Καταπέλτης ήταν κατά την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, τινάζοντας στον αέρα όλο το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του μετά από μήνυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, επειδή o κ. Βαξεβάνης έκανε απλά τη δουλειά του ως δημοσιογράφος αποκαλύπτοντας τα έργα και τις ημέρες του Αθανασίου στη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο δημοσιογράφος ξεκίνησε την απολογία του αναφερόμενος στην ιδιότητα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και νυν βουλευτή της ΝΔ καθώς επίσης και στο τι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για την ελευθερία του Τύπου και την κριτική σε πολιτικά πρόσωπα. Ειδικότερα το πόσο ανεκτικά υποχρεούνται να είναι τα πολιτικά πρόσωπα στην δημοσιογραφική κριτική, όπως προκύπτει από πλήθος αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που στην Ελλάδα τα πολιτικά πρόσωπα αγνοούν προκλητικά.
«Ο κ. Αθανασίου είναι πολιτικό πρόσωπο και πρώην ανώτατος δικαστής. Με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ θα πρέπει να δεχτεί όχι μόνο τα προνόμια που του δίνει η ιδιότητά του, αλλά και το άλλο κομμάτι: Αυτό της κριτικής από το δημοσιογράφο» τόνισε ο Κ. Βαξεβάνης και συνέχισε: «Έγινε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ο κ. Αθανασίου ως ένα στοχοποιημένο θύμα εξαιτίας των δημοσιευμάτων του Documento. Ο ίδιος όμως πουθενά δεν έκανε την παραδοχή ότι είναι ένα πολιτικό πρόσωπο και επομένως λόγω και της ιδιότητάς του θα πρέπει να απαντά σε οποιαδήποτε κριτική».
Στη συνέχεια ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε σε μία σειρά από δημοσιεύματα σχετικά με τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Όπως για παράδειγμα η αποκάλυψη του Hot Doc το 2014 ότι ο κ. Αθανασίου δεν είχε δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά της οικίας διαμονής του στην Αττική από την οποία είχε αποκρύψει προ ετών281 τ.μ. Κάτι που στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης διόρθωσε σε επόμενη δήλωση «πόθεν έσχες».
Επίσης ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε στη σχέση που είχε ο κ. Αθανασίου με τον πρώην ισχυρό άνδρα του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη, κάτι που είχε επιβεβαιώσει με κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο Ανδρέας Μαρτίνης. Ειδικότερα ο Κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε σε επιστολή πρώην μέλους της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού προς τον τότε πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά στην οποία είχε καταγγείλει ευθύτατες παρεμβάσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου στη Δικαιοσύνη υπέρ του Μαρτίνη, με τον οποίο η καταγγέλλουσα είχε παλιότερα αντιδικία. Η συγκεκριμένη επιστολή είχε λάβει δημοσιότητα κατά το παρελθόν σε διάφορα ΜΜΕ, τα οποία επικαλέστηκε κατά την απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης.
Στη συνέχεια ο Βαξεβάνης αναφέρθηκε σε τροπολογία που είχε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο κ. Αθανασίου με την οποία επιχείρησε να απαλλάξει τις ναυτιλιακές εταιρείας και τις offshore από τη δήλωση πόθεν έσχες, με την τροπολογία να πέφτει έπειτα από τις αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και σε τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα με τις οποίες οδηγήθηκαν σε αμνηστία ουκ ολίγοι καταχραστές.
«Από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνης επί Χαράλαμπου Αθανασίου φαινόταν ότι ήταν σε μια ρότα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων» τόνισε κατά την απολογία του Κ. Βαξεβάνης και συμπλήρωσε: «Ως δημοσιογράφος έχω δικαίωμα στην αξιολογική κρίση. Όταν ένας υπουργός κάνει διαρκώς λάθη κατά συρροή και εξαιτίας αυτών κάποιοι εξυπηρετούνται , έχω δικαίωμα να πω εδώ τώρα τι γίνεται; Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να γράφει και να βγάζει κάποιο συμπέρασμα. Όταν διαβάζετε ένα δημοσίευμα που έχει αιχμές καταλήγετε σε πολλά συμπεράσματα».
Για το δημοσίευμα με την κατάθεση Αβατάγγελου
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο δημοσίευμα το οποίο περιείχε την κατάθεση του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών Αλέξανδρου Αβατάγγελου, ο οποίος είχε καταγγέλλει ενόρκως στις εισαγγελικές αρχές ότι συνεργάτες του Χαράλαμπου Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης φέρονται να ζήτησαν να χρηματιστούν προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποφυλάκισή του, όπως του είχε μεταφέρει ο καθηγητής της Νομικής Χαραλαμπάκης.
Όπως ανέφερε ο Κ. Βαξεβάνης, το δημοσίευμα αναφερόταν στην κατάθεση του Αβατάγγελου ενώπιον της Εισαγγελίας και όσα ισχυρίστηκε ότι του είχε μεταφέρει ο κ. Χαραλαμπάκης όταν ο ίδιος είχε προφυλακιστεί για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.
«Καταρχήν να πω ότι το δημοσίευμα δεν αφορά άμεσα τον κ. Αθανασίου. Δεν είπε κανένας ότι ο κ. Αθανασίου πήρε λεφτά ή ότι ο ίδιος ζήτησε λεφτά. Άρα το ερώτημα είναι γιατί θίγεται ο κ. Αθανασίου;» αναρωτήθηκε στην απολογία του εκδότης του Documento.
Επίσης, όπως σημείωσε ο Κ. Βαξεβάνης, «ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, αντί να κάνει μήνυση στον Αβατάγγελο, ή να βγει να απαντήσει για όσα κατέθεσε έκανε μήνυση σε μένα».
Ο Κ. Βαξεβάνης περιέγραψε την πορεία της δημοσιογραφικής έρευνας που έκανε ο ίδιος και οι συνεργάτες του πριν προχωρήσει στο δημοσίευμα, ενώ όπως υποστήριξε για το ζήτημα αυτό υπήρξαν και άλλα δημοσιεύματα για τα οποία ο κ. Αθανασίου δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Παρέθεσε μάλιστα και δημοσίευμα της εφημερίδας Παρασκήνιο το 2016 με τον τίτλο «Οι εντιμότατοι φίλοι του Χαράλαμπου Αθανασίου με τις offshore», πολύ πριν το δημοσίευμα του Documento.
«Τι έχουμε λοιπόν; Ότι ο κ. Αθανασίου είναι στο επίκεντρο δημοσιευμάτων και δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Ούτε καν σε βάρος του Αβατάγγελου που έκανε τις καταγγελίες στην Εισαγγελία» ανέφερε ο Κ. Βαξεβάνης
«Ο κύριος που καταθέτει και καταγγέλλει όλα αυτά μηνύθηκε από κάποιον από αυτούς (σημ. εννοεί τον κ. Αθανασίου και τους τότε συνεργάτες του); Δηλαδή το δικό μου το δημοσίευμα που περιέχει ολόκληρη την κατάθεσή θίγει τον κ. Αθανασίου και όχι η κατάθεση Αβατάγγελου;» αναρωτήθηκε ο Κ. Βαξεβάνης.
Για τις απονομές χάριτος
Στη συνέχεια της απολογίας του ο Κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα σχετικά με τις απονομές χάριτος που είχαν δοθεί επί υπουργίας Αθανασίου σε δύο καταδικασμένους σε ισόβια έμπορους ναρκωτικών, μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Χαρίτων.
«Ποια είναι η ουσία των δημοσιευμάτων αυτών; Είναι πως εν τη βασιλεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης του κ. Αθανασίου, δόθηκαν χάρες σε δύο ισοβίτες εμπόρων ναρκωτικών. Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση ο άνθρωπος αυτός είχε συλληφθεί με κοκαΐνη στο αεροδρόμιο, δραπέτευσε και μετά συνελήφθη ξανά» σημείωσε ο Κ. Βαξεβάνης.
Ο εκδότης του Documento αναφέρθηκε και στην υπερασπιστική γραμμή της πλευρά Αθανασίου. Ότι δηλαδή την χάρη την απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι ο ίδιος και ότι στο παρελθόν και άλλοι υπουργοί Δικαιοσύνης είχαν απονείμει χάρη.
«Εδώ γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθούν συγχύσεις ότι δηλαδή και ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει άρα ορθά έπραξε και ο κύριος Αθανασίου» σημείωσε ο κ. Βαξεβάνης και ανέγνωσε ένα απόσπασμα από συνεδρίαση της Βουλής το 2010, όπου ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας εγκαλούσε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης για την απονομή χάριτος σε έμπορο ναρκωτικών. Δηλαδή, ο πρώην υπουργός της ΝΔ δεν εγκαλούσε τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά τον υπουργό Δικαιοσύνης.
«Τα Προεδρικά Διατάγματα έχουν την προσυπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την υπογραφή του υπουργού. Η απόφαση ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης και όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε ο Κ. Βαξεβάνης.
Ο Κ. Βαξεβάνης συμπλήρωσε ακόμη ότι «η δημοσιογραφική στοιχειοθέτηση δεν είναι δικαστική στοιχειοθέτηση» καθώς «όταν ο δημοσιογράφος κατέχει επίσημα έγγραφα αυτά συνθέτουν την αλήθεια του δημοσιογράφου».
Η δίκη συνεχίζεται στις 31 Ιουλίου.