Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: Με «σύμμαχο» την οικονομική εισαγγελία, ο πρώην υπουργός παλεύει για αλλαγή έδρας

Ένα νέο δικαστικό σκάνδαλο συντελείται στο περιθώριο της δίκης του Κώστα Βαξεβάνη, μετά από μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, δικάζεται μεταξύ άλλων, επειδή δημοσιοποίησε στοιχεία κατάθεσης του εμπλεκόμενου σε υπόθεση εξοπλιστικών Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ο οποίος είχε καταγγείλει ο τότε δικηγόρος του, είχε ζητήσει ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό ώστε να χρηματίσει συνεργάτες του Χαράλαμπου Αθανασίου προκειμένου να βοηθήσουν στην αποφυλάκισή του.

Αν και το δικαστήριο έχει ζητήσει από καιρό να προσκομιστεί η εν λόγω κομβική για την έκβαση της δίκης κατάθεση, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, δηλαδή η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, δεν την έχουν παραδώσει, τελώντας, όπως τόνισε και ο συνήγορος του δημοσιογράφου Γιάννης Μαντζουράνης, τουλάχιστον το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Παράλληλα, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές δεν έχουν εντοπίσει δύο κρίσιμους μάρτυρες, για τους οποίους έχει διαταχθεί να προσαχθούν βιαίως. Ο ένας εξ αυτών είναι ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος και ο δεύτερος, ο δικηγόρος Ασημάκης Ασημακόπουλος, ο οποίος ως συνήγορος του πρώτου, είχε λάβει από τον ίδιο χρήματα, τα οποία υπεξαίρεσε.

Η πλευρά του Χαράλαμπου Αθανασίου και προσωπικά ο πρώην υπουργός ο οποίος αν και είναι απλώς μάρτυρας παρεμβαίνει διαρκώς στη διαδικασία, ζήτησε να αναβληθεί η δίκη. Σκοπός αυτού του αιτήματος είναι ασφαλώς να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή με διαφορετική σύνθεση. Στο άκουσμα του αιτήματος αυτού, ο Κώστας Βαξεβάνης παρενέβη και σημείωσε ότι ο κατήγορός του, δεν επιθυμεί την παρούσα σύνθεση, η οποία πράγματι από την αρχή της διαδικασίας, τον έχει θέσει προ των ευθυνών του, θέτοντας καίρια ερωτήματα.

Διαβάστε σχετικά: Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: Θυμήθηκε στη δεύτερη μέρα να ζητήσει αναβολή ο πρώην υπουργός

«Ο κ. Αθανασίου προσπαθεί να πάρει αναβολή»

Η πλευρά του εκδότη του Documento, ζήτησε τη διακοπή της δίκης, ώστε να προσκομιστούν τα έγγραφα που ζητούνται και τα οποία για άγνωστους άλλα πάντως περίεργους λόγους, δεν έχει αποστείλει η αρμόδια Εισαγγελία. «Η οικονομική Εισαγγελία, οφείλει να υπακούει στα δικαστήρια. Δεν είναι Βατικανό. Δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Είναι τμήμα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οφείλει να αποστείλει το έγγραφο που έχει ήδη ζητηθεί», σχολίασε αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Παράλληλα επαναλήφθηκε το αίτημα να προσαχθούν βιαίως οι δύο ουσιαστικοί μάρτυρες, τους οποίους όπως τόνισε ο Γιάννης Μαντζουράκης για λογαριασμό της υπεράσπισης, οι αρχές δεν έχουν καν αναζητήσει.

«Ο κύριος Αθανασίου κάνει διαρκώς προσπάθεια να αναβληθεί η δίκη. Δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις της έδρας, δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις της εισαγγελέως κι έτσι μετά από κάθε πρότασή του, ζητάει αναβολή», σχολίασε ο Κώστας Βαξεβάνης. «Δεν γίνεται κάποιες αρχές να παίζουν καθυστερήσεις για να πάρουν εκείνοι που θέλουν αναβολή. Υπάρχει ένα παιχνίδι αυτή τη στιγμή από τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες μπορούν σε λίγα λεπτά να βρουν το έγγραφο που ζητείται, αλλά δεν το κάνουν. Παίζουν το παιχνίδι του κυρίου Αθανασίου. Μην υποκύψετε στην προσπάθεια αναβολής της δίκης επειδή δεν αρέσετε στον κύριο Αθανασίου» συμπλήρωσε.

Η πλευρά του Κώστα Βαξεβάνη, ζήτησε επιπλέον, να κληθούν ως μάρτυρες οι εισαγγελείς στους οποίους είχε καταθέσει ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, δηλαδή η Ελ. Τουλουπάκη, ο Χ. Τζούρας και ο Γ. Μανώλης. Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να απορρίψει το αίτημα Αθανασίου για αναβολή, κι έτσι συνεχίστηκε η κατάθεση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

Διαβάστε σχετικά: Αντιφάσεις Αθανασίου στην πρώτη μέρα της δίκης με Βαξεβάνη – Πώς τον στρίμωξε η εισαγγελέας της έδρας

Συνεχίστηκε η κατάθεση Αθανασίου

Πρώτος έθεσε ερωτήματα στον κύριο Αθανασίου, ο ένας εκ των τριών συνηγόρων του εκδότη του Ντοκουμέντο, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος. Ο ποινικολόγος, αναφέρθηκε αρχικά στο σκέλος του κατηγορητηρίου που αφορά το δημοσίευμα του Documento για την αλλαγή επί υπουργίας Αθανασίου στον ποινικό κώδικα, η οποία κατά τον Άρειο Πάγο, ήταν αντισυνταγματική, αφού αμνήστευε καταχραστές του Δημοσίου. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, σχολίασε σχετικά ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, δεν είναι σωστή.

«Όταν ο Άρειος Πάγος λέει ομόφωνα ότι υπάρχει συγκεκαλυμένη αμνηστία, ποια είναι η συκοφαντία;» επανήλθε ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, με τον πρώην υπουργό να απαντάει ότι ο Κώστας Βαξεβάνης τον κατηγόρησε ότι επίτηδες άλλαξε τον νόμο για να ευνοήσει συγκεκριμένα πρόσωπα. «Η φράση συγκεκαλυμένη αμνηστία, δεν σας παραπέμπει σε αμνήστευση εγκληματιών;» ρώτησε ο συνήγορος υπεράσπισης. «Όχι» απάντησε ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής. Η πλευρά του Κώστα Βαξεβάνη, υπενθύμισε πάντως ότι υπήρχε καταδικασμένος καταχραστής του Δημοσίου, ο οποίος κατέθεσε την εποχή εκείνη αίτημα αποφυλάκισης, με βάση τον νέο νόμο Αθανασίου, το οποίο απορρίφθηκε επειδή κρίθηκε ότι πράγματι ότι ο νόμος αμνηστεύει τους καταδικασθέντες. Ο πρώην υπουργός, εκνευρισμένος ων, στράφηκε προς τον συνήγορο υπεράσπισης, λέγοντάς του ότι δεν θα απαντάει δεύτερη φορά σε καμία ερώτηση.

Αναφορικά με τις χάρες τις οποίες υπέγραψε, και στις οποίες αναφέρεται αναλυτικά άλλο δημοσίευμα του Ντοκουμέντο, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, είπε ότι καλώς έπραξε. Μάλιστα ο πρώην υπουργός έκανε και παρατηρήσεις επί της δημοσιογραφικής έρευνας, λέγοντας ότι το 2017 που έγινε το εν λόγω δημοσίευμα, είχε πάψει πια να είναι υπουργός. Ασφαλώς το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είχε δημοσιοποιηθεί και στο περιοδικό Hot Doc από το 2014 και επαναλήφθηκε τρία χρόνια μετά στο Documento στο πλαισιο νέας έρευνας για τα έργα και τις ημέρες του κυρίου Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τις χάρες δίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράφει αυτό το οποίο του προτείνει ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης», σχολίασε ο πρόεδρος της έδρας. «Θα έπρεπε να ανατρέξει ο δημοσιογράφος στη νομολογία» αντέτεινε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, με τον πρόεδρο να ανταπαντά ότι είναι δημοσιογράφος και όχι νομικός. Πάντως ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος υπενθύμισε ότι ένας από τους καταδικασμένους -και μάλιστα για εμπόριο ναρκωτικών- ο οποίος έλαβε χάρη, είχε δραπετεύσει και συλληφθεί εκ νέου στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, ο κύριος Αθανασίου είχε προτείνει τη μείωση της ποινής του, με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί υπό όρους.

«Δεν απαντώ, τελειώσαμε!»

Ο υπουργός, ερωτηθείς αμέσως μετά, για την καταγγελία Αβατάγγελου, είπε επί λέξει «δεν απαντώγια την υπόθεση αυτή, αν δεν αποδείξει ο κατηγορούμενος ότι υπάρχει η κατάθεση». «Τελειώσαμε» πρόσθεσε και επανέλαβε εμφατικά «δεν απαντώ».

Τελικά το δικαστήριο διέκοψε, για τις 22 Φεβρουαρίου 2023.