Δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Βίαιη προσαγωγή της εξαφανισμένης μάρτυρα – κλειδί Κ. Πολύζου διέταξε το δικαστήριο

Δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Βίαιη προσαγωγή της εξαφανισμένης μάρτυρα – κλειδί Κ. Πολύζου διέταξε το δικαστήριο

Με την κατάθεση τριών μαρτύρων κατηγορίας και δύο υπεράσπισης συνεχίστηκε σήμερα 9 Ιανουρίου 2023, στο τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη που διεξάγεται μετά από μήνυση που έχει καταθέσει η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη και του δημοσιογράφου του Documento Βασίλη Ανδριανόπουλου για δημοσίευμα που αφορούσε τη διοργάνωση συνεδρίου από την εταιρία της Mindwork Solutions, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και φαρμακευτικές εταιρίες, με απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή της μάρτυρα κατηγορητηρίου Κατερίνας Πολύζου, η οποία έχει αρνηθεί μέχρι ώρας να εμφανιστεί ώστε να καταθέσει.

«Δεν ξέρω γιατί κλήθηκα για κατάθεση»

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, κλήθηκε να καταθέσει η κυρία Παναγιώτη Λέκκα, στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Όταν η υπεράσπιση των δημοσιογράφων του Documento της επέδειξε τη σύμβαση μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και Mindwork, η κυρία Λέκκα παρατήρησε την υπογραφή της πρώην γενικής γραμματέως δημόσιας υγείας, Χριστίνας Παπανικολάου, καθώς και ότι δεν υπήρχαν μονογραφές από τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας, δηλαδή από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Η ίδια τόνισε ότι, δεδομένου ότι υπήρχε υπογραφή της γενικής γραμματέως δημόσιας υγείας, με την επίδικη υπόθεση είχαν ασχοληθεί τα πολιτικά στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Η ίδια μάρτυρας υποστήριξε ότι, μετά τη μήνυση της Λίνας Νικολοπούλου στους Κώστα Βαξεβάνη και Βασίλη Ανδριανόπουλο, εκλήθη για κατάθεση από την πταισματοδίκη που είχε αναλάβει την προκαταρκτική διαδικασία. Είπε ωστόσο, ότι την έστειλε να καταθέσει ο προϊστάμενός της στο υπουργείο Υγείας (τον οποίο κατονόμασε) και μάλιστα διερωτήθηκε γιατί έπρεπε να καταθέσει εκείνη. Η ίδια πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας δεν πραγματοποιούσε οικονομικούς ελέγχους στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα χρήματα τα οποία δίνονταν.

Αποκαλύψεις για την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου

Σειρά πήρε η μάρτυρας η Αθήνα Τριανταφυλλίδη, η οποία είναι διευθύντρια πληροφορικής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Η κυρία Τριανταφυλλίδη ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου που διοργάνωσε η εταιρεία της Λίνας Νικολοπούλου. Η ίδια παραδέχθηκε αυτό το οποίο είχε καταστεί σαφές και σε προηγούμενη δικάσιμο: ότι δηλαδή η οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο συστήθηκε πολλούς μήνες πριν αυτό γίνει, αλλά συμπτωματικά μετά από ταξίδι της Λίνας Νικολοπούλου, της μάρτυρα Αθηνάς Τριανταφυλλίδη και της πρώην γενικής γραμματέως δημόσιας υγείας, Χριστίνας Παπανικολάου στη Βοστόνη το φθινόπωρο του 2013. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι η μάρτυρας δεν θυμόταν αν στην εν λόγω επιτροπή συμμετείχε ως μέλος κάποιο στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τελευταία, κατέθεσε η μάρτυρας – φίλη της Λίνας Νικολοπούλου Κυριακή – Έρση Κλημεντίδου, η οποία δήλωσε αρχικά την πεποίθησή της πως όσα γράφονται στο επίδικο δημοσίευμα είναι συκοφαντικά. Η μάρτυρας ωστόσο, όπως αποδείχθηκε κατόπιν σχετικής ερώτησης της προέδρου της έδρας δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για την ουσία της υπόθεσης. «Η κυρία Νικολοπούλου, είναι εδώ για να υποστηρίξει την κατηγορία. Σκοπός είναι να μιλήσουμε για τα πραγματικά περιστατικά και όχι για το ήθος της» σχολίασε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της έδρας.

