγείας – Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για τη διαχείριση της πανδημίας

Ευκαιρία για μία αποσπασματική παρουσίαση της πραγματικότητας της πανδημίας, του θανατηφόρου απολογισμού της διετούς κυβερνητικής διαχείρισης και των διακηρύξεών του για τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία για τα ιδιωτικά συμφέροντα βρήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συμμετοχή του στο συνέδριο «Το σύστημα υγείας στη νέα εποχή», όπου αφού ωραιοποίησε τη διαχείριση της πανδημίας, χάραξε τον χάρτη της αποδόμησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που εκτείνεται στους σχεδιασμούς του για μία δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης.

Να κουνήσει το δάχτυλο στην αντιπολίτευση και τους πολίτες που επί δύο χρόνια ασκούν κριτική για την κυβερνητική ανεπάρκεια και την άρνηση να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία έσπευσε από τα πρώτα λεπτά της συμμετοχής του στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» ο πρωθυπουργός, όπου σε μία χαλαρή συζήτηση με δύο δημοσιογράφους είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την δική του πραγματικότητα στον χώρο της Υγείας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε από την αρχή στην αντιπολίτευση βάζοντας μπροστά γιατρούς και νοσηλευτές για να καλύψει τις δικές του αποφάσεις, χαρακτηρίζοντας την κριτική πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους λόγω Covid ως «εντελώς απαράδεκτη, άδικη για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έδωσαν και την ψυχή τους ακόμη στη μάχη με την πανδημία», συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι ψέμα».

Μάλιστα, δίχως να σταματήσει εκεί, προέταξε πως «ο απόλυτος δείκτης, είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Και βάσει αυτού του κριτηρίου, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι στην πατρίδα μας έχουμε τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη». Σημειώνεται πως συμπληρώνοντας το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου και αφού έχουν αρθεί σχεδόν όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε έναν συνολικό, δημόσιο απολογισμό της τραγικής διαχείρισης, με τον πρωθυπουργό να την παραπέμπει και πάλι στις καλένδες.

Αντί αυτού, συνέχισε την ωραιοποίηση της διαχείρισης, σημειώνοντας πως, «επιτύχαμε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού με την 3η δόση. Κανείς δεν περίμενε 80-83%, αλλά η ‘Επιχείρηση Ελευθερία’ αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Βεβαίως, η αντιπολίτευση μένει στην κριτική και την μόνιμη λύση που έχει για όλα: Προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις. Κι όμως, εμείς προσλάβαμε 2.300 γιατρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Επιπλέον, βρίσκεται εν εξελίξει η μεγαλύτερη προκήρυξη στο χώρο της Υγείας, για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών».

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν η στάση του απέναντι στη μόνη ερώτηση που μπορούσε να τον φέρει σε δύσκολη θέση, αναφορικά με το τι μπορεί να μην έκανε καλά η κυβέρνησή του. Αφού απέφυγε δύο φορές να απαντήσει, εν τέλει υποστήριξε πως η απάντηση στο «τι δεν κάναμε καλά» είναι πως «η πανδημία ανέδειξε τη μεγάλη ανισότητα του συστήματος υγείας. Μεταξύ κέντρου και περιφέρειας» καθώς και πως «ανέδειξε το γεγονός ότι έχουμε κενό στην πρωτοβάθμια υγεία». Χωρίς περιστροφές, χαρακτήρισε ως «ευκαιρία» την πανδημία για «να κάνουμε παρεμβάσεις στην υγεία και να μην αφήσουμε την κρίση και την τραγωδία της πανδημίας να πάει χαμένη», όπως ακριβώς τα περιέγραψε ακολούθως.

Πιστός στα ιδιωτικά συμφέροντα

«Πιστεύω σε ένα ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας το οποίο θα πρέπει να δουλέψει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» δήλωσε ορθά κοφτά σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ όπως ανέφερε, έχει ήδη χαράξει την πολιτική πλήρους αποδόμησης του ΕΣΥ ως διακηρυγμένο στόχο για την επόμενη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας.

«Πιστεύω ακράδαντα σε ένα εντελώς δημόσιο και ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ορθολογική αντιμετώπιση των παθογενειών βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης -και για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του» υπογράμμισε, ενώ ακόμα πιο ξεκάθαρα για τους στόχους του, τόνισε πως «το ΕΣΥ, το δημόσιο σύστημα υγείας, θα πρέπει να είναι πάντα ο κεντρικός πυλώνας. Όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να αξιολογούμε σωστά και να διορθώνουμε αποτελεσματικά τις παθογένειες».

«Είναι πραγματικά κρίμα και λυπηρό το γεγονός ότι δε μπορούμε πολιτικά να συμφωνήσουμε, τουλάχιστον με την αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον σε ορισμένες βασικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εμείς λέμε ότι δε χρειάζεται να κλείσει καμία μονάδα, αλλά μπορεί να αλλάξει η κατεύθυνσή της» υποστήριξε, δίχως να παραθέσει λεπτομέρειες που να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του, και στη συνέχεια επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση».

Εφεδρείες στην οικονομία, διαμαρτυρία για την κριτική

Πιστός στον προεκλογικό λόγο που έχει εδώ και καιρό, στέλνοντας παράλληλα διπλά μηνύματα περί εξάντλησης της τετραετίας, ο ίδιος ανέφερε πως «θέλω να πω και κάτι ακόμα: από τον Ιούλιο και μετά θα μπούμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης. Έχω δεσμευτεί ότι σε καμία περίπτωση ενώ βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας, δεν αποτελεί άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο με τους ίδιους ρυθμούς όπως το κάναμε μέχρι τώρα. Το κυβερνητικό έργο το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά πλούσιο». Επίσης, κάλεσε να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε «μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα».

Διαμαρτυρήθηκε ακολούθως για την «μηδενιστική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ», καταθέτοντας την… αγανάκτησή του με την κριτική που του ασκείται, με χαρακτηριστική την αναφορά πως «για ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη φταίει ο Μητσοτάκης. Το αν αυτό έχει ανταπόκριση στις δημοσκοπήσεις ας το κρίνουν οι ίδιοι αλλά πιστεύω ότι αυτό που αξίζει η χώρα σήμερα είναι μία προγραμματική σκληρή αντιπαράθεση πολιτική»

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως για την ακρίβεια ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε εμμέσως στην κριτική για την αδυναμία των μέτρων να καλύψουν την κρίση πως η κυβέρνησή του έχει υποχρέωση «να κρατάμε εφεδρείες», ενώ χαρκατήρισε την πλατφόρμα του Fuel Pass, των ισχνών επιδοτήσεων για τη βενζίνη, πως είναι «πολύ σημαντική παρέμβαση» που «διορθώνει αναδρομικά μια αδικία». Για τους δε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τις κοινωνικές αντιδράσεις για τις συνεχείς αυξήσεις, υποστήριξε πως από τον Ιούλιο, με το νέο σύστημα τιμολόγησης «οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί».

Documento Newsletter