Δίκη Β. Σταθόπουλου: Μία Αντιτρομοκρατική που… δεν ξέρει τι είναι τρομοκρατία

Δίκη Β. Σταθόπουλου: Μία Αντιτρομοκρατική που… δεν ξέρει τι είναι τρομοκρατία

Με την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας, ξεκίνησε την Τετάρτη 17 Μαρτίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του Βαγγέλη Σταθόπουλου και του Δ.Μ., αφού κατατέθηκαν και απορρίφθηκαν οι ενστάσεις των δικηγόρων υπεράσπισης, Αντ. Λεγάκη, Γ. Καρκανιά (συνήγοροι Β. Σταθόπουλου) και Κ. Παπαδάκη (συνήγορος κατηγορουμένου Δ.Μ.).

Ο Β. Σταθόπουλος κατηγορείται ότι στις 21 Οκτωβρίου 2019, μαζί με τον καταζητούμενο για την υπόθεση Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη διέπραξαν ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Χολαργό.

Παράλληλα μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Δ.Μ. κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (Επαναστατική Αυτοάμυνα) μέλος της οποίας υπήρξε ο φυγόδικος Δ. Χατζηβασιλειάδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καταζητούμενος Δ. Χατζηβασιλειάδης μέσω κειμένου του που έχει δώσει στη δημοσιότητα παλαιότερα έχει παραδεχτεί τη διάπραξη της ληστείας κατά την οποία αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος, αλλά έχει βγάλει από το κάδρο τους δύο κατηγορούμενους ισχυριζόμενος πως δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, ούτε με τη ληστεία αλλά ούτε και με την Επαναστατική Αυτοάμυνα. Ο ίδιος υποστηρίζει στο κείμενό του ότι υπήρξε μέλος της οργάνωσης, η οποία όμως πια δεν είναι ενεργή, πράγμα που όπως λέει σημαίνει ότι δεν διέπραξε τη ληστεία στο πλαίσιο δράσης της.

Σε δήλωσή του κατά την έναρξη της διαδικασίας ο Β. Σταθόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Καταρχάς αρνούμαι όλες τις κατηγορίες όσον αφορά την υπόθεση της ληστείας ούτε συμμετείχα ούτε προετοίμασα κάποια ληστεία. Αρνούμαι επίσης και τις κατηγορίες που αφορούν την συμμετοχή μου στην επαναστατική αυτοάμυνα, ούτε είμαι ούτε θα είμαι μέλος ούτε συμμετείχα σε καμία πράξη της επαναστατικής αυτοάμυνας.

Δεκαεξίμισι μήνες τώρα βρίσκομαι στη φυλακή και βιώνω όλη την παράνοια των διωκτών μηχανισμών. Αυτό σημαίνει ότι προφυλακίστηκα στη φυλακή της Λάρισας ενώ υποτίθεται θα έπρεπε να έχω προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό χωρίς να έχω καμία επαφή με τους συνηγόρους μου συγγενείς ή τη συντρόφισσα μου. Όλα αυτά με πρόσχημα στην αρχή ότι δεν υπήρχε χώρος στον Κορυδαλλό πράγμα που δεν ισχύει και μετέπειτα με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Όσον αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό στις φυλακές, δεν υπάρχουν. Συγκεκριμένα στη Λάρισα νοσήσαμε 350 άτομα, μαζί με αυτά και εγώ.

Μέσα σε όλη αυτή την παράνοια φτάνω σε αυτό το δικαστήριο που για μένα δεν αποτελεί δημοκρατικό δικαστήριο είναι εικόνα δικαστηρίου της επταετίας της Χούντας δηλαδή ένα στρατοδικείο με τον τρόπο που παρουσιάζεται και με όλους αυτούς τους ένοπλους φρουρούς γύρω μας. Θα κάνετε ένα στρατοδικείο που θα σταθεί σε ένα σαθρό κατηγορητήριο και μία άκυρη δικογραφία όσον αφορά το πρόσωπό μου ή θα κάνετε μια δημοκρατική διαδικασία; Αυτό διακυβεύεται εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Τις κατηγορίες αρνήθηκε και ο έτερος κατηγορούμενος Α.Μ.

Πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε ήταν η αγγειοχειρουργός του Σισμανόγλειου νοσοκομείου η οποία γνώριζε τον Β. Σταθόπουλο μέσω κοινής τους φίλης και της ζητήθηκε βοήθεια για τον τραυματία και καταζητούμενο για την υπόθεση της ληστείας Δ. Χατζηβασιλιάδη.

Η ίδια κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος μαζί με την κοινή τους φίλη, την επισκέφτηκαν αργά το βράδυ της ημέρας της ληστείας ζητώντας της βοήθεια για έναν τραυματία από σφαίρα. Η ίδια αρνήθηκε να μεταβεί στο σημείο που βρισκόταν ο τραυματίας και τόνισε την αναγκαιότητα της μεταφοράς του σε νοσοκομείο.

«Εκείνο το βράδυ, αργά, με έπαιρνε η κοινή μας φίλη επίμονα τηλέφωνο, μου είπε ότι είχε πρηστεί το πόδι της και ότι θα ερχόταν από το νοσοκομείο. Ήρθαν μαζί με τον Βαγγέλη. Εκείνη έκανε πιο κει και ο Βαγγέλης μου είπε ότι υπάρχει τραυματίας φίλος του που έχει αυτοπυροβοληθεί. Μου είπε ότι εκείνος δεν έχει κάνει τίποτα και ότι δεν ήξερε την κατάσταση του τραύματος. Μου ζήτησε γάζες μπεταντίν κτλ μέχρι να τον πείσει να πάει σε νοσοκομείο όπως τον προέτρεψα», κατέθεσε η μάρτυρας.

Η μάρτυρας πρότεινε προφορικά στον Β. Σταθόπουλο τι να αγοράσει από το φαρμακείο και του έδωσε γάζες, για να μπορέσει να βοηθήσει τον φίλο του όσο μπορούσε μέχρι να τον πείσει να απευθυνθεί σε νοσοκομείο. Σε ερώτησή της σχετικά με το τραύμα, η ίδια κατέθεσε πως δεν πήρε κάποια απάντηση γιατί ο κατηγορούμενος δεν το είχε δει καν, συνεπώς δεν μπορούσε να το περιγράψει.

«Συνέχεια ρωτούσα το ίδιο πράγμα: Πως είναι το τραύμα, αλλά δεν μπορούσε να μου το περιγράψει. Η εκτίμησή μου είναι ότι έλεγε αλήθεια και δεν είχε δει το τραύμα», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Η δεύτερη μάρτυρας που κατέθεσε, νοσηλεύτρια στο ίδιο νοσοκομείο είναι και η μόνη η οποία είδε τον τραυματία όταν εκείνος επισκέφτηκε το νοσοκομείο αργότερα το ίδιο βράδυ (ξημερώματα της επόμενης) και ζητούσε αγγειοχειρουργό επικαλούμενος πως είναι θύμα τροχαίου από τη Σαλαμίνα. Ο ίδιος σύμφωνα με τη μάρτυρα όταν εκείνη του ζήτησε να περιμένει στα επείγοντα, εξαφανίστηκε. Κατά την επίδειξη φωτογραφιών η μάρτυρας αναγνώρισε τον Δ. Χατζηβασιλιάδη.

Ο τρίτος και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ένας Αστυνόμος Β’ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει ως ο άνθρωπος που του ανατέθηκε η ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού χωρίς ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο να είναι ειδικός. Η Υπηρεσία δηλαδή αντί να αποστείλει το υλικό αρμοδίως στη ΔΕΕ το ανέθεσε σε έναν Αστυνόμο Β’ της ΔΑΕΕΒ χωρίς σχετική εξειδίκευση.

Ο μάρτυρας κατέθεσε με συγκλονιστική ακρίβεια δευτερολέπτων τα όσα καταγράφουν τα βίντεο αλλά αξίζει να σημειωθεί πως σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση από το προεδρείο ή τους συνηγόρους έδειχνε εξαιρετικά αγχωμένος και δεν μπορούσε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα γενικού περιεχομένου τα οποία λόγω της θέσης του στην Υπηρεσία θα όφειλε να γνωρίζει. Αυτή η αδυναμία παροχής απαντήσεων καταδεικνύει τις παθογένειες της ίδιας της υπηρεσίας, καθώς για παράδειγμα, ο μάρτυρας, με δωδεκάχρονη πορεία στην Αντιτρομοκρατική δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις του συνηγόρου Κ. Παπαδάκη για το τι ορίζεται ως τρομοκρατία στην Ελλάδα και τι περιέχει τ ο άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα.

Σε αυτό το σημείο ο συνήγορος του κατηγορουμένου Α.Μ. Κώστας Παπαδάκης τόνισε προς το δικαστήριο ότι κάτι τέτοιο καθρεπτίζει την αφερεγγυότητα της ίδιας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας η οποία, έχει οδηγήσει στη φυλακή αθώους πολίτες, φέρνοντας σαν παράδειγμα την περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας δεν μπορούσε να απαντήσει ούτε για το πως λειτουργεί η υπηρεσία αναφορικά με τα γνωστά, ανώνυμα τηλεφωνήματα. Ένα τέτοιο άλλωστε έφερε στο προσκήνιο τον κατηγορούμενο Β. Σταθόπουλο βαφτίζοντάς τον, το Νο2 της ληστείας.

Ωστόσο ο Αστυνόμος Β., αναγνώρισε τον Β. Σταθόπουλο σε βίντεο κάτω από το σπίτι του σε προγενέστερο χρόνο από αυτόν της ληστείας, αλλά δεν τον αναγνωρίζει στο βίντεο της ληστείας, ενισχύοντας έτσι τα όσα υποστηρίζει ο κατηγορούμενος περί αθωότητάς του.

Στη συνέχεια κατέθεσε η μάρτυρας Λ. Φ. η φίλη του Β. Σταθόπουλου η οποία ήταν ο συνδετικός κρίκος με την αγγειοχειρούργο του Σισμανόγλειου νοσοκομείου. Η ίδια είπε πως δεν γνωρίζει τον έτερο κατηγορούμενο Δ.Μ. ενώ ανέδειξε σειρά παρατυπιών που έγιναν κατά την ανάκρισή της από την Αντιτρομοκρατική, όπως για παράδειγμα ότι η εξάωρη κατάθεση που έδωσε έχει καταγραφεί επίσημα ως κατάθεση μιάμισης ώρας, ενώ κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ωρών την μετέφεραν σε διάφορα σημεία της πόλης προκειμένου να υποδείξει στους άνδρες της ΔΑΕΕΒ σημεία όπως το φαρμακείο που αγόρασαν τα φάρμακα με τον Β. Σταθόπουλο εκείνο το βράδυ.

Μετά το τέλος της κατάθεσης της μάρτυρα Λ.Φ. ο κατηγορούμενος Β. Σταθόπουλος δήλωσε: «Να μην κοροϊδευόμαστε. Όποιος περνάει την πόρτα της Ασφάλειας ξέρει τι θα περάσει. Και βασανιστήρια γίνονται και ξυλοδαρμοί γίνονται και το έχω βιώσει κι εγώ».

Συνολικά ακόμα δώδεκα μάρτυρες κατέθεσαν σχετικά με τη ληστεία στο κατάστημα ΟΠΑΠ μεταξύ αυτών δύο αξιωματικοί της ΔΑΕΕΒ, ένας αξιωματικός της ομάδας ΔΙΑΣ, υπάλληλοι του πρακτορείου, ένας φαρμακοποιός στο Χαλάνδρι, ο Γ. Σταθόπουλος ιδιοκτήτης του σπιτιού στην οδό Σκοπέλου που βρέθηκαν τα όπλα ο οποίος έχει απλή συνωνυμία με τον κατηγορούμενο ωστόσο οι διωκτικές αρχές επιχείρησαν αρχικά να τον βαφτίσουν συγγενή και μάλιστα πατέρα του.

Ακόμα κατέθεσε ο μάρτυρας Δ.Π. γενετικός τύπος του οποίου βρέθηκε στον οπλισμό, τονίζοντας ότι «αν βρέθηκε όντως και αν όντως είναι δικό μου, λογικά μέσω κάποιου μεταφέρθηκε», αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με τα όπλα.

Σημειώνεται πως κανείς από τους μάρτυρες δεν αναγνώρισε τους κατηγορουμένους ως δράστες της ληστείας ή ως ενοικιαστές του διαμερίσματος στην οδό Σκοπέλου όπου και βρίσκονταν τα όπλα.

Οι αξιωματικοί της ΔΑΕΕΒ δεν κατάφεραν να απαντήσουν επαρκώς στις ερωτήσεις του προεδρείου και των συνηγόρων σχετικά με την «υπηρεσία» των ανώνυμων τηλεφωνημάτων.

«Σε κάποιες περιπτώσεις ζητάμε στοιχεία επικοινωνίας αλλά δεν πιέζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Γιατί δεν κάνει η υπηρεσία καταγραφή των κλήσεων;

Μάρτυρας: Δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της πληροφορίας.

Πρόεδρος: Ναι αλλά η πληροφορία δεν είναι πιο αξιόπιστη αν είναι επώνυμη;

Μάρτυρας: Αν καταλάβουμε ότι λέει λογικά πράγματα τα αξιολογούμε.

Ο δεύτερος αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής που κατέθεσε είπε πως «ένας άνδρας πήρε τηλέφωνο (σ.σ. ανώνυμα) και είπε ότι ο Χατζηβασιλειάδης και ο Σταθόπουλος διέπραξαν ληστεία σε κατάστημα ΟΠΑΠ στον Χολαργό και ότι ο Χατζηβασιλείου τραυματίστηκε. Τον ρώτησα σε ποιο κατάστημα και μου είπε “θα το βρείτε εσείς”. Είπε επίσης ότι κρύβουν όπλα και όταν τον ρώτησα πού, μου είπε πάλι “θα το βρείτε εσείς”», χωρίς να δώσει ούτε εκείνος εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία των ανώνυμων τηλεφωνημάτων.

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων ως προς την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς οι μάρτυρες κατηγορίας για τη ληστεία στο κατάστημα του ΟΠΑΠ τελείωσαν.

Ετικέτες

Documento Newsletter