Έκθετη η Λίνα Νικολοπούλου – Στουρνάρα

Κατά τα λοιπά, η μάρτυρας παραδέχθηκε κατόπιν ερώτησης που της τέθηκε ότι η Λίνα Νικολοπούλου, εργαζόταν με την ιδιότητα της επιστημονικής διευθύντριας σε εταιρεία του Κυριάκου Γριβέα ο οποίος είχε διωχθεί για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως αναφέρεται στο επίδικο δημοσίευμα του Documento. Η παραδοχή αυτή από την πλευρά της μάρτυρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, η κυρία Λίνα Νικολοπούλου είχε αρνηθεί ότι εργαζόταν για λογαριασμό της εταιρίας C&C του Κυριάκου Γριβέα. Τότε βέβαια, χάρη στην επιμονή των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο δημοσιογράφων, Γιάννη Μαντζουράνη, Βαγγέλη Γεωργακόπουλου και Γιώργου Αθανασάκη, η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα είχε υποχρεωθεί να απαντήσει ότι είχε πράγματι εργαστεί, όχι όμως στη C&C του Κυριάκου Γριβέα, αλλά σε κάποια εταιρεία του συγκεκριμένου ομίλου. Συνεχίζοντας την κατάθεσή της κατά τη σημερινή δικάσιμο, η μάρτυρας, απάντησε σε ερώτηση των συνηγόρων του Κώστα Βαξεβάνη και του Βασίλη Ανδριανόπουλου, ότι τότε που η Λίνα Νικολοπούλου εργαζόταν στον όμιλο Γριβέα, δεν διοργάνωνε η ίδια συνέδρια, αλλά πράγματι διοργάνωναν συνέδρια τα περιοδικά τα οποία διεύθυνε.

Μιλώντας για τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετείχε και προσέδιδε κύρος στα συνέδρια που διοργάνωνε η σύζυγός του, η μάρτυρας κατηγορίας, είπε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έγινε ευρύτερα γνωστός μετά το 2010. Τότε ο Κώστας Βαξεβάνης, της επεσήμανε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στη δημόσια σφαίρα από το 1986, αφού εκτός από καθηγητής πανεπιστημίου, έχει χρηματίσει από την εποχή εκείνη, σύμβουλος του Γιάννου Παπαντωνίου, διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, αλλά βέβαια και διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, ρώτησε παράλληλα τη μάρτυρα, αν γνωρίζει ότι η εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων της φίλης της, (η μάρτυρας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι γνωρίζει και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Λίνα Νικολοπούλου από το 1977), διαθέτει ένα σημαντικό ποσό για να κάνει λόμπινγκ στην Ευρώπη. Η κυρία Κλημεντίδου, δεν γνώριζε.

Βίαιη προσαγωγή μάρτυρα αποφάσισε το δικαστήριο

Η πλευρά Βαξεβάνη – Ανδριανόπουλου, ζήτησε πριν από τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας, να προσαχθεί βιαίως η μάρτυρας κατηγορητηρίου Κατερίνα Πολύζου (κατηγορούμενη αυτή την περίοδο για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ), η οποία αρνείται να προσέλθει προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για την υπόθεση. Το δικαστήριο κατόπιν και σχετικής εισήγησης του εισαγγελέα της έδρας έκανε δεκτό το αίτημα, και διέκοψε για τις 6 Φεβρουαρίου. Οι δικαστές ωστόσο αρνήθηκαν το αίτημα της υπεράσπισης του εκδότη και του δημοσιογράφου του Documento, να κληθεί ως μάρτυρας η πρώην γενική γραμματέας δημόσιας υγείας Χριστίνα Παπανικολάου

Documento Newsletter