Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: «Όχι» στη μεταβίβαση καταστημάτων κράτησης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Την αντίθεσή του σχετικά με τη μεταβίβαση όλων των καταστημάτων κράτησης, αλλά και του συνόλου των οικοπέδων που προορίζονταν για την ανέγερση φυλακών, από το Ταμείο Χρηματοδοτήσης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Υπ. Δικαιοσύνης) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκφράζει με καταγγελτική ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, στη συνεδρίασή του της 02/04/2021, εξέφρασε την αντίθεσή του στη μεταβίβαση από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (Υπ. Δικαιοσύνης) κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλων των καταστημάτων κράτησης, καθώς και το σύνολο των οικοπέδων που προορίζονταν για την ανέγερση φυλακών (Άρθρο 33 Ν. 4781/2021 ΦΕΚ 43/Α/23-3-2021).

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, πέραν των θεωρητικών ή άλλων ζητημάτων της αποψίλωσης των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με την αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική που από τον Ιούλιο του 2019 έχουν ήδη περιέλθει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στηρίζει την αντίθεσή του και στο γεγονός ότι με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. ως τακτικών μελών και τριών Δικηγόρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά εξασφαλίζεται πιο αποτελεσματικά ο κοινωνικός έλεγχος των φυλακών. Με τον τρόπο αυτό υιοθετείται η βέλτιστη πρακτική των οδηγιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Κράτη-Μέλη, σύμφωνα με τις οποίες οι παραπάνω αρμοδιότητες (αντεγκληματικών πολιτικών και σωφρονισμού) αποτελούν συστατικό στοιχείο της Διοίκησης της Δικαιοσύνης (recommendation Rec (2006)2 του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ).

Ως εκ των ανωτέρω καλούμε την Πολιτεία να επανεξετάσει το ζήτημα και να αναθεωρήσει τόσο τη συγκεκριμένη απόφασή της για την μεταβίβαση των καταστημάτων κράτησης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και την ευρύτερη επιλογή της αναφορικά με την υπαγωγή της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ζητούμε να ενισχύσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εκ του θεσμικού του ρόλου είναι το μόνο αρμόδιο να φέρει τις αρμοδιότητες αυτές, παρέχοντας όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα.