Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: «Ξετίναξαν» το κατηγορητήριο οι συνήγοροι του Κώστα Βαξεβάνη στις αγορεύσεις τους

Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: «Ξετίναξαν» το κατηγορητήριο οι συνήγοροι του Κώστα Βαξεβάνη στις αγορεύσεις τους

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννη Μαντζουράνη και Γιάννη Απατσίδη ξεκίνησε η σημερινή διαδικασία στην πολύκροτη δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του δημοσιογράφου ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Δείτε επίσης: Πρόταση – καταπέλτης: Αθώωση Βαξεβάνη και διερεύνηση αδικημάτων Αθανασίου προτείνει η εισαγγελέας

Η πολυαναμενόμενη απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα θα έρθει μετά την υποδειγματική για την ελευθερία του Τύπου η εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας Πετρουλάκη, η οποία πρότεινε την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη από όλες τις κατηγορίες συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε εισαγγελική διερεύνηση για τα παρανόμως κτηθέντα από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης έγγραφα, που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Μετά το τέλος των αγορεύσεων το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του να μην διαχωριστεί η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης σε σχέση με τον Χαρ. Αθανασίου και τους συνεργάτες του, γεγονός που οδήγησε την Εισαγγελέα σε νέα αθωωτική πρόταση του Κώστα Βαξεβάνη, καθώς στη χθεσινή διαδικασία είχε επιφυλαχθεί μέχρι να αποφασίσει επί της φύσης της κατηγορίας το δικαστήριο.

Γιάννης Απατσίδης: Προκλητικός ο Αθανασίου απέναντι στον Βαξεβάνη

Στην αγόρευσή του, ο Γιάννης Απατσίδης τόνισε ότι ο Κώστας Βαξεβάνης τίμησε με τα δημοσιεύματά του την αμεροληψία, ενώ επεσήμανε τη μακρά διαδρομή του στην ερευνητική δημοσιογραφία και τις διεθνείς βραβεύσεις του για πολλές διεισδυτικές και αληθείς αποκαλύψεις που έχει κάνει στο παρελθόν.

Υπενθύμισε δε ότι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 55 αρχειοθετήσεις υποθέσεων που έχουν στραφεί από ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου κατά του Κώστα Βαξεβάνη, καθώς στην αποδεικτική διαδικασία έχει αποδειχτεί ότι πάντα τα δημοσιεύματα ήταν αληθή.

Όσα αναφέρονται στα δύο τεύχη που ελέγχονται αποδείχτηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας απολύτως αληθή. Αν το δικαστήριό σας καταλήξει ότι είναι αληθή, τότε πρέπει να αποφανθεί υπέρ της αθωώτητας του δημοσιογράφου», τόνισε ο κ. Απατσίδης, σημειώνοντας το πόσο ξεκάθαρο είναι το δημόσιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περίπτωση του εγκαλούντος, Χαρ. Αθανασίου, λόγω της θέσης του ως υπουργού Δικαιοσύνης.

Σε σχέση με την υπόθεση Αβατάγγελου και το δημοσίευμα της εφημερίδας που κατέγραφε καταγγελία σύμφωνα με την οποία στενοί συνεργάτες του Χαρ. Αθανασίου είχαν ζητήσει να χρηματιστούν προκειμένου να παρέμβουν σε δίκη, ο κ. Απατσίδης σημείωσε: «Αν το δικαστήριό σας κρίνει ότι το ερώτημα δεν είναι αν πράγματι ζητήθηκαν τα χρήματα, αλλά το αν υπήρξε η ένορκη κατάθεση που κατήγγειλε μια απόπειρα χρηματισμου, τότε θα πρέπει να κρίνει το δημοσίευμα ως αληθές, καθώς αυτό ακριβώς ήταν που ανέφερε και δεν λάμβανε θέση ως προς την αλήθεια της καταγγελίας».

Επεσήμανε δε το γεγονός ότι ο κ. Αθανασίου επέδειξε «προκλητικότητα απέναντι στον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια της δίκης καθώς επέλεγε να κάθεται στα έδρανα των δικηγόρων, ενώ συνεχώς παρενέβαινε και ζητούσε ανακλητικές αποφάσεις με μη δικονομικό τρόπο».

Ο κ. Απατσίδης μίλησε αναλυτικά για τα emails που είχε ανταλλάξει ο ίδιος με το υπουργείο Δικαιοσύνης, και τα οποία απέκτησε παρανόμως ο κ. Αθανασίου και κατέθεσε στο δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας ζήτησε να διαβιβαστούν στον εισαγγελέα τα παρανόμως κτηθέντα από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης έγγραφα, που κατέθεσε στο δικαστήριο και αφορούσαν μεταξύ άλλων και αλληλογραφία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον δικηγόρο του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννη Απατσίδη, αλλά και άλλα υπηρεσιακά έγγραφα.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του νόμου για το Πόθεν Έσχες, ο Γιάννης Απατσίδης τόνισε ότι στην μήνυσή του είπε ψέματα όχι μόνο για την πρόθεση της κρυπτοαμνηστίας που είχε, αλλά ακόμη και για το αν προχώρησε στην ίδια την αλλαγή.

Κατήγγειλε δε «παρασκηνιακές κινήσεις» του κ. Αθανασίου, οι οποίες προκύπτουν μέσα από τη δικογραφία.

Αναφορικά με το θέμα της απονομής χαρίτων, ο Γιάννης Απατσίδης τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιος εισάγει μήνυση εναντίον δημοσιογράφου επειδή απλώς εξέφρασε άποψη, έθεσε ερωτήματα, έβγαλε συμπεράσματα και άφησε τους αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους, σε σχέση με το αν οι χάρες που απονεμήθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης ήταν δίκαιες ή όχι. «Και αντί να υπερασπιστεί την επιλογή του να δώσει τις συγκεκριμένες χάρες, έχοντας το θάρρος των επιλογών του, ο κ. Αθανασίου έσπευσε να εξηγήσει ποιος άλλος συμμετέχει στις σχετικές αποφάσεις», είπε ο κ. Απατσίδης, ενώ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι περιπτώσεις που ανέφεραν τα δημοσιεύματα ήταν αληθείς.

Υπενθυμίζεται ότι η αρθρογραφία του Documento αφορούσε απονομή χάριτος σε δύο καταδικασμένους για εμπόριο ναρκωτικών επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου. Τα δύο αυτά πρόσωπα είχαν απασχολήσει μάλιστα και για απόπειρες δραπέτευσης από τις φυλακές.

Στην αγόρευσή του επεσήμανε τη διακριτική μεταχείριση που υπήρξε για αυτές τις δύο περιπτώσεις, συγκρίνοντάς τες μάλιστα με άλλες περιπτώσεις κατηγορουμένων για διακίνηση πολύ μικρότερων ποσοτήτων ναρκωτικών ακόμη και χαμηλότερης «εμπορικής» αξίας.

«Αν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ δινόταν χάρη σε εμπόρους ναρκωτικών που είχαν επιχειρήσει να διαφύγουν, δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις από τη ΝΔ;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Απατσίδης. Επανέλαβε μάλιστα τη θέση της εισαγγελέως που είπε στην χθεσινή πρόταση ότι δεν υπάρχει λόγος να «στρογγυλεύεται» ο δημοσιογραφικός λόγος όταν πρόκειται για τέτοιες περιπτώσεις. Παράλληλα, υπερασπίστηκε όχι μόνο την ουσία, αλλά και τον αιχμηρό λόγο του άρθρου καθώς «ναι, μας χτυπάει άσχημα να βλέπουμε να δίνεται χάρη σε τέτοιους ανθρώπους που έχουν εμπορευθεί τέτοιες ποσότητες ναρκωτικών. Μπορούμε να κρίνουμε τις αποφάσεις. Θα έπρεπε ο ίδιος ο κ. Αθανασίου να απολογηθεί για αυτή την πράξη του και να πει ότι ήταν λάθος του, αλλά και να εξηγήσει γιατί το έκανε. Αντιθέτως έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στον ΠτΔ», τόνισε.

«Το γεγονός ότι ο κ. Αθανασίου έχει το θράσος να επιθυμεί να υφαρπάξει μια καταδικαστική απόφαση κατά ενός δημοσιογράφου που αποκάλυψε τη φύση των χαρών που απένειμε ο υπουργός Δικαιοσύνης και να υποστηρίξει ότι καλώς έπραξε επειδή την ευθύνη της απονομής χάριτος την έχει ο ΠτΔ, θα πρέπει να κριθεί αναλόγως από το δικαστήριό σας», τόνισε στην αγόρευσή του ο Γιάννης Απατσίδης.

Επανερχόμενος στο θέμα Αβατάγγελου, ο δικηγόρος του Κώστα Βαξεβάνη με έναν νομικό συλλογισμό τόνισε ότι ο ίδιος παραμένει στο απυρόβλητο παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει ενόρκως ότι τού ζητήθηκαν 800.000 ευρώ από συνεργάτες του Χαρ. Αθανασίου, ενώ ο πρώην υπουργός στρέφεται δικαστικά κατά του δημοσιογράφου που αποκάλυψε την καταγγελία, την ίδια ώρα που δεν το κάνουν ούτε οι ίδιοι οι θιγόμενοι συνεργάτες του. Εξήγησε δε ότι ούτε σκοπός εξύβρισης δεν υπάρχει, ούτε βεβαίως συκοφαντική ή απλή δυσφήμιση, καθώς το δημοσίευμα απέβλεπε αποκλειστικά στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και στην κίνηση των δικαστικών αρχών που διερευνούν τέτοιες υποθέσεις στην ουσία τους.

«Εδώ κρίνεται η υπόληψη και το επάγγελμα του κατηγορούμενου», κατέληξε ο Γιάννης Απατσίδης, ζητώντας από το δικαστήριο να μην υποκύψει σε οποιαδήποτε περιρέουσα ατμόσφαιρα.

Γιάννης Μαντζουράνης: «Στην Ελλάδα υπάρχουν οι “ανέγγιχτοι” από την ελληνική Δικαιοσύνη»

Με τη φράση ότι «είναι υποτιμητικό ο κ. Αθανασίου που έφτασε στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, υπουργός, βουλευτής, να υποστηρίζει ότι έκανε κάτι εκ παραδρομής και να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του», ξεκίνησε την ιδιαίτερα φορτισμένη αγόρευσή του ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, αναφερόμενος στο θέμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έλαβε ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Χαρ. Αθανασίου.

«Είναι δυνατόν η “εκ παραδρομής” απαλειφθείσα διάταξη που δεν “μεταφέρθηκε” στον νέο νόμο, να έχει μια σελίδα αιτιολογική έκθεση στην εισήγησή του;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Μαντζουράνης για να απαντήσει στο ρητορικό του ερώτημα ότι «υπάρχει συνειδητή επιλογή απαλοιφής μιας διάταξης».

Σε σχέση με την υπόθεση Αβατάγγελου ο Γιάννης Μαντζουράνης τόνισε γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες ακόμη και για λογαριασμούς στους οποίους βρέθηκαν χρήματα, ωστόσο δεν τις αποκάλυψε στο δικαστήριο, ενώ διάβασε τμήματα της κατάθεσης του Αβατάγγελου που τελικά αποκάλυψε ο Κώστας Βαξεβάνης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος έχει υποχρέωση να προστατέψει την πηγή μέσα από την οποία περιήλθε στα χέρια του.

«Έχουν περάσει έξι χρόνια από τη δημοσίευση της κατάθεσης από τον Βαξεβάνη, όμως ακόμη, κανένας από αυτούς δεν έχει κινηθεί νομικά εναντίον του “συκοφάντη” που κατέθετε ενόρκως ότι “τα παίρνουν”, αλλά ζούμε τον παραλογισμό να είναι υπόδικος ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε αποσπάσματα αυτής της κατάθεσης. Ακόμη το αναλογίζονται οι ενδιαφερόμενοι;», αναρωτήθηκε αιχμηρά ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης επεσήμανε επίσης στο Δικαστήριο τη σχετική απόφαση που είχε εκδοθεί τον Δεκέβριο του 2022 από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για τη δημοσίευση της κατάθεσης Αβατάγγελου και η οποία είχε αθωώσει αμετάκλητα τον δημοσιογράφο.

«Όσα δημοσιεύτηκαν για την υπόθεση Αβατάγγελου ήταν απολύτως αληθή», κατέληξε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν οι “ανέγγιχτοι”. Η δικογραφία αυτή δεν έχει κλείσει, δεν έχει αρχειοθετηθεί, δεν έχει αγγιχτεί και σας το υπογράφω ότι έτσι θα παραμείνει. Ο λόγος είναι ότι περιλαμβάνει πρόσωπα “ανέγγιχτα”. Στην Αμερική ακόμη και ο Τραμπ πάει στο δικαστήριο. Στη Γαλλία ο Σαρκοζί κυκλοφορεί με “βραχιολάκι”. Αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν οι “ανέγγιχτοι” και αυτό ίσως προξενεί εντύπωση σε νεότερους δικηγόρους αλλά σε εμένα δεν προκαλεί καμία. Τέτοιες υποθέσεις ήταν το Βατοπέδι, η Siemens, οι παρακολουθήσεις και τόσες άλλες. Η υπόθεση Αβατάγγελου είναι μια ακόμη τέτοια», τόνισε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Αναφερόμενος στο θέμα της απονομής χαρίτων, ο κ. Μαντζουράνης σημείωσε ότι υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο «αφέτης» της διαδικασίας, καθώς εισηγείται στον ΠτΔ την απονομή ακόμη και αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των Χαρίτων. Επίσης, μετά την εισήγηση, έχει την αρμοδιότητα προσυπογραφής, δηλαδή είναι διπλής επικύρωσης ο ρόλος του υπουργού Δικαιοσύνης. «Ό,τι και να θέλει ο ΠτΔ, που να χτυπιέται κάτω, αν ο υπουργός δεν θέλει να δώσει χάρη σε κάποιον, δεν θα προσυπογράψει και η χάρη δε θα δοθεί. Συνεπώς μπορεί να καταστεί το “κωλύον όργανο” σε οποιαδήποτε απονομή χάριτος με την οποία ο ίδιος δεν συμφωνεί», εξήγησε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

«Όλα όσα δημοσίευσε, αποδείχτηκε από έγγραφα, ότι είναι αληθή. Ότι ο Βαξεβάνης είχε υποχρέωση να τα δημοσιεύσει καθώς ήταν θέματα δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου θα πρέπει να τον κηρύξετε αθώο δεχόμενοι την εισαγγελική πρόταση», κατέληξε ο κ. Μαντζουράνης.

Documento Newsletter