Δικηγόρος Απέργης: Το Λιμενικό είχε υποχρέωση διάσωσης του πλοίου με βάση διεθνείς συμβάσεις – Να αναζητηθούν ευθύνες

Για «υποχρέωση διάσωσης » του πλοίου από την πλευρά του Λιμενικού, που απορρέει από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας κάνει λόγο στο documentonews.gr ο δικηγόρος με εξειδίκευση στο προσφυγικό δίκαιο, Σπύρος Απέργης με αφορμή την τραγωδία στην Πύλο. Επίσης ο κ. Απέργης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τυχόν ποινικές, πειθαρχικές αλλά και πολιτικές ευθύνες για το πολύνεκρο ναυάγιο.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Απέργης, «εφόσον το πλοίο βρισκόταν στο χώρο επιχειρησιακής ευθύνης της Ελλάδας για την έρευνα και τη διάσωση και αυτό δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά, το Λιμενικό έχει υποχρέωση διάσωσης του πλοίου, καθώς με βάση τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί φαίνεται ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με το αξιόπλοο του πλοίου και ισχυρή πιθανότητα να βυθιστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Απέργη, «το Λιμενικό είχε ειδοποιηθεί από το μεσημέρι της Τρίτης από τη Frontex και επομένως έπρεπε να είχε εφαρμόσει όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται για τη διάσωση και να σώσει τον κόσμο».

Επίσης ο κ. Απέργης επισημαίνει «ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες, πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου, όπως επίσης και πειθαρχικές ευθύνες, στο κατά πόσο τηρήθηκαν ή όχι οι διαδικασίες που προβλέπονται για τη διάσωση από το Λιμενικό». Εκτός όμως από την αναζήτηση πειθαρχικών ή ποινικών ευθυνών, ο κ. Απεργής υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί και η ύπαρξη τυχόν πολιτικών ευθυνών και ειδικότερα τι είδους πολιτικές εντολές είχαν δοθεί στο Λιμενικό